2021. február 3., szerda

Utazási ajánlások

2021. február 3. 09:01

 💬 Az EU Tanácsa minap (február 1-jén – B.A.) elfogadta az utazásra vonatkozó ajánlásokat. Ezek szerint azoktól, akik a határmenti övezetben laknak és ingáznak munka, tanulmányok vagy családi okok miatt, nem kell kérni a PCR tesztet, se karanténra kötelezni. (Kivétel lehet ha vörös zónából érkeznek, de akkor is a tesztek alkalmazásának arányosnak kell lennie.) 

Ez a döntés teret nyithat a 24h/30 km határátlépés rendezésére azok számára is akik EU-s útlevéllel/személyi igazolvánnyal rendelkeznek, de nem EU-s országban laknak. Ugye értjük egymást?

Csonka Áron

https://www.facebook.com/csonkaaron

EU usvojila preporuke o putovanjima: uvode se tamno crvena područja

 

Preporučeno je izbegavanje svih nebitnih putovanja (Foto Beta/AP)
 
02.02.2021. u 08:44

BRISEL – Savet EU usvojio je juče preporuke Evropske komisije o koordinisanom pristupu ograničavanju kretanja zbog pandemije koronavirusa, saopšteno je iz Saveta.

Preporuke se odnose na izbegavanje svih nebitnih putovanja, kako bi se usporio uvoz i širenje novih zaraznijih sojeva koronavirusa.

Zemlje članice usvojile su odluku da se tamno crvena boja doda na mapu koju objavljuje Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Ova boja će se odnositi na područja u kojima virus cirkuliše na vrlo visokom nivou, uključujući i regione u kojima su otkrivene zaraznije varijante virusa.

„Države članice treba da zahtevaju od osoba koje putuju iz područja koja su označena tamno crvenom bojom da se pre dolaska podvrgnu testiranju na kovid-19, a potom i karantinu od 14 dana”, navodi se u saopštenju Saveta EU, prenosi Tanjug.

Istovremeno, državama članicama se daje mogućnost da zahtevaju test na kovid-19 i od putnika koji dolaze iz narandžastih, crvenih i sivih područja.

Od ljudi koji žive u pograničnim regionima i prelaze granicu svakodnevno ili često, na primer zbog posla, studija ili porodičnih razloga, ne bi trebalo tražiti da se podvrgnu testiranju ili karantinu.

Ukoliko se i uvede zahtev za testiranje, učestalost testova na takvim osobama treba da bude proporcionalna, navode u Savetu EU.

Agencija Rojters je objavila, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu, da je EU pooštrila svoja pravila za putnike iz zemalja izvan bloka, precizirajući da će biti dozvoljen slobodan ulaz samo iz zemalja sa vrlo malo slučajeva koronavirusa i gotovo nijednim od novih lakše prenosivih varijanti.

Ambasadori EU složili su se na sastanku u Briselu sa novim ograničenjem za putovanja iz zemalja koje nisu članice EU, uključujući Veliku Britaniju, rekao je diplomata EU Rojtersu.

http://www.politika.rs/sr/clanak/472074/EU-usvojila-preporuke-o-putovanjima-uvode-se-tamno-crvena-podrucja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése