2021. február 27., szombat

Amíg Fremond migránsokról mutogat képeket, addig Pásztor konténerházat avatott nekik

A Vajdasági Magyar Szövetség politikusa, Fremond Árpád néhánynapja a szerb parlamentben igyekezett prezentálni a délvidéki magyarlakta falvakat sújtó migránsválság hatását. A politikus ezt demonstrálandó színes képeket mutogatott a parlamenti padokban ülő képviselőtársainak.

Fremond akciója azért is meglepő, mert a migránsválság elején, amikor még a budapesti kormány nem választotta a politikai témájának egyik központi elemévé a migrációt és az az elleni harcot, akkor még a VMSZ is inkább a Vučić-féle migránssimogató hangnemet képviselte.

Így a migrációs válság idején még Magyarkanizsa központjában adott át összkomfortos migránsbefogadó központot Pásztor István, Aleksandar Vulin társaságában. A konténerházak több migránscsalád befogadására és elhelyezésére voltak alkalmasak. Fremond azonban arról már nem beszélt a parlamentben, hogy pártja is segítette a migrénsok befogadását a “legmagyarabb” délvidéki járás központjában.

Később ez a VMSZ-es hozzáállás persze megváltozott, amikor látták, hogy ez nem tetszik a választóiknak. Sőt, ez odáig fajult, hogy a 2015-ös migránstutujgatás után egy évvel már 2016-ban a kvótanépszavazáson azzal fenyegetőztek a VMSZ politikusok, hogy elvesznek a Prosperitati Alapítvány pénzei, ha a délvidéki magyarok nem vesznek részt a népszavazáson. Az később ugyan sikertelen lett, ennek ellenére 2021-ben sincs még kötelező kvóta, azonban kiderült, (ki hitte volna) hogy csak üres politikai félelemkeltés és vásári hazudozás volt a VMSZ-es politikusok akkori riogatása is.

Persze ez a “kettős beszéd” nem meglepő a VMSZ részéről, hiszen a manapság populista nacionalista húrokat is pengető VMSZ elnöke korábban a kommunista párt tagja volt, amelybe 18 éves korában lépett be és 1990-ig ki se lépett a szervezetből, ám mára viszont ki sem lehet füstölni őket a templomok első soraiból, ahol legjobban fogja őket a Pannon RTV kamerája.

A másik kérdés ami felvetődhet, hogy az a VMSZ, amely több éve a kormány része és a hatalmi szövetség részeként államtitkári helyeket kap, miért parlamenti beszédekben és performance szintre emelt fényképes tényfeltárással kell operálnia? A fényképnyomtatás helyett a kormány részeként nincs hatékonyabb fegyverük? Nyomtatni lettek Belgrádba küldve, vagy, hogy a délvidéki magyar ügyeket képviseljék? Vajon a színes képek felmutogatásával Fremond és a VMSZ megoldásokra számít?

https://delhir.info/2021/02/26/amig-fremond-migransokrol-mutogat-kepeket-addig-pasztor-kontenerhazat-avatott-nekik/

Emlékeznek még? 2015-ben Pásztor István lakókonténereket avatott a migránsoknak Magyarkanizsa központjában

Magyarkanizsán az utóbbi hetekben ismét nagy számban jelentek meg az illegális bevándorlók.

Szerencsére a mostani helyzet messze elmarad a 2015-ös migráns válságtól, amely akkor a Délvidék északi területeit sújtotta. Azonban most is 10-30 új illegális bevándorló érkezik naponta Magyarkanizsára.

A helyi válságstáb össze is ült, ám a önkormányzatnak sem forrása sem hatásköre nem igen van az intézkedésre, így inkább csak látszatmegoldások maradnak. Ilyen például, hogy a boltok polcairól levetették a kések és más szúró-vágó eszközöket, illetve, hogy egy Viber csoportot indítottak, ahova a lakosok elküldhetik a panaszaikat és tapasztalásaikat.

A lakókonténer bejárása – Kép: subotica.com

A helyi eseményekről rendszerint beszámolnak a VMSZ magyarkanizsai politikusai is, akik ahogyan azt már az anyaországból is elleshették most alaposan kihasználják a média érdeklődését a jövő évi választási kampány felvezetéséhez. Hogy Pásztoréknak mennyire fontos ez a kérdés azt jól mutatja, hogy a párttagsággal is rendelkező bértollnokukat is “ráeresztették” a témára, hogy a párt “ökleként szolgáló” lejárató lapon írjon az eseményekről.

Pedig nem volt  mindig ilyen egyértelmű a Magyarkanizsát kormányzó VMSZ álláspontja sem, hiszen 2015-ben Pásztor István is jelen volt azon az átadóünnepségen, amikor a magyarkanizsai rendőrség udvarában üzembe helyezték azt a négy egymáshoz kapcsolódó, zuhanyzóval, mosdóval, toalettel és ágyakkal felszerelt lakókonténert amely a migránsok fogadására szolgált. 

Ezenkívül a városban a megszűnt alapfokú bíróság épületében pedig orvosi ellátást biztosítottak a számukra. Pásztor István akkor az Alekszandar Vulin miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón elmondták, hogy Szerbia biztosítja az alapvető humanitárius feltételeket ezeknek az embereknek, ivóvizet, élelmiszert és gyógyszereket is.

 

https://delhir.info/2019/11/21/emlekeznek-meg-2015-ben-pasztor-istvan-lakokontenereket-avatott-a-migransoknak-magyarkanizsa-kozpontjaban/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése