2021. február 16., kedd

A magyar állam segítene, de a vajdasági gazdák nem jutnak a pénzükhöz

Brückner Gergely
 

Agrárintegrációt segített szervezni a vajdasági magyaroknak a Prosperitati Alapítvány. Ám előbb a Seb-Agrar, majd a helyére érkező Agroturs integrátorcég is jelentős adósságokat halmozott fel a gazdák felé, akik érthetően egyre csalódottabbak.

A vajdasági Szabad Magyar Szó részletezi a vajdasági magyar gazdák nehéz helyzetét. Magyarország nagy összegekkel igyekszik segíteni a külhoni magyarok gazdasági tevékenységét. A vajdasági program elsősorban a mezőgazdaságot, azon belül is az agrárintegrációt célozza meg.

A vajdasági támogatási program azonban gellert kapott. Az eredeti elképzelés az ismert integrátori modell kialakítását támogatta, a gazdáknak „inputokat”, vagyis műtrágyát, vetőmagot, gépeket ad az integrátor, cserébe átveszi az „outputokat”, vagyis segít eladni a megtermelt terményeket. A végén pedig a felek elszámolnak, kivéve akkor, ha az integrátor nem fizet, csődbe megy.

Sajnos ebben az esetben már másodszor is ez történt. Az első kiválasztott Sirmer Szebasztián, illetve az ő zentai Seb-Agrar csoportja volt, ő azonban egy idő után már nem fizetett, csak mindig ígérgetett, a gazdák haragja pedig az alapítvány ellen fordult,

Ekkor lépett be a történetbe a csonoplyai Agroturs Kft., amely arról értesítette a gazdákat, hogy a Seb-Agrar Kft. által átvett termények alapján keletkezett, eddig ki nem fizetett adósságot teljes egészében átvállalta. Ez így is történt, ám tavaly ősszel aztán kiderült, hogy az újonnan kiválasztott integrátor, az Agroturs ugyan az adósságokat valóban kiegyenlítette, de a neki újonnan átadott termésért már sok esetben nem fizetett, így több millió dináros tartozást halmozott fel.

A vállalat anyacége csőd előtt áll, a Prosperitati Alapítvány viszont azt reméli, hogy a tárgyalásokkal összhangban az Agroturs február végéig törleszti az adósságot. A gazdák ugyanakkor nagyon csalódottak, és egyre türelmetlenebbek. 2020 végén a Facebookon zárt csoport alakult Integrátori gondok elnevezéssel, az elkeseredett gazdák itt próbálnak meg tapasztalatot cserélni egymással és megoldást találni.

A helyzet jogilag sem tiszta, mert a gazdák a szerződéseikben vállalták, hogy az integrátornak adják át a termést, így most bizonytalanok, hogy amennyiben az átvevő nem fizet, köti-e őket a passzus.

A lap kérdésére az egyik gazda így értékelt:

„Az a helyzet, hogy soha ennyi támogatást nem kaptunk a saját országunktól, mint most a magyar kormánytól. De ha kiszámolom, akkor az idén önerőből meg tudtam volna venni a gépeket, ha máshová adom át a termést és rendesen, időben kifizetnek. Ez így nagyon nehézkes.”

A Szabad Magyar Szó nem tudta elérni az Agroturs Kft.-t, a tulajdonos, Melita Tepavac nem válaszolt a lap kérdéseire.

https://telex.hu/gazdasag/2021/02/16/a-magyar-allam-segitene-de-a-vajdasagi-gazdak-nem-jutnak-a-penzukhoz

 

Kapcsolódó írás:

„Jobban járnánk, ha a Tiszába öntenénk a termést”

https://szabadmagyarszo.com/2021/02/12/jobban-jarnank-ha-a-tiszaba-ontenenk-a-termest/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése