2021. február 5., péntek

„Vučićék nincsenek tisztában azzal, hogy egy napon át kell adniuk a hatalmat”

A Demokrata Párt korábbi elnöke, Bojan Pajtić készen áll arra, hogy képviselje az ellenzéket a pártközi megbeszélésen, amennyiben ebben a kérdésben minden olyan párt egyetért, amelyik bojkottálta a 2020-as választásokat.

A Néppárt (Narodna stranka) alelnöke, Zdravko Ponoš szerdán kijelentette, hogy az ellenzéki pártokat a hatalommal folytatott megbeszélés során, amelynek a témája a választási feltételek lennének, olyan személyeknek kell képviselniük, akiket már ismernek az emberek, és akiknek a hitelessége nem kérdőjelezhető meg. Ponoš a nyilatkozatában két ilyen személyt is megnevezett: az egyik a már említett Bojan Pajtić, a másik pedig Slobodan Samardžić.

Pajtić, aki az újvidéki Jogtudományi Kar professzora, a Beta hírügynökségnek elmondta, hogy nincsenek politikai ambíciói, de ennek ellenére készen áll segíteni az ellenzéknek.

„Hogy elvállaljam azt a feladatot, hogy én legyek az egyik személy a választási feltételek megvitatásáról szóló pártközi megbeszélésen, ahhoz az kell, hogy az ellenzék egyhangúlag támogasson. Ha ez megtörténik, akkor az egy külön megterhelést jelent majd a számomra, de nekem nem mindegy, hogy milyen országban élek“ – mondta Pajtić, aki hozzátette, hogy a pártközi megbeszélés előtt az ellenzéki pártoknak közös nevezőre kell jutniuk a választási feltételekkel illetőleg, amelyből nem engednek, még akkor se, ha ez ismét a választások bojkottálását eredményezi.

A Demokrata Párt elnöke elmondta, hogy szerinte a választásokon való részvétel egyik sarkalatos pontja, hogy a Szerbiai Rádió és Televízió, valamint a Vajdasági RTV nem állhat egy párt szolgálatában, s ezeknek a tájékoztatási eszközöknek a vezetői struktúráját úgy kell megváltoztatni, hogy megszabaduljanak a hatalom nyomása alól. Pajtić szerint az is fontos lenne, hogy az N1 Televízió az egész országban elérhető legyen, vagyis országos frekvenciát kell neki biztosítani, s emellett arról is beszélt a Beta hírügynökségnek, hogy a szavazatvásárlást bűncselekményként kell kezelni, ugyanúgy, ahogy a nyomásgyakorlást is az állami szektorban dolgozók esetében, akiket rákényszerítik arra, hogy a hatalmon levőkre szavazzanak.

„Nem szabad elfogadni, hogy az elnök-, a köztársasági választás, valamint a belgrádi önkormányzati szavazás ugyanazon a napon legyenek. Ahogy azt sem lehet, hogy a belgrádi helyhatósági választáson egy lista Aleksandar Vučić nevét viselje, és közben Goran Vesić áll mögötte, és azt sem, hogy Vučić neve alatt Ana Brnabićra szavazunk” – mondta Pajtić, aki szerint a jelenlegi hatalom, vagyis Aleksandar Vučić és a munkatársai azt bizonyítják, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy egy napon át kell adniuk a hatalmat, és az ellenzék intézményes megsemmisítésével éppen azokat a lépcsőfokokat bontják le, amelyeken távozniuk kell majd”.

https://szabadmagyarszo.com/2021/02/04/vucicek-nincsenek-tisztaban-azzal-hogy-egy-napon-at-kell-adniuk-a-hatalmat/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése