2023. január 2., hétfő

Egy építész kiszivárogtatta Putyin titkos rezidenciájának terveit

 A Szabad Európa honlapja

2023. január 2.

Jó reggelt kívánok!

Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Egy tájépítész, aki elmondása szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkva melletti épületkomplexumán dolgozott, terveket, videókat és fotókat bocsátott a Szabad Európa rendelkezésére.

Sztanyiszlav Csekaljov azt mondja, hogy tavaly öt hónapot dolgozott a nova-ogarjovói rezidencián, majd Ukrajna februári invázióját követően elmenekült Oroszországból. Jelenleg Georgiában tartózkodik, ott készítettek interjút vele a kollégáink.
 
Hatósági ár

„Heti ötszáz kilót adok el belőle, havi szinten ez hatszázezer forint mínuszt jelent, ami nem fér bele” – fogalmazott. Jelenleg 2600 forint az ára.

Az egyik budapesti piac baromfisa tavaly október 15-én 1800 forintért adta a csirkemellfilét, az ársapkarendelet szerint most is ennyiért kellene, de már ő is 2100 forintért veszi, ezért nem adhatja háromszáz forint veszteséggel azt a termékét, amiből a legtöbb fogy – mondta a Szabad Európának.

Eközben a rezsije a duplájára nőtt, ezért inkább kockáztat, és majd akkor húzza le a rolót, ha megbüntetik. Egy másik hentes is azt mondta, hogy ha ársapkás áron adná a sertéscombot, már be kellett volna zárnia. Raskó György agrárközgazdász szerint azonnal meg kellene szüntetni az ársapkarendeletet, amelyen éppen szerda éjjel szigorított a kormány.
 
Katás- és tanártüntetések

„A pedagógusok tűrtek, vártak, szóltak. Akkor lett elegük, amikor látták, hogy az egy dolog, hogy ők belepusztulnak, de erre most már a gyerekek mennek rá” – mondja dr. Gyarmathy Éva pszichológus.

Az év egyik nagy (és legtöbbször hallott) kérdése, miszerint „Ki fog holnap tanítani?”, nyitva maradt, ugyanakkor pékségeknek, éttermeknek kellett bezárniuk a rezsicsökkentés csökkentése miatt, a kata módosításával pedig sok vállalkozónak be kellett fejeznie korábbi munkáját. Idei legkedveltebb multimédia-tartalmaink, 2. rész.
 
Brüsszel visszavág

Orbán Viktor 2022-ben olyan csapdába került, amelyet részben az EU-n belüli folyamatok, részben a külső környezet megváltozása, részben pedig saját, tévesnek bizonyult politikai számításai állítottak.

Cikkünk első részében bemutattuk, hogyan vívta tizenkét éven át Orbán Viktor az Európai Bizottsággal és az EU-val szemben a szabadságharcát, amelyet a taktikai visszavonulások ellenére stratégiai téren sikerek jellemeztek. A hadiszerencse azonban forgandó. 2022-ben jelentős fordulat állt be az erőviszonyokban, amelynek eredményeként a magyar kormány defenzívába és fontos hídfőállásainak feladására kényszerült.
 
Ukrajna

Szeptemberben az ukrán erők meglepetésszerű ellentámadást hajtottak végre az északnyugatra fekvő Harkivi területen, széles körű visszavonulásra kényszerítve az orosz csapatokat. Az ukrán erők visszafoglalták a Donyecki területen található Liman városát is, és megkezdték az előrenyomulást kelet felé; Kreminna és a még északabbra fekvő Szvatove városáig.

A könyörtelen harcok közepette egy ukrán hivatalos személy azt állította, hogy az ukrán erők közel állnak ahhoz, hogy visszafoglalják Kreminnát, ami megszakítaná az orosz utánpótlási vonalakat a Donbászban, és újabb csapást mérne Moszkvára.

„Először bedobják a mozgósított katonákat a biztos halálba, akár a húst – mondta egy katona, aki az előírások miatt kérte, hogy ne nevezzük meg. – Aztán ha áttörnek, a tapasztaltabb harcosok vonulnak be.” A Kreminna közelében szolgáló ukrán katonák azt mondták, hogy hasonló taktikát láttak.

„Csak nyomulnak előre, és próbálnak áttörni, és sokan közülük meghalnak. Mert nincs taktikájuk, semmi ilyesmi – mondta egy másik katona. – Csak mennek, mint a hús. Volt olyan eset, amikor a gyalogság azt mondta, hogy felfegyverzett járművek vagy géppisztolyok nélkül támadtak.”

Eközben az „orosz Banksy” utcai művészetével ítéli el az Ukrajna elleni inváziót. Vlagyimir Ovcsinnyikov továbbra is magára vonja az orosz hatóságok haragját legújabb, Moszkva ukrajnai invázióját bíráló utcai alkotásaival. A róla szóló képalériát itt érheti el.
 
Amit még tudni érdemes

Novák Katalin gyakorlatilag csak a honvédségi repülőgépeket használja, ha hivatalos útra indul (Népszava)
A köztársasági elnök hivatalos látogatásain tizenkilencből csupán egyszer utazott menetrend szerinti járattal.
 
A többség hisz Istenben, de templomba már sokkal kevesebben járnak Magyarországon (G7.hu)
Az emberek negyede-ötöde csak karácsonykor, vagy más nagy ünnepeken megy templomba, 40 százalék pedig még ilyenkor sem. 

Schengen és euró egyszerre – Horvátországnak gratuláltak a politikusok (24.hu)
Horvátország csatlakozása az eurózónához és belépése a Schengen-övezetbe az ország kemény munkájának és elkötelezettségének bizonyítéka – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.
 
Szép napot!
Wiedemann Tamás

szabadeuropa@rferl.or

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése