2023. január 7., szombat

„Becsicskultak/ becsicskultunk”!

 Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „FAIR DEMONSTRATE INGESEN RA111 EXPRESSION T LIMITATION MPORTANT INTERNATIONAL LIMIT ACT PARLIAMENT HOMOGENEITY PROTECTION GENERAL PROCEEDING CONSIDERED COMMONLY CONSIDERING PAMPHLETS DOCUMENTS FREEDOM AOCR PARTICULARLY RATHER SOCIAL MULRON LOLTNE SEE PRINCIPLE ABSOLUTE CENSOR INTERNET_P RS MOUGH MURT FREE SUPPRESSED CEANAAON ARGUMENTS RIG IEEM COURT MAN IDEAS RECEIVING LIMITATIONS MEDIUM INFORMATION SPECIAL SPEECHN MEANSDEB INTERAC FIRST RIGHTS SPONSORED IMPART COMPLETELY INCLUDES NOT TRUT PROGRESS DOCUMENT UNRELIABLESURVEILLANCE ONE EMERGENCY RECOGNIZE REPUBLICAN MONITORING CONFUSED DETERMINE SNATIONAL LATITUDE NUMBER NRAOTI0E CRITICISM HOWEVED ARGUED”

Olvasom a napokban megjelenő vajdasági magyar ellenzéki történéseket. Nyílt levél a VMSZ -hez, amelyben a párbeszédet hiányolja a szerző és felsorol pár „ellenzéki” nevet, akikkel szerinte tárgyalnia kellene a hatalom levő nagyuraknak. Újra nyit a Klein House Szabadkán, amely feltételezhetően politikai okokból lett anno bezárva, mivel egyre sikeresebben egyesítette a vajdasági magyar ellenzéki értelmiséget. A nagy beharangozás az újbóli megnyitására rögtön ugrott is a vajdasági magyarok értelmiségének ellenzékének apraja- nagyja , hogy hű de kurv@ jó !! Majd a tulaj rögtön igyekezett is le hűteni a társaságot , hogy ez bizony nem az hely lesz ami volt …

Valószínűleg politikai megalkuvás történt és ő is mint oly sokan velem együtt feladták az elvek alapján működtetett gazdasági életmódot. Magyarul ezt úgy is mondják „becsicskultak/ becsicskultunk” ! 
 
Mentségemre annyi talán , hogy inkább választottam teljes gazdasági érdekeim felszámolását, mintsem, hogy folytassam de már nem úgy ahogy eddig. De nem csak mi csicskultunk be a VMSZ gátlástalan hatalmának, hanem az egyetlen reményt keltő politikai mozgalmunk is a Magyar Mozgalom. Igaz soha nem is jósoltam nagy jövőt neki, több okból kifolyólag is. 
 
Sajnos eben is igazam lett. Talán ha Korhecz tökösebb lehetett volna a mozgalomból valami. Viszont utólag már megértem döntését, hiszen ugyan azt teszem én is, azt nézem mi a jó nekem. Ahogyan neki sem volt kivel véghez vinni elképzeléseit, ugyan úgy nekem sem és ez odavezet, hogy az ember bármennyire is szeretne és akarna tenni a közösségéért, fel kell, hogy adja. 
 
Az utána jövő időszak inkább volt a mozgalom saját paródiája mind sem komolyan vehető ellenzéki platform. Mondhatni, amilyen hangosan jött olyan csendben távozott is. Amit igazán nem értettem, sem a MM- nél, sem VMDK-nál és sok vajdasági magyar ellenzékinél, hogyan lehet utálni a VMSZ-t és imádni Orbánt ? 
 
A valóságban ennyire nem is lennének értelmesek, csak mivel van 1-2-3 diploma, akkor ez a kitüntetés, hogy „értelmiségi” jár alanyi jogon?! Nem látják vagy csak ennyire már nem bátrak, hogy elismerjék nyíltan, hogy a VMSZ egy penész gomba, amely egy rothadó test része csupán. Míg az egyiket elítéljük, kritizáljuk, távozásra, párbeszédre szólítják fel, addig azt aki ezt valójában működteti istenítik. (Tisztelet a kevés kivételnek:) Ebből számomra annyi derült ki, hogy valójában nem a VMSZ politikája zavarja őket igazán, hanem az, hogy nem ők élvezik Orbán Viktor kegyeit és az ezzel járó hasznot.
 
Arra a következtetésre jutottam, hogy nincs vajdasági magyaroknak ellenzéke. Van pár önjelölt társadalmi öngyilkos,, mint magam is, vagy Cservénák doki és még egy páran, de ennyi. A többség, aki magát ellenzékinek mondja, valójában nem létezik. Amikor kicsit szorul a hurok elfut, mint a nyúl zaj hallatán, vagy becsicskul a zajt keltőnek. 
 
A vajdasági magyar ellenzéknek, és főleg az értelmiségi részének, legalább akkora szerepe és felelőssége van abban, hogy ma már egyetlen magyar szórakozóhely sincs, hogy egyetlen vajdasági magyar lakta területen nem szól magyar zene a szórakozóhelyeken, hogy az agyon tápolt Prosperitatival működő helyek is mind a Garden, inkább a Balkán parti eseményekkel tűnnek ki. 
 
Amikor 5 évvel ezelőtt elkezdtem a Jailba 2 heti rendszerességgel magyar zenekarok koncertjeit szervezni, 2-3 magát vajdasági magyar ellenzéki értelmiséginek tartó egyénen kívül senkit sem láttam. Az elején több volt a VMSZ értelmiségi a Jailban, mint az ellenzéki. Később a VMSZ tiltólistára tette a Jailt. Három évig próbáltam a magyar könnyűzenét megtartani Vajdaságban. Nem sikerült.
 
Hat évig próbáltam példát mutatni, hogy hogyan lehetne közösséget építeni de erre sem leltem támogatóra egyik oldalról sem! 
 
Az évekig tartó számtalan jótékonysági rendezvényeinken senki sem jelent meg, vagy támogatta volna egyik oldalról sem. A Szabad Magyar Szó, amit mai napig egyetlen valamire tartó hírfosásának tartok és hosszabb ideig támogattam is anyagilag, csak elenyésző alkalommal tett említést tevékenységeinkről, miközben a teljesen tétlenkedő, személyiség közelebb álló áll ellenzéki személyéket rendszeresen futtatta / futtatja. 
 
Egyetlen egy olyan eseményről nem tudok, amelyben hatalmon levő vagy ellenzéki értelmiség saját költségén jelentősebb és rendszeres jótékonysági rendezvényt szervezett volna. Pedig ez a közösségépítés első lépése, hogy nem a két oldal „megmondó emberei” között kérésük a párbeszédet, hanem előbb társadalomban teszünk rendet, a társadalom nélkülöző rétegével is elkezdünk foglalkozni és innen építjük a legóvárunkat!!! 
 
De nem, a vajdasági magyar értelmiség megköveteli magának, hogy a pórnép tartsa távol magát tőlük. Ne legyen véleménye,vagy ha van is, az nem lehet releváns, arról nem vesznek tudomást. Holott, a tapasztalataim szerint a „pórnép” többet tesz a vajdasági magyarság fennmaradásáért, mind sok orrát fent hordó, diplomájára oly büszke „értelmiség”. Mindkét oldalt egybevéve. 
 
Rendszeres kritikát kaptam, hogy a rendszeres jótékonysági akcióim nem mások mint rongyrázás, magamutogatás. Szeretnék látni minden kritikus rongyrázást, önreklámozását!! Sajnos az elmúlt 6 évben az irigységen, a rágalmazásokon, a lejáratásokon kívül részükről mással nem igazán találkoztam. 
 
A közösségi életben való megszólalásra nem a diploma ad jogot, mint azt egyesek (egyre többen) gondolják, hanem a közösségért tett tettek.
 
Ma a vajdasági magyarság helyzete ott tart, hogy az orvosok bármelyik pillanatban dönthetnek arról, hogy lekapcsolják a lélegeztető gépről. 
 
A VMSZ beadta a méreginjekciót a magát ellenzéknek tartó pedig csendes szemlélője volt.
 
Topolyán nem lehetett karácsonyfát állítani, nem lehetett az óvodának új bútorokat ajándékozni, mert a VMSZ városvezetés impotens alakokból áll és ha ők képtelenek valami hasznos tevékenységre a közösség érdemében, akkor más sem tehet. Egyszerűen képtelenek lépést tartani. 
 
Hasonló cipőben jár Zenta és Kanizsa is. Mindenki tudja , hogy borzasztóan rossz a helyzet de mindenki elfogadóan hallgat. Van egy egy kísérlet, mint volt a MM, de elmennek egy határig, amíg nem kockáztatják az egzisztenciájukat és ott vagy megállnak, vagy mint az MM öncenzúrát gyakorol és felszámolja saját magát. 
 
A nép hallgat egyre kilátástalanabb helyzetében (még mindig) a hatalom dőzsöl, halotti tort ülnek felettünk, az áll ellenzéki „értelmiség” meg majd elmegy a Klein House-ba és jókat röhögnek egymás 100 x elsütött viccein, amelyek már rég nem is viccesek...
 
Hát kb itt tart a vajdasági magyarság, ahogy én látom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése