2023. január 18., szerda

Támogatná a magyar kormány Putyin kedvenc oligarcháját

 A Szabad Európa honlapja

2022. január 18. 


Jó reggelt kívánok!

Legfontosabb cikkeink ma reggel:

„A proxyháború meghatározás nem teljesen túlzó”

Jarábik Balázs az elmúlt három évben az EU biztonsági missziójának volt a politikai igazgatója Kijevben kiküldött szlovák diplomataként. Korábban a Carnegie Endowment térségi elemzőjeként dolgozott Minszktől Kijeven át Moszkváig, több mint húszéves tereptapasztalata van. Most, hogy elhagyta munkahelyét, és a bécsi Humán Tudományok Intézetének ösztöndíjas kutatója, az orosz–ukrán háború hátteréről kérdeztük.

Jarábik Balázs azt mondta lapunknak: a háború kitörése előtt az EU-ban is megoszlottak a vélemények arról, hogy lesz-e vagy nem, mint ahogy Ukrajnában is, de addigra már nagyjából mindenki hazaküldte a felesleges személyzetet. Nem csak az amerikaiak és a britek evakuáltak.

„Az európaiak várakozó állásponton voltak. A britek és az amerikaiak azért mentek el, mert úgy ítélték meg, hogy Kijevet elfoglalják az oroszok. Az európaiak nem így gondolták. Bár a kezdeti sokk után mindenki evakuált, aztán szépen visszaszivárogtak, elsőként az európaiak. A lengyel nagykövet el sem ment. A lengyeleknek persze volt betonnal fedett, viszonylag biztonságos pincéjük. A szlovák nagykövetségnek nem” -mondta Jarábik Balázs, aki szerint az amerikaiak ráadásul megléptek olyan dolgokat, amit a mai napig bánnak. Például úgy hagyták ott a nagykövetséget, hogy használhatatlanná tették. Vissza kell építeni a biztonsági berendezéseket. Az európaiak ezt nem tették. Nagyinterjú háborúról, taktikáról, deglobalizációról.

Támogatná a magyar kormány Putyin kedvenc oligarcháját

Magyarország ismét azzal fenyegetőzik, hogy fellazítja az Európai Unió Oroszország elleni szankciórendszerét, és ragaszkodik ahhoz, hogy kilenc embert töröljenek a korlátozó intézkedések több mint 1300 személyt és 170 szervezetet tartalmazó listájáról.
 
A kormány ismét szeretné elérni Aliser Uszmanov, Pjotr Aven és Viktor Rasnyikov eltávolítását a vízumtilalmi és vagyonbefagyasztási listáról. Magyarország Uszmanov húgát, Gulbahor Iszmailovát is le akarja vetetni a listáról; úgymint Aven üzleti partnerét, Mikhail Fridmant; Dmitrij Mazepin belarusz-orosz oligarchát és fiát, Nikita Mazepint; valamint Grigorij Berezkin és Vjacseszlav Mose Kantor orosz oligarchákat. Az EU hivatalos lapja Uszmanovot „Kreml-barát oligarchának" nevezi, aki különösen szoros kapcsolatban áll Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Putyin egyik kedvenc oligarchájaként emlegették, és úgy tekintenek rá, mint az orosz elnök üzleti ügyeinek intézőjére.

Vizsgálat a magyar EU-biztos ellen

Az Európai Bizottság vizsgálatát kezdeményezhetik a napokban Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos ellen. Az ezt sürgető jelentést az EP külügyi bizottsága már elfogadta. Eszerint Várhelyi noha mást mond nyíltan, de valójában szándékosan törekszik arra, hogy csorbítsa az unióhoz csatlakozni kívánó országok jogállamisági feltételeinek jelentőségét.
Thijs Reuten holland szociáldemokrata EP-képviselő a lapnak azt mondta, hogy a parlament tisztán szeretne látni. Fel akarják mérni, hogy Várhelyi Olivér mindenféle politikai befolyástól függetlenül, és az EU általános érdekeinek figyelembevételével végzi-e a munkáját vagy sem.

A Balaton és a Trabant alapítója, zenésze, legendás szövegeik írója, Tarr Béla filmjeinek zeneszerzője. A Nirvánia után vendége, Víg Mihály kóborol mélázva az interjúban cigányteleptől a Bibliáig, agyzsibbasztástól ihletett pillanatokig, oktatástól lelkiismeretig.

44 halott, köztük 5 gyerek

A délkelet-ukrajnai lakóházat érő hétvégi orosz rakétacsapás halálos áldozatainak végső száma elérte a negyvennégyet – közölték tisztviselők kedden, miközben egy újabb gyermek holttestét emelték ki a romok közül. A mentőcsapatok csaknem tíz tonna törmeléket takarítottak el a szünet nélküli kutatási és mentési művelet során – közölte a dnyiprói városi tanács. Mintegy négyszáz ember vesztette el az otthonát, 72 lakás teljesen tönkrement, további 236 pedig javíthatatlanul megrongálódott.

A csaknem tizenegy hónapja tartó háború legújabb, civil célpontot érő orosz támadása hatalmas felháborodást váltott ki. Egy ukrán elnöki tanácsadó keddi meglepetésszerű lemondását is magával vonta, aki szerint az orosz rakéta azután robbant fel és esett le, hogy az ukrán légvédelmi rendszer lelőtte. Ez a verzió levenné az oroszok válláról a felelősség egy részét.

A 24.hu arról ír, hogy bár a miniszterelnök 2016-ban bejelentette, hogy Szekszárdig meghosszabbítják a Gemenci Erdei Vasút vonalát, nemhogy ez a beruházás nem valósult meg, de a meglévő pályán is csak rövidített szakaszon jár a kisvonat. A korábban 35 millió forintból a keselyűsi állomáson épített, mára bezárt látogatóközpontot az időjárás pusztítja. A megállót vonatok nem érintik, a síneket lassan elnyeli a talaj, a büfé és a jegypénztár zárva, még a vizesblokk sem üzemel. Az illetékes állami szervek hallgatnak.
A Népszava pedig egy olyan törvényjavaslatról ír, amelyet, ha elfogadnak, akkor Lázár János nélkül szinte semmi nem épülhet többé Magyarországon uniós vagy állami forrásból. Az önkormányzati projektek java részét is ellenőrzése alá vonná az állam.


Kellemes napot kívánok!
Báthory Róbert

szabadeuropa@rferl.or
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése