2023. január 21., szombat

„A kézfogás csodája”

A vajdasági magyarságnak sürgősen szüksége lenne a független sajtóra, a tárgyilagos és színvonalas tájékoztatásra!

Erdődi Edvina, a Magyar Szó Kft. megbízott igazgatója
(Fotó: Dávid Csilla)


A kézfogás csodája – Az új év kihívásaival is kitartással néz szembe Erdődi Edvina és Kovács Birkás Zsolt címmel csaknem teljes két oldalas, hat fotóval illusztrált írást közölt a (nem szabad) Magyar Szó szilveszteri száma.[1]
A cikk bizonyára Erdődi Edvina, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. megbízott igazgatójának népszerűsítése, szélesebb/közösségi elfogadhatósága céljából készül(hetet)t. A szerző (Tóth D. Lívia) leírja Erdődi Edvina és Kovács Birkás Zsolt ismerkedésének, szerelmének, „összeköltözésének”, „örök hűségfogadásának”, gyermekük születésének romantikus történetét és „kiteljesedését”.
Nem tudni, hogy mit szólt ehhez, hogyan reagált erre a Lovas-Pásztor duó, mivel – ismereteim szerint – még róluk sem készül ilyen terjedelmű írás(mű).
Kérdés az is, hogy a cikk mennyire etikus és mennyire van összhangban az egyetlen magyar napilap közszolgálati feladataival? Mi ebben az írásban – ami inkább bulvársajtóba illene – a közszolgálatú? Hova süllyedt egyetlen napilapunk?

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) 2022. november 10-ei, Pártkáder helyett pártkáder a Magyar Szó élén[2] című sajtóközleményében „a legerélyesebben elítélte” az előző összetételű Magyar Nemzeti Tanács (MNT) 2022. november 9-ei utolsó ülésének döntését, hogy „a közpénzekből fenntartott egyetlen napilapunk élére, Ökrész Rozália VMSZ-es parlamenti képviselő és a napilap eddigi igazgatója helyére, Erdődi Edvinát, az MNT alelnökét és a VMSZ elnökségi tagját, ügyvezető igazgatónak nevezzék ki”.
– Hajnal Jenő, az MNT leköszönő elnöke ezzel egy újabb szégyenfoltot tett arra a nyolcéves munkára, ami az ő irányítása alatt folyt a nemzeti tanács berkeiben. Dicstelen korszak az, ahol elhallgatják november 25-ikének és december 1-jének az elfogadását, ahol elbukják a kisebbségi akcióterv végrehajtását, ahol beletörődnek a nyelvhasználati jogaink csorbításába, színházi előadásokat és színészeket tiltanak le, médiumokat cenzúráznak, oktatási intézményeket zilálnak szét pártkáderek kinevezésével.
A VMDK–ban úgy gondoljuk, hogy ilyen szégyenteljes pártkádertobzódás, ami most a Magyar Szóban van, sehol demokratikus keretek közt működő társadalmakban nem létezik! Még a koalíciós partnerük, a kriptoradikális Szerb Haladó Párt (SNS) is elbújhat mellettük! – írja a párt közleményében.
Hajnal Jenő az ülésen „csak dicsérő szavakkal illette” Erdődit, és „kiemelte fontosságát, valamint biztosította arról, hogy az MNT az új összetételében is segíteni fogja a munkáját”.[3]
Annak, hogy „Erdődi érkezésével esetleg megszűnne az egyoldalú tájékoztatás és a lap nem a VMSZ pártközlönye lenne, szinte minimális az esélye” – kommentálta Erdődi kinevezését a Szabad Magyar Szó.[4]

Ismereteim szerint a Magyar Szó Kft-nek, de a valamikori Forum lapkiadó, nyomdaipari vállalatnak a fennállása óta soha még nem volt ilyen fiatal, gazdasági ügyekben sem eléggé tapasztalt vezetője.[5] A jelenlegi egypártrendszerben erre nincs is szükség. Elég teljesíteni a hatalmi párt, ez esetben a VMSZ, pontosabban az elnök, Pásztor Pista utasításait.
Az MNT „alapította” Magyar Szó napilap is a pásztorvilág építésének az egyik tartópillére. Erdődi Edvinát a Kft. megbízott igazgatójának nevezték ki. Előbb-utóbb, tehát, pályázatot kell kiírni az igazgatói tisztség betöltésére. Nem várható azonban, hogy az új összetételű, kizárólag Véemeszes párttagokból és szimpatizánsokból álló MNT a mostani helyzeten bármit is változtatna. Amennyiben Erdődi mindenben teljesíti a Lovas-Pásztor kettős elvárásait.
 
A magyar közösséget (is) megilleti a független, (ön)cenzúra nélküli és színvonalas sajtó, a tárgyilagos tájékoztatás, a problémafeltáró, oknyomozó gondolkodáson alapuló médiatartalom! Erre állampolgári jogunk van. Mikor valósul ez meg?
Enélkül egy közösség szellemi kivéreztetése következik be!

BOZÓKI Antal
__________
[1] Tóth D. Lívia: A kézfogás csodája. Magyar Szó, 2022. december 31. 20-21.
[2] Pártkáder helyett, pártkáder a Magyar Szó élén. https://www.vmdk.org.rs/a-lekoszono-mnt-szegyenteljes-hagyateka/, 2022. november 10.; VMDK: Erdődi Edvina kinevezésével újabb szégyenfolt került Hajnal Jenő nyolcéves munkájára. https://szmsz.press/2022/11/10/vmdk-erdodi-edvina-kinevezesevel-ujabb-szegyenfolt-kerult-hajnal-jeno-nyolceves-munkajara/, 2022-11-10 19:52
[3] Tómó Margaréta: „Mint bólogató kutyák az autóban”. https://szmsz.press/2022/11/09/mint-bologato-kutyak-az-autoban/, 2022-11-09 12:45
[4] November 3-tól már nem Ökrész Rozália a Magyar Szó igazgatója,
https://szmsz.press/2022/11/01/november-3-tol-mar-nem-okresz-rozalia-a-magyar-szo-igazgatoja/, 2022-11-01 8:17
Lásd még Fehér Márta: Közösségteremtő és közösségmegtartó erő a Magyar Szó. https://hetnap.rs/cikk/Kozossegteremto-es-kozossegmegtarto-ero-a-Magyar-Szo-42247.html, 2023. január 6.
[5] Lásd még a (Megint) Véemeszes káder a Magyar Szó Kft. élén c. írásom. https://bozokiantal.blogspot.com/search/label/Jegyzetek, 2022. december 22. 12:38

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése