2023. január 16., hétfő

A magyar hadsereg is bevásárolhat az oroszok által rettegett amerikai rakétavetőkből

Lapunknak több (jelenleg is vagy korábban a Honvédelmi Minisztérium kötelékébe tartozó) forrás arról beszélt, hogy ismét felmerült a HIMARS-ok beszerzése magyar részről.  Ez a fegyver vált be messze a legjobban az ukrán hadseregben: például a HIMARS-ok nélkül nem tudták volna visszafoglalni Herszont. Ráadásul a NATO keleti szárnyának országai szinte már mind rendelkeznek HIMARS-szal, vagy aláírt szerződésük van a szállítására.

A HIMARS egy úgynevezett nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszer (innen ered egyébként a neve is az angol mozaikszóból: High Mobility Artillery Rocket System). Ez a brit BAE Systems által gyártott eszköz egy mozgékony, gumikerekes önjáró alvázra felszerelt, hat rakétát kilőni képes indítóállványt, amelyet az amerikai Lockheed Martin gyárt.

Az Ukrajnában használt fegyverekről több korábbi cikkünkben is írtunk. A térségbeli NATO-tagállamok közül csak Szlovákia, Horvátország és Magyarország nem vásárolt egyelőre az amerikai rakétavetőkből. Az ügyben feltett kérdéseinkre a HM sajtóosztálya egy hete nem válaszol.

Ellenzéki jelölt nyert Jászberényben
 

A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Jászberényben azért kellett időközi választást tartani, mert a 27 ezres város képviselő-testülete a Demokratikus Koalíció és a Fidesz közös kezdeményezésére, tavaly október 17-én feloszlatta magát. Valamennyi egyéni választókerületben az ellenzéki jelölt nyert.

A jászberényi polgármester-választás végeredménye: 

  • Budai Lóránt (Közösen Jászberényért): 8267 (67,24%),
  • Besenyi Orsolya (a Fidesz–KDNP által támogatott független): 3671 (29,86%)
  • Nagy Tímea (független): 185 (1,5%)
  • László Péter (Mi Hazánk): 172 (1,4%)
 

Építési terület a közparkból a Balatonnál

Lázár János azt ígérte, hogy szeptemberben és az év utolsó negyedévében az Országgyűlés elé terjeszti az állami beruházások rendjéről, így a kiemelések rendjéről szóló jogszabálycsomagot, valamint a teljes építésügyi, így a Balatonnal kapcsolatos építésügyi szabályok felülvizsgálatát is.

Ezzel szemben most mégis kiadták az építési engedélyt a Club Aliga-beruházás részét képező kikötőépületre, amely egy közpark területén épülne meg. Mivel a kormány kiemelt beruházásnak minősítette a projektet, könnyedén építési területté minősítették át a közutakat és a közparkot.

Amit még tudni érdemes

Vasárnap hosszú betegség után, 74 éves korában Elhunyt Tamás Gáspár Miklós. A filozófus, közíró demokratikus ellenzék egyik meghatározó alakja volt. Négy éven át tevékenykedett az SZDSZ  országgyűlési képviselőjeként, a Szociális Charta egyik alapítója volt.

Mivel a működő és hatékony ellenzék nincs, a feszültség a Fideszen belül csapódik le, mondta elemzőnk, Ruff Bálint az éveleji értékelésében. Szerinte három tengelyen tapintható a belső ellentét, miközben a nemzetközi nyomás sem mérséklődik a kormányon és pártján. 

„Aljas, cinikus, jogsértő” – a PDSZ szerint a kormány új rendelete, amely lehetővé teszi, hogy a polgári engedetlenségben részt vevő tanárokat ne azonnal, hanem majd a nyári szünetben bocsáthassák el. Ivan Krasztev világhírű bolgár politológus a bécsi Presseclub Concordia vendége volt, ahol többek között azt mondta, hogy a háborúnak idén nem lesz vége, és Orbán sem tud kimaradni a blokkosodó világrendből.

Drasztikusan, közel 45 százalékkal emelkedtek tavaly decemberben az élelmiszerárak éves szinten, de az olyan mindennap vásárolt termékek, mint a kenyér és a tej majdnem dupla annyiba kerülnek, mint egy éve. Az Európai Unióban első helyen van a magyar élelmiszer-drágulás.

A magyar egyetemisták számára a feltételességi mechanizmus 
miatt felfüggesztett uniós ösztöndíjprogramról a miniszterelnök a közmédiában azt mondta: hanem tudnak megegyezni Brüsszellel, a költségvetés majd állja a programot.

Kellemes hírolvasást és jó hetet kívánok!
Horn Gabriella

szabadeuropa@rferl.or

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése