2023. január 24., kedd

Bilčík-jelentés: Kritika Oroszország, aggodalom Vulin miatt

 Bilčík-jelentés: Kritika Oroszország, aggodalom Vulin miatt

2023-01-24 11:17

Az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője, Vladimir Bilčík jelentéstervezetet tett közzé Szerbiáról, amely először a Külügyi Bizottsághoz, majd az Európai Parlamenthez kerül megvitatásra – írja az N1.

Bilčík üdvözli, hogy Szerbia stratégiai célja továbbra is az Európai Unióhoz való csatlakozás, és hangsúlyozza, hogy a jogállamiság, a Koszovóval fenntartott kapcsolatok normalizálása és az EU külpolitikájához való igazodás terén elért előrelépés meghatározza a csatlakozási folyamat dinamikáját. Ugyanakkor sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy Szerbia továbbra is alacsony szinten igazodik az EU külpolitikájához.

„Sajnálatos, hogy Szerbia következetesen elmulasztotta betartani az EU Oroszországgal szembeni korlátozó intézkedéseit, valamint hogy Szerbia szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal. Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy a szerb külpolitika kulcselemei egyenesen ellentétesek az EU álláspontjaival, illetve, hogy Szerbia és Oroszország a 2023-2024-es időszakra szóló közös külpolitikai prioritásait meghatározó megállapodásokat is aláírt, továbbá, hogy a szerbek olyan magas rangú orosz tisztviselőkkel való találkozásokról is megállapodtak, akik szerepelnek az EU szankciós listáján” – áll a jelentésben.

Bilčíket aggasztja az EU-ellenes és oroszbarát retorikájáról ismert Aleksandar Vulin kinevezése is.

A demokráciát és a jogállamiságot illetően Bilčík értékelte. hogy a tavalyi áprilisi választások előtt a választási feltételek és a médiakörnyezet javítását célzó intézkedések fogadtak el, ugyanakkor felszólította a szerb hatóságokat, hogy fokozzák erőfeszítéseiket az emberi jogok védelme érdekében, illetve elítélte a Russia Today (RT) belgrádi irodájának a megnyitását és a szerb nyelvű online hírszolgáltatás elindítását – emiatt arra szólította fel a szerb hatóságokat, hogy szálljanak szembe a hibrid fenyegetésekkel, és hajtsák végre a tanács határozatát a Szputnyik és az RT műsorszórási tevékenységének a felfüggesztéséről.

Az EP jelentéstevője arra is felszólította a kormányt, hogy növelje a médiatulajdonlás és -finanszírozás átláthatóságát, valamint biztosítsa az Elektronikus Média Szabályozó Testület (REM) függetlenségét.

https://szmsz.press/2023/01/24/bilcik-jelentes-kritika-oroszorszag-aggodalom-vulin-miatt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése