2023. január 5., csütörtök

Aggodalomra semmi ok, nem egy új variáns terjed Kínában

 A Szabad Európa honlapja

Jó reggelt kívánok!

Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Nem ismerjük a pontos adatokat Kínából, például a napi halálozási számokat, de azt tudni lehetett, hogy amint feloldják a szigorú korlátozásokat, erősödni fog a járvány, mert az omikron jobban terjedő variáns, mint a korábbiak, és Kínában nem alakult ki a nyájimmunitás, mint Nyugaton, ahol a lakosság folyamatosan találkozott az újabb omikron-variánsokkal – mondta a Szabad Európának Kemenesi Gábor virológus. Ez jó terjedési alapot adott a vírusnak, amit most látunk is.

Kína abban hibázott, hogy nem követte a legfrissebb tudományos eredményeket, és nem alkalmazta a legújabb, omikron ellen kifejlesztett mRNS-oltásokat a teljes nyitás előtt. Emiatt futott fel a járvány, de törvényszerű, hogy enyhülni fog. Kemenesi Gábor riogatásnak tartja a „rémálomvariáns” elnevezést az omikron Nyugaton terjedő új változatára.

A kórházi ágyak megteltek, és hosszú sorok alakultak ki a sanghaji kórházakban az új év első napjaiban. A nemzetközi közösség sürgeti Kínát, hogy ossza meg az országszerte terjedő legújabb Covid-hullám járványügyi adatait. Az erről szóló videó itt érhető el.
 
Kilakoltatás előtt

A kőbányai lóversenypálya mögött található egy három lépcsőházas bérház, a „szürke ház”, ahogy mindenki emlegeti. Húsz család él itt, mind a Lovi, ma Kincsem Park jelenlegi és volt dolgozói. Az alacsony fizetés ellentételezéseként kapták a Lovi dolgozói azokat a bérlakásokat, amelyekben generációk nőttek fel, és amelyeket a tudtuk nélkül adtak el a fejük fölül. Most kilakoltatással fenyegetik őket. Árnyalatnyival jobb csak a helyzete a felszámolt OPNI szolgálati lakásaiban élőknek.

Állami tulajdon-e a száz százalékban állami vállalat tulajdona? Több évtizedes, akár generációkon átívelő százéves munkaviszony után elvárható-e, hogy legalább egy bérlakást kapjanak az ott dolgozók? A Kincsem Park, vagyis a Lovi és a régi Lipót, a pszichiátria dolgozói maradhatnak fedél nélkül, miután az állami gondoskodás hirtelen eltűnt. Erről beszélgettünk kollégánkkal, Benyó Ritával.

Tiborczék szerződése

A kormány online tájékoztató felületén elérhető adatok szerint tavaly decemberben, két nappal karácsony előtt írt alá egy szerződést az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) „projektmenedzsmenttel kapcsolatos feladatok ellátására” bruttó 1.592.961.000 forint értékben.

A szerződésről csak annyi információ szerepel itt, hogy a megbízott fél az Equilor Corporate Zrt., és hogy a teljesítési határidő 2022. július 31. A szerződés nem érhető el a közbeszerzési adatbázisban. Az Equilor Corporate Zrt. nyár óta Tiborcz István érdekeltsége. Hiába kérdeztük arról a Miniszterelnökséget, hogy milyen feladatra szólt ez a fél évig tartó megbízás.

Ukrán háború

Az orosz kormány már 89 halottról számolt be a frissen besorozott, Kelet-Ukrajnába vezényelt erőket érő rakétacsapás kapcsán, illetve azt hangoztatta, hogy az ideiglenes laktanyát az ott elhelyezettek illegális telefonhasználata miatt tudta bemérni az ukrán hadsereg.

A Kreml tájékoztatása szerint a Donyeck városhoz közeli Makijivkában rögtönzött barakkokat HIMARS típusú precíziós rakéta-sorozatvetővel vették célba, a létesítményt négy találat érte. Habár hivatalos vizsgálatot indítottak az incidens ügyében, a védelmi tárca a katonák mobilhasználatát jelölte meg egyértelműen annak okaként, hogy miként mérhette be az ukrán haderő a laktanyát.
 
Amit még tudni érdemes

Szakad tovább a gázár, már 70 euró alatt a jegyzés (Portfolio.hu)
Az enyhe tél hatására meredek esésnek indultak a nemzetközi gázárak, messze már a 350 eurós gázár.

A honvédségi luxusrepülő éppen akkor járt Rómában, amikor Orbán Viktor ott homározott (RTL.hu)
Homárt és polipsalátát evett Orbán Viktor és felesége egy római étteremben, miután lerótták kegyeletüket XVI. Benedek pápa ravatalánál.

Már egy nagy múltú szállítmányozó cég is a Fidesz parlamenti képviselőjét gazdagítja (24.hu)
A trafikbotrány főszereplőjeként is ismert Horváth István és családja milliárdos cégbirodalmat épített ki. Már a Sió-Trans is a politikusé.
 

Szép napot!
Wiedemann Tamás 

szabadeuropa@rferl.or

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése