2023. január 24., kedd

Tizenéves fiú mentett ki gyerekeket a lángokban álló ukrán óvodából

 A Szabad Európa honlapja

2023. január 24.

Jó reggelt kívánok!

Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Úgy költjük az uniós pénzt, mintha nem volna vita az utalásról

A kifizetések alapján a kormány, mintha biztosra venné, hogy megérkezik a támogatás az Európai Uniótól. Erre utal a kifizetések ütemezése is: infografikánkon látható, hogy minden sikeresnek ítélt tárgyalási fordulót és intézkedést jelentős kifizetés követett. Eddig több mint 520 milliárd forintot osztottak szét a helyreállítási alapból, ami az elkölthető források több mint húsz százalékát jelenti. De ezt nem a tanárok béremelésére költötték. Ha nem érkeznek meg a források, az akár egy százalékponttal is megnövelheti a hiányt.Magyarország 2022 végéig már legalább 640 milliárd forint odaítéléséről döntött, és több mint 524 milliárdot ki is fizetett az RRF-ből. Hogy mire, az is kiderül a cikk

Rejtélyes fenyegetésekkel indult az egyhetes pedagógussztrájk

Több ezer tanár kezdett sztrájkba az országban a szakszervezetek által meghirdetett egyhetes gördülő sztrájk első napján. Képek, videók azonban szinte alig vannak az akciókról, mert olyan hírek kezdtek terjedni, hogy az iskolaigazgató kirúgásával jár, ha egy intézményből információk jutnak ki a sztrájkkal kapcsolatban. Nagyon súlyos problémákkal, megfélemlítéssel és fals információkkal indult a sztrájk – mondta a Szabad Európának Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője. Nagy Erzsébet megosztott néhány e-mailt, amelyben erről panaszkodtak a szakszervezetnek a tanárok.
Csütörtökön a tankerigazgató online értekezleten fenyítette be az intézményvezetőket. (…) SENKI SEMMILYEN módon nem fordulhat a nyilvánossághoz, a sajtóhoz”, áll az egyik emailben.

 
A nukleáris szankciókból ezúttal sem lesz semmi, pénzért az EU-ban is vásárolható befolyás

Magyarország nem fog támogatni semmilyen szankciós döntést, amely az Oroszországgal való nukleáris együttműködést korlátozná – jelentette ki Szijjártó Péter Brüsszelben, a külügyminiszterek hétfői tanácsülésén. A magyar külügyminiszter közölte, hogy Magyarország számára elfogadhatatlan lenne bármilyen hasonló szankciós döntés. A magyar kormány ugyanakkor nem állt útjába annak, hogy az Európai Békekeretből újabb ötszázmillió euróval támogassák az ukrajnai fegyverszállításokat. A miniszter közben az EU segítségét kérte „az ukrajnai magyar nemzeti közösség ellen intézett súlyos és koncentrált támadás” ellen.
Reformok kellenek az EU-ban a korrupció megelőzésére. Az EU egészét sokkolta a Katar-gate, amit Brüsszelben és EU-szerte az unió eddigi legnagyobb korrupciós botrányának neveznek. Eva Kailit és élettársát, az után tartóztatták le, hogy a nyomozók Brüsszelben bérelt lakásukban összesen kilencszázezer eurót találtak. A gyanú szerint a képviselőnőt és élettársát a katari hatóságok megvesztegették, hogy az Öböl menti olajmonarchiát kedvező színben feltüntető döntéseket fogadtassanak el az európai képviselő-testületben. Az ügy a vádalku miatt még jócskán hozhat váratlan fordulatokat.
A megvesztegetett képviselők eddigi száma miatt a rendszerszintű korrupcióra vonatkozó állítás erős túlzásnak tűnik. Cikksorozatunk első része arról szól, miért volt eleve kódolva a botrány a rendszerbe.
Bármi is lesz a vége, a Katar-gate lerántotta a leplet egy kellemetlen és a legtöbb európai számára már magától értetődő igazságra, arra, hogy pénzen befolyást lehet venni az EU-ban” – állapította meg Alberto Alemanno EU-jogász professzor, a The Good Lobby nevű szervezet alapítója.
 

Tizenéves fiú mentett ki gyerekeket a lángokban álló ukrán óvodából

A tinédzser és barátja berohant az égő óvodába, hogy kimenekítse a rémült gyerekeket január 18-án, amikor egy helikopter pont az épületre zuhant. A hatóságok szerint 14 ember, köztük egy gyermek, valamint az ukrán belügyminiszter és a helikopteren repülő többi tisztviselő is meghalt. Sok gyermek megsérült.
Ukrajna keleti részén továbbra is heves összecsapások dúlnak. Az ukrán hadsereg vezetése arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában az orosz inváziós erők három irányból is megpróbáltak előretörni, azonban a kísérleteket sikerült visszaverni Zaporizzsjánál, Limannál és Avdijivkánál. Ezen idő alatt összesen tizenegy helyen hiúsították meg az orosz támadást a Donyec-medencében.
Az ellenség folytatja offenzív akcióit Bahmut irányában” – szögezték le, rámutatva, hogy a megszállók még mindig a Donyecki területen található város elfoglalására összpontosítanak.
Lengyelország engedélyt fog kérni a német Leopard 2-esek ukrajnai szállítására. Ezt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök jelentette be hétfőn. Azt azonban nem közölte, mikor kérik majd Németország jóváhagyását az ott gyártott harckocsik átadására. „Németország engedélyét fogjuk kérni, de ez másodlagos kérdés. Még ha végül nem kapjuk meg (…) akkor is át fogjuk adni a harckocsijainkat másokkal együtt Ukrajnának” – mondta.
 
Érdemes még elolvasni
Újabb hangfelvételeket hozott nyilvánosságra a Blikk a Völner-Schadl ügy lehallgatásaiból. Végig lehet hallgatni, hogy miként zajlott a végrehajtói pályázatok kiírása, mert Völner Pál volt államtitkár és Schadl György a végrehajtói kamara elnöke folyamatosa egyeztettek arról, mi lenne jó számukra. „De addig is kéne valamiféle rendelet, amit k.rva gyorsan össze kell pakolni”, mondja például az egyik felvételen Schadl.
Akkor vettük a legtöbb orosz gázt, amikor a legdrágább volt, derül ki a 24.hu cikkéből. Magyarország soha nem fizetett még Magyarország olyan sokat az orosz gázimportért, mint tavaly, ami nagyban növeli az inflációt.
Alapvető problémákat sem oldott meg az ellenzék a tavalyi választási kudarc óta. A Magyar Narancs olyan ellenzéki politikusokat kérdezett, akik szerint a parlamenten kívüli politizálásnak van inkább értelme.

Kellemes napot,
Keller-Alánt Ákos

szabadeuropa@rferl.or 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése