2023. január 30., hétfő

Markában tartja-e a Fidesz az ellenzéket, s ha igen, milyen eszközökkel?

 A Szabad Európa honlapja

2023. január 30.

Jó reggelt kívánok!

Ezek voltak a legfontosabb cikkeink a hét végén, ma reggelig:
 



Markában tartja-e a Fidesz az ellenzéket, s ha igen, milyen eszközökkel?

Cikksorozatunk az ellenzék tehetetlenségének okait is igyekszik megmutatni. Ebben valóban nagy része lehet az illegális pártfinanszírozásnak, hiszen az korlátozza a valódi versenyt, és hamis, a társadalom számára káros alapon állítja elő a politikában szükségszerű kompromisszumokat. De az ellenzéki bénultságnak egyszerűen maga a kétharmad is oka, amelynek révén a kormánypárt folyamatosan saját hasznára alakítja át a politikai versengés szabályait.

Divat szidni az ellenzék tehetetlenségét, invenciótlanságát, és hozzátenni: „kilóra megvette őket a Fidesz”. A helyzet ennél bonyolultabb: húsz évig nagykoalíció működött az illegális pártfinanszírozásban, ami természetesen kölcsönös függőséget alakított ki.

A politika ráadásul durva versengés, amelynek része az ellenfél hiteltelenítése, ellehetetlenítése, akár zsarolása is, függetlenül a pártfinanszírozás átláthatóságától.Tény az is, hogy az illegális pártfinanszírozásban – legyen bármennyire is centralizált, mint a Fideszé 2010 után – nehéz elválasztani a magánvagyont és „pártunk politikai közösségének” jussát. Az egyéni, sokszor szinte felfoghatatlan mértékű meggazdagodás lehetősége pedig garantálja a rendszer tovább élését.


Orbán Viktor nem szeret az unióban lenni


Orbán Viktor miniszterelnök az irodájában fogadott körülbelül 15 meghívottat, köztük külföldi konzervatív újságírókat, akik a Mathias Corvinus Collegium A publikálás jövőjéről című nemzetközi konferencia vendégei voltak. A kétórás beszélgetésről Rod Dreher amerikai újságíró közölt cikket az American Conservative nevű oldalon – amelynek ő a vezető szerkesztője.

Az írás eredetileg azzal a címmel jelent meg, hogy Orbán Viktor: „Háborúban állunk Oroszországgal”, az idézet azonban később arra változott, hogy „A Nyugat háborúban áll Oroszországgal”.  Az egyik bekezdést utólag átírta Rod Dreher.

A cikk eredeti verziójában ez szerepelt:

„Valaki megkérdezte a miniszterelnököt, hogy szeretné-e, ha Magyarország az EU-ban maradna. »Egyértelműen nem!« – mondta, hozzátéve, hogy Magyarországnak nincs más választása, mert exportjának 85 százaléka az EU-n belülre megy.”

A cikk javított verziójában már ez szerepel:

„Orbán azt mondta, hogy neki személy szerint fájdalmas, hogy Magyarország az unió tagja, amely folyamatosan zaklatja (bullying), de nem kérdés, hogy Magyarország az Európai Unióban marad, mert az ország gazdasági jóléte ettől függ. Ennek ellenére nehéz elviselni, hogy az EU vezetése rángatja Magyarországot. Orbán álláspontja, hogy neki személy szerint bármilyen nehéz is kezelnie az uniós bürokráciát, muszáj megtennie, mert ez Magyarország nemzeti érdeke.”

(A Portfolio, tisztázandó a miniszterelnök álláspontját, megkereste Havasi Bertalant, a kormányfő szóvivőjét, aki az alábbi választ küldte: „Az uniós tagság ügyében tartalmilag semmilyen újdonság nem hangzott el a tegnapi beszélgetés során. A miniszterelnök már korábban is többször világossá tette: az EU-tagság nem kívánságműsor, hanem Magyarország nemzeti érdeke.”)



Titkolják a lényeget a 12 milliárdos autópálya-koncesszióról

Betekinthettünk az autópálya-koncesszióra vonatkozó dokumentumokba a Miniszterelnöki Kabinetirodában. Látthattunk többek között olyan nyilatkozatot láttunk, amely szerint a Minerva Szíjj László üzletember százszázalékos tulajdonában van. A fennmaradó három – a Konzum PE, az Opus New Way és az Opus Bridge magántőkealap – kezelője az az Opus Global, amely száz százalékban Mészáros Lőrinc tulajdonában van.

Az iratbetekintés során ugyanakkor elzárták a szerződés részét képező legfontosabb dokumentumokat. Ezek a mellékletek tartalmazzák például a rendelkezésre állási díj és a rendelkezésreállás-alapú szolgáltatási díj konkrét összegét, fizetésének részleteit, a teljesítmény-pontrendszert, az úgynevezett SLA-t, vagyis a szolgáltatás műszaki és díjazási előírásait.

Ezekből derülne ki, hogy konkrétan mennyi pénzt kapnak a nyertes cégek az autópályák üzemeltetésére. A tét nem kicsi, a kormány saját számításai szerint is a koncesszió időtartama alatt 12-13 ezer milliárd forint kerülhet a nyertes cégekhez. De olyan titokzatosnak hangzó mellékleteket sem kaptuk meg, mint a „közbeszerzési eljárás más mellékletben nem szereplő dokumentumai” vagy a „koncesszor részvételi jelentkezése és a nyertes végleges ajánlata”.


Kőbánya a házak mellett, kiáll a kormány az akkumulátorgyárak mellett

Tudósítottunk arról, hogy Recsken nyíló kőbánya miatt aggódnak a helyiek, s hogy a bányát nyitó cég egyik tulajdonosa jó ismerőse Debrecen volt fideszes polgármesterének, Kósa Lajosnak.

Megírtuk, hogy sok más település mellettt, Nyíregyházán is közmeghallgatás lesz egy akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó üzem miatt.

A Népszava írt arról, hogy Rod Dreher szerint Orbán Viktor csak viccelt azzal, hogy kiléptetné Magyarországot az EU-ból.

A Hvg.hu számolt be arról, hogy Lánczi András politológus a Kossuth Rádióban kijelentette: míg itthon több helyen tiltakoznak a helyiek, Németországban kimondottan várják az akkumulátorgyárakat. Ezzel párhozamosan Dömötör Csaba parlamenti államtitkár is az akkumulátorgyárak védelmére kelt a Facebook-oldalán közzétett videóban.

Jó hírolvasást kívánok!

Horn Gabriella

szabadeuropa@rferl.or 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése