2023. január 28., szombat

„Tordán elégedettek”?

A „galambriasztó” és az „esővíz-elvezető csatorna” javítása is „nagyobb beruházás”?

Aki uralja egy adott ország médiáját, az uralja annak az
országnak a gondolkodását és azon keresztül az országot.
Orbán Balázs (MCC)

Torda napjainkban (Kecskés István felvétele)

– A bánáti Tordán elégedettek a 2022-es évvel. Hosszú idő után (sic!!) sikerült nemcsak tartalmilag, hanem összegben is nagyobb beruházásokat megvalósítani. Utcákat aszfaltoztak, folytatódott a kultúrotthon felújítása, a katolikus templomon is végeztek munkálatokat, az egykori ifjúsági otthon épületét pedig civil központtá alakítják majd (sic!!) át – írja K.I. (vagyis Kecskés István) a Magyar Szó nevű Véemeszes pártlap életműdíjas bánáti tudósítója.[1]
Az írásból aztán megtudjuk, hogy „új aszfaltburkolatot kapott a Kiss Ferenc és a Táncsics Mihály utca”, „a Bethlen Gábor Alapnak köszönhetően pedig kicserélték a kultúrotthon nyílászáróit”. A Nepomuki Szent János plébániatemplomon szintén – „anyaországi támogatásból” – „megjavították a tetőt és föltették a galambriasztót, de az esővíz-elvezető csatornán is történtek munkálatok”.
A „civil szervezetek leendő központjának az építése is” anyaországi támogatásból folyt. A valóságban „a régi ifjúsági otthon rekonstrukciójáról van szó”, ahol „a civil szervezetek – „két-három éven belül” – saját irodahelyiséget kaphatnak”.
– A tordaiak az idén szeretnék folytatni a négy évtizede megépült kultúrotthonnak a helyreállítását […], de nem mondtak le az Ady Endre Általános Iskola tornatermének (évek óta emlegetett – B.A.) építéséről sem – írja K.I.

A napilap tudósítója a jobb sorsra érdemes bánsági faluról szóló írásaiban – mint most is – csaknem rendre a helyi közösség elnökétől, a „polgármesternek” is titulált Dobai Jánostól kapott információkra alapozza. Kiss Kornéliának, a másik „nyilatkozónak” is – aki „a Tordaiak Klubjának a titkára”  és falugazdász is – ugyanabban az épületben van az irodája.
A Pásztor István helytartójának is nevezett, önhibáján kívül (a választási listán 33-ként)[2] az egypárti (VMSZ-es) Magyar Nemzeti Tanács tagjává lett Dobai tájékoztatásai azonban jobbára nem fedik, átfestik és kiszínezik a valóságot.
Cikkírónk általában nem veszi magának a fáradtságot, hogy körülnézzen a faluban és elbeszélgessen az emberekkel arról, valójában hogyan is élnek, milyen gondokkal küszködnek? Hogy valós színben mutassa be a falu életét!
Nagy ívben elkerüli, hogy arról írjon, mennyien élnek most a faluban, mennyien hagyták el, van-e ott orvos, fogorvos, gyógyszerész, milyen minőségű az ivóvíz, van-e munkalehetőség, milyen gondokkal küzdenek a falusi gazdák, mennyi tanuló van a helyi iskolában, milyen arányban vesznek részt a magyarok a községi közigazgatásban, hogy valósul meg az anyanyelv használati joguk, milyen közlekedési lehetőségek vannak, stb.[3] Milyen újságírás ez? 
 
K.I. írását (az „egy rókáról két bőrt” elv alapján) a Pannon RTV január 2-ai Sikeres évet zártak Tordán[4] c. riportja  alapján közölte a napilapLendületben a falu címmel. 
Ezekből arra is következtetni lehetne, hogy itt valami fejlődés van kialakulóban, miközben csak arról van szó, hogy – „a Tartományi Nagyberuházási Alap és Bégaszentgyörgy község hatvanmillió dináros beruházásából” – két utcában „új aszfaltburkolatot kapott” az út.
A többi, jobbára javításnak vagy kozmetikázásnak is nevezhető „beruházás” a magyarországi adófizetők pénzéből történt, vagy kerül rá sor – ha egyáltalán megvalósul. Itt már a „galambriasztó” és az „esővíz-elvezető csatorna” javítása az is beruházásnak számít?
„Tordán folytatni szeretnék a beruházásokat” – így az alcím. Valamilyen üzem létesítésére és új munkahelyek nyitására lenne szükség! Talán csak így maradnának többen a faluban! Erre azonban se ötlet, se vállalkozó nincsen…
Valóban elégedettek lennének a tordaiak? Nem tudom elhinni!
Meddig lehet (el)tűrni még ezt a Véemeszes ámítást, a pink színű propagandát? Kinek van ez a javára?

BOZÓKI Antal
__________
[1] K.I.: Lendületben a falu. Magyar Szó, 2023. január 12. 5., és/vagy https://www.magyarszo.rs/hu/5132/vajdasag_nagybecskerek/278960/Lend%C3%BCletben-a-falu-torda.htm, 2023. január 12. 12:25 
[2] Bővebben lásd a Tehát… c. írásom. https://bozokiantal.blogspot.com/search/label/Jegyzetek, 2022. november 8. 19:06
[3] Bővebben lásd a „BÚCSÚ ELŐTT”, https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=13558, 2021. május 3. és a Torda – falu, ahol leáll az élet. c. írásom. http://bozokiantal.blogspot.com/search/label/Jegyzetek, 2022. június 12.
[4] Sikeres évet zártak Tordán. https://pannonrtv.com/rovatok/onkormanyzatok/sikeres-evet-zartak-tordan, 2023. január 02. 15:49

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése