2023. január 27., péntek

Tovább növelheti a kormány a „magyar tulajdont” a médiapiacon

 A Szabad Európa honlapja

2023. január 27.

Jó reggelt kívánok!

Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Tovább növelheti a kormány a „magyar tulajdont” a médiapiacon
A miniszterelnök politikai igazgatója a Mathias Corvinus Collegium A publikálás jövőjéről című nemzetközi konferencia megnyitóján beszélt. Orbán Balázs, az MCC kuratóriumának elnöke szerint a média nemzetstratégiai kérdés. Arra is utalt, hogy a kormány tovább növelné a már 50 százalék feletti „magyar tulajdont” a médiapiacon. akár 70-80 százalékra. „Aki uralja egy adott ország médiáját, az eldönti, hogy ki uralja az adott ország gondolkodását és ezen keresztül ki uralja az adott országot” – fogalmazott a miniszterelnök politikai igazgatója. Szerinte ezért stratégiai ágazatnak tekinthető a média, amelynek nemzeti tulajdonban kell lennie és nemzeti gondolatot kell tükröznie.
           
Felveszi az uniós helyreállítási alap hitelét a kormány, uniós eljárás indult Magyarország ellen
A kormány igényt tart a helyreállítási alap (RRF) teljes hitelkeretére, ami 3300 milliárd forint keretösszegű. Arról, hogy ebből pontosan mekkora összegű hitelt vesz majd fel, később dönt a kormány. Orbán Viktor korábban ellenezte, hogy az Európai Unió létrehozza ezt a hiteleszközt. Koránt sem biztos azonban, hogy Magyarország felveheti a hitelt: ahhoz ugyanis ugyanazokat a jogállamisághoz kapcsolódó feltételeket kell teljesíteni, mint a helyreállítási alap egyéb támogatásnál. Hiába azonban a bizonytalanság, a kormány már elköltötte a helyreállítási alap legalább húsz százalékát.
Pert indít az Európai Bizottság Magyarország ellen az Európai Unió Bíróságán az építőanyagok exportkorlátozása miatt. Korábban a kormány az emelkedő árak miatt döntött a korlátozásról. Az Európai Bizottság szerint azonban az intézkedés sérti az Európai Unió működéséről szóló szerződés több pontját is.
Megszűnhet az a gyakorlat, hogy az EU-s intézményekből kikerülő politikusok, tisztségviselők szabadon választanak új munkahelyeket, legalábbis addig, amíg kapják a busás lelépési díjat. Ez csak az egyik változás, amely a katari megvesztegetési ügy fejleménye lehet, mondja el Messziről jött ember podcastunkban a Szabad Európa brüsszeli tudósítója.
A jövőben megtudhatjuk a politikai hirdetésekről, hogy ki és milyen célcsoportnak tette közzé, valamint azt is, hogy mennyit költött a reklámozásra. A politikai reklámtevékenység átláthatóvá tétele egyik eleme az Európai Bizottság által kért úgynevezett demokráciacsomagnak. Ez komoly előrelépést jelente a politikai hirdetések átláthatósága terén. Nem fordulhatna elő többé olyan, mint ami a Szabad Európa egyik cikke kapcsán törént pár hete, amikor megkérdeztük a Google-t arról, hogy a magyar kormány szankció-ellenes, bombás óriáskampányát miért nem tartják politikai hirdetésnek a YouTube-on. A Google reakciója viszont nem az volt, amire számítottunk: válasz helyett hogy az Aktuális Média vonatkozó hirdetését is kivették a megismerhető adatbázisból.
 
LMBTQ mesekönyv korlátozása miatt büntette meg Litvániát az Emberi Jogok Európai Bírósága
Pénzbüntetést kapott a litván állam az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) egy gyerekekre károsnak minősített LMBTQ-könyv terjesztésének korlátozása miatt. Ez volt az első olyan ügy, amiben az EJEB értékelte a kifejezetten gyermekek számára írt, azonos neműek kapcsolatáról szóló irodalom korlátozását. A bíróság szerint a litván állam megsértette Az emberi jogok európai egyezménye 10. cikkét a véleménynyilvánítás szabadságáról.
 
Március végén érkezhetnek Ukrajnába a Leopard tankok
„Március végén, április elején” érkeznek meg a Németország által felajánlott Leopard tankok, hogy segítsék Ukrajnát az orosz invázió visszaszorításában – közölte Boris Pistorius védelmi miniszter csütörtökön. A következő napokban megkezdődik az ukrán katonák kiképzése a német Marder gyalogsági harcjárműveken, „kicsit később pedig a Leopardokon is” – tette hozzá. Németország 14 Leopard 2A6-os harckocsit biztosít a Bundeswehr készleteiből – mondta Olaf Scholz kancellár a német parlamentben. Azt is engedélyezik, hogy más európai országok saját készleteikből küldjenek ilyen német gyártmányú harckocsikat Ukrajnába
Az ukrán hadsereg drónképei szerint az oroszok lopakodva támadnak. A Szabad Európa helyi riportere az ukrán lövészárkokban járt, miközben aknavetővel lőtték őket.
Az orosz hatóságok csütörtökön nemkívánatos szervezetnek minősítették a Meduzat, az egyik legnagyobb független orosz híroldalt. Gyakorlatilag törvényen kívül helyezték az oldal oroszországi működését, és megtiltották minden orosznak az együttműködést a Meduzával vagy annak újságíróival.
 
Érdemes még elolvasni:
A nyugdíjasok ilyen rosszul még nem éltek 2011 óta, írja az mfor. A kiemelkedő mértékű idei nyugdíjemelés még annyira sem volt elég, hogy legalább szinten tartsa az időskori ellátások vásárlóerejét.
Vesztegetés miatt nyomoznak az Eötvös gimnáziumról kiszivárgott hangfelvétel ügyében, írja a Telex.
Megúszhatják a pénzbírságot a népszámlálást elbliccelők a 24.hu információi szerint.

Kellemes napot,
Keller-Alánt Ákos

szabadeuropa@rferl.or 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése