2023. január 6., péntek

Orbán vejéhez közeli cégnél landolt egy másfél milliárdos megbízás

 A Szabad Európa honlapja

2023. január 6.

Jó reggelt kívánok!

Legfontosabb cikkeink ma reggel:
 

  
A repülőtér tervezett visszavásárlása kapcsán kapott másfél milliárd forintos állami megbízást egy Tiborcz István közeli cég. Projektmenedzsmentre kötött szerződést a korábbi Innovációs és Technológiai Minisztérium 2021 decemberében az Equilor Corporate Zrt.-vel.

Ez a cég nyár óta Tiborcz István érdekeltsége. Hiába kérdeztük arról a Miniszterelnökséget, hogy milyen feladatra szólt ez a fél évig tartó megbízás. Cikkünk első változatában még nem állt rendelkezésre információ a szerződés tartalmáról, de azóta megtudtuk, hogy a momentum országgyűlési képviselője megismerhette a dokumentumot és tájékoztatta a szerkesztőségünket annak tartalmáról.

Korábban a Liszt Ferenc Repülőtér visszavásárlására készült a kormány, de 2021. decemberében úgy tűnt, ez a terv elhalasztódott. Sajtóhírek szerint többek között az Indotek-csoport (a Tiborcz Istvánnal is üzletelő, Jellinek Dánielnek az érdekeltsége) is érdeklődött – potenciális vásárlóként – a reptér iránt.

Brüsszel bekeményít

Látványos fordulatot hozott 2022 a magyar kormány és az európai uniós intézmények viszonyában. Vétók, szankciók, befagyasztások és szupermérföldkövek – gyakorivá váltak ezek a szavak a hírekben.

Podcastunkban azt járjuk körbe, hogy mi vezetett ehhez, és mire számíthatunk idén. Gyévai Zoltán brüsszeli tudósítónkkal beszélgettünk, aki szerint az Európai Bizottság részéről megszűnt a bizalom Magyarország iránt.

Határkerítés

A Fidesz 2015 óta riogat a migránsokkal. Be is jött nekik. Most a kormány szerint újra ostrom alatt van az ország déli határa, pedig a tapasztalatok szerint a kerítés felépítésével és a menekültügyi rendszer leépítésével gyakorlatilag sem illegálisan, sem jogkövető módon nem lehet az országba jutni.

Van, akinek csak három pálinka és egy kis köd kell ahhoz, hogy átslisszanjon a zöldhatáron, mások éveken keresztül próbálják megmászni a kerítést, és valahogy túljutni Magyarországon. Ezzel szemben a szinte csak Magyarországgal határos osztrák tartományban, Burgenlandban idén 46 ezer új menedékkérő bukkant fel a semmiből.

A magyar kormány és a hatóságok sem tudnak arról, hogyan került csaknem ötvenezer ember a sógorokhoz. Bár a határkerítést a magyarok védelmében építette a kormány, Szerbia magyarok lakta falvai is nyögik a menekültekkel együtt járó problémákat. Utánajártunk, milyen a helyzet a magyar határkerítés túloldalán, Szerbia magyarok lakta falvaiban, és annak is, mi van ott, ahol a kerítés véget ér.
 
Eltemették XVI. Benedeket

Több mint hatvanezer ember vett részt az eseményen. Hivatalos delegáció érkezett Olaszországból és Benedek, a korábbi Joseph Ratzinger érsek szülőhazájából, Németországból. Más vezetők, köztük Belgium királya és királynéja, valamint körülbelül 13 állam- vagy kormányfő magánszemélyként vett részt a temetésen.

A legtöbb országot vatikáni nagykövete képviselte.
Ferenc pápa vezette csütörtökön a Szent Péter téren a gyászmisét elődjéért, a néhai XVI. Benedek pápáért, aki szombaton hunyt el, 95 éves korában.

Egy új Marshall-terv?

Alig néhány héttel azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én elindította országa ukrajnai invázióját, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki a szavak nagyszerű mesterének bizonyult, nyersen közölte a Kremllel, hogy „meg kell tanulnia a jóvátétel és a hozzájárulás szót”.

Ukrajnát majd egyszer újjá kell építeni, és ez milliárdokba fog kerülni. A háború kimeneteléhez fűződően megjelentek olyan követelések, hogy a számlát Oroszországnak kellene állnia jóvátétel formájában, vagy esetleg a jelenleg külföldön befagyasztott orosz vagyon eladása révén. Ez sokak számára jó tervnek hangzik, de vajon megvalósítható-e, és törvényes-e egyáltalán? Amennyiben Oroszország nem hajlandó fizetni, az újjáépítés az Egyesült Államokra és az Európai Unióra hárulhat.
 
Amit még tudni érdemes

Oktatáskutató: még a multiknál sem szokás, amit Pintér Sándor tervez (mfor.hu)
Szerinte legtöbbször a szervezeten múlik az, hogy a pedagógus milyen hatékony.

Már céldátum sincs a magyar euróhoz, a bolgároknál és a románoknál is hamarabb lesz, mint nálunk (RTL.hu)
Alacsonyabb inflációt, csökkenő kamatokat és kiszámíthatóbb gazdasági környezetet jelentene az euró bevezetése.

Hajnan lenyomhatja Párizst – Ha nem utazhatnak a költekező kínaiak, a luxuscégek mennek Kínába (VG.hu)
A váratlan pekingi nyitás életet lehelt a globális luxuspiacba, amely három évig ácsingózott a nagyvonalúan költekező kínai turisták után. Közülük azonban sokan dönthetnek úgy, hogy inkább otthon költik el a pénzüket.

Szép napot!
Wiedemann Tamás 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése