2023. február 23., csütörtök

A magyar kormány visszakozásával elhárult az akadály a szankciók meghosszabbítása elől

 A Szabad Európa honlapja

2023. február 23.

Jó reggelt kívánok!

Legfontosabb cikkeink ma reggel:

 

Sok hűhó semmiért az uniós feketelista meghosszabbításánál

Noha diplomáciai források szerint a magyar kormány ismét belengette az Oroszország elleni szankciók megvétózását arra az esetre, ha partnerei nem teljesítik a feltételeit, szerdán elhárult az akadály az elől, hogy az EU március 15-én újabb fél évvel meghosszabbítsa a büntetőintézkedéseket több mint 1400, az ukrajnai háborúban játszott szerepe miatt listázott személlyel szemben.

A kormány többhetes vonakodás után mondott le arról a szándékáról, hogy több nevet is töröljenek a feketelistáról. Névtelenséget kérő tisztségviselők szerint Budapest több, az orosz elnökhöz közel álló oligarcha és hozzátartozóik levételét kérte.

Eközben a huszonhét tagország még a tizedik szankciós csomag véglegesítéséről is tárgyal. A döntés csütörtökre várható, miután szerdán nem sikerült dűlőre jutniuk a nagyköveteknek, szintén főként a magyar fél tiltakozása miatt.


A kormány ismét meghosszabbította a válsághelyzetet

A kormány ezúttal szeptember 7-ig hirdetett válsághelyzetet a „tömeges bevándorlás” miatt. Ez nem ugyanaz, mint a veszélyhelyzet, ami szintén érvényben van. Ez annyiban nem újdonság a magyar állampolgároknak, hogy kisebb megszakításokkal lényegében már 2020 óta folyamatosan veszély- és válsághelyzeti hatalommal élnek a Fidesz-kormányok.

A TASZ szerint problémát jelent, hogy a különleges jogrendet a kormány már a koronavírus-járvány alatt is számos esetben saját hatalmi céljainak elérésére használta.


Orbán Viktor helyett Novák Katalin találkozott az amerikai elnökkel Varsóban

Joe Biden európai látogatása utolsó napján a bukaresti kilenceknek nevezett országcsoport vezetőivel is összeült a lengyel fővárosban. A találkozón hazánkat a jórészt jelképes hatalommal bíró Novák Katalin köztársasági elnök képviselte Orbán Viktor kormányfő helyett.

A plenáris ülésen Novák mindenekelőtt a béke fontosságáról beszélt, illetve alapvető érdeknek nevezte a NATO keleti szárnyának megerősítését. Kiemelte: bízik abban is, hogy Svédország és Finnország hamarosan tagjává válik az észak-atlanti szövetségnek.


A jó kapcsolatok felülírhatják a törvényt? Kihúznák a földet a siófoki állatmenhely alól
A Dharma állatmenhely az egyetlen az országban, ahol olyan lovakkal, haszonállatokkal foglalkoznak, amelyeket rossz körülmények vagy kegyetlen bánásmód koboztak el volt tulajdonosaiktól. A szervezet sorsa azonban bizonytalanná vált, miután az általa használt siófoki területre tehetős, jó kapcsolatokkal rendelkező befektetők vetettek szemet, és egyiküknek elővásárlási jogot is adott az állam.

A siófoki állatmenhely vezetőivel Jakab-Aponyi Noémi beszélt, ő volt a Sztoriban vendége.

Lélegeztetőgép-beszerzés: az állami nyilvántartás szerint sem volt elég személyzet

A Szabad Európa által kiperelt adatok alapján a magyar egészségügyi ellátás szempontjából nem tűnik megalapozottnak a kormány 16 ezer darabos lélegeztetőgép-beszerzése, miután a koronavírus-járvány alatt inkább a humán erőforrás volt a szűk keresztmetszet, kevés volt az intenzíves orvos és szakápoló. Még intenzív terápiás orvosból csak-csak, azonban intenzíves képzettséggel rendelkező egészségügyi szakdolgozóból nagyon kevesen voltak. Utánpótlás sincs, a hivatalos nyilvántartás szerint például új intenzív terápiás szakápoló utoljára 2012-ben került be a magyar egészségügybe.


Új START-szerződés – Veszélyben az utolsó amerikai–orosz fegyverzetkorlátozási megállapodás

Közvetlen kihatása lesz a nukleáris tevékenységek ellenőrzésére annak, hogy Vlagyimir Putyin kedden bejelentette országa részvételének felfüggesztését a még hatályban lévő, utolsó amerikai–orosz fegyverzetkorlátozási megállapodásban, amely azonban már eddig is a széthullás szélén állt.


Amit még tudni érdemes

Kiderítettük, ki az a volt helyettes államtitkár, akit 2,2 milliárdos hűtlen kezeléssel vádolnak (Telex)
Polt Péter nem árulta el, ki az a volt helyettes államtitkár, aki ellen 2,2 milliárd forintos hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt emeltek vádat decemberben. Azonban a Telex kiderítette, hogy csak Nagy János, az Agrárminisztérium volt helyettes államtitkára lehet az ügy vádlottja, akit 2020-ban egy másik korrupciós ügy miatt rúgtak ki a minisztériumtól.

Új célpontot talált az Orbán-kormány, elvenné az önkormányzatoktól a közvilágítást is (Népszava)
Jelentős rezsitámogatást ígért Orbán Viktor a városoknak, de aligha adja ingyen. A lap információi szerint ezúttal a közvilágítás lehet a célpont, ami az európai uniós pénzek megnyílásakor zsíros falatnak ígérkezik.


Oroszország eldobta a gázfegyvert (G7)

Az oroszok az energiaválság kezdete óta tekergették a gázcsapokat, feljebb és feljebb tornázva ezzel az energiahordozó európai tőzsdei árát. A háború kirobbanása után azonban szép fokozatosan szinte teljesen leállt az orosz import, ami mostanra annyira minimális, hogy Moszkvának már esélye sincs érdemben felhajtani az árakat.

Orbán Viktor: ennek a háborúnak nem lehet győztese (Magyar Nemzet)
A miniszterelnök a Fidesz–KDNP-frakciószövetség tagjai előtt tartott beszédében egyértelmű, világos alapokat fektetett le a következő időszakra. Leszögezte: meg kell védeni Magyarország függetlenségét, ami azt jelenti, hogy meg kell védeni a békepárti álláspontot a Biden-adminisztrációval és Brüsszellel szemben. 

 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti irodája

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése