2023. február 11., szombat

Nyílt levél az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához a kárpátaljai magyarok ügyében

Az alábbi, mintegy kilencszáz aláírással ellátott nyílt levelet küldött Csóti György nemzetpolitikai szakértő (a budapesti Kisebbségi Jogvédő Intézet – KJI előző igazgatója, a Magyar Atlanti Tanács – MAT elnöke) és dr. Varga István az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához a kárpátaljai magyarok ügyében:

Nyílt levél az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához
a kárpátaljai magyarok ügyében

Másolatot kap Ilse Brands Kehris emberi jogokért felelős ENSZ főtitkár-helyettes, az ENSZ Kisebbségi Fóruma és az ENSZ kisebbségi különmegbízottja

Alulírott magyar értelmiségiek, közéleti szereplők és egyszerű polgárok, tiszteletteljes kéréssel fordulunk az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához, vessen be minden rendelkezésére álló eszközt az Ukrajnában kisebbségi sorsban élő őshonos nemzeti közösségek védelmében, állítsa meg a kárpátaljai magyarok ellen hosszú évek óta folyó kíméletlen és sokrétű hadjáratot, mely már kezdi kimeríteni a vértelen népirtás fogalmát. Az anyanyelv használati jog megtagadása, a nemzeti önazonosság nyílt megvallásának tiltása, a koholt vádak alapján történő bírósági eljárások, nyílt fizikai erőszak, a mindennapi életben tapasztalt sorozatos diszkrimináció kivándorlásra vagy asszimilációra kényszeríti az őshonos nemzeti kisebbségeket. A magyar kormány korábban a diplomáciai eszköztár teljességét latba vetette, de az orosz agresszió kezdete óta visszafogja magát, ami vérszemet ad az ukrán soviniszta erőknek.

Az emberi jogok magukba foglalják az őshonos nemzeti közösségek kollektív jogait. E jogok biztosítása, ha kell nemzetközi ráhatással, lehetővé tenné a több, mint ezer éve Kárpátalján élő magyar embereknek, hogy szülőföldjükön magyarként teljes életet éljenek, és így hasznos polgárai legyenek Ukrajnának. Ez egyrészt alanyi jogon jár nekik, mert lakóhelyükön őseik építettek falvakat, városokat, kulturális intézményeket, és vérükkel védték szülőföldjüket az idegen betolakodókkal szemben. Másrészt a nemzetközi jog is biztosítaná nekik a nemzeti identitásuk megtartásához való jogokat, de Kijev nem tartja be az általa korábban aláírt nemzetközi szerződések vonatkozó paragrafusait.

Nyomatékosan kérjük az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát, vessenek latba minden lehetséges eszközt az Ukrajnában élő 150.000 magyar megmentése érdekében.

Budapest, 2023. január 24.

Kérésünk teljesítésében bízva, tisztelettel:

 

                   Csóti György                               Dr. Varga István
           nemzetpolitikai szakértő                             ügyvéd

 Egész levél megtekintése

https://mail.google.com/mail/u/0/?ui=2&ik=4e01413ebf&view=lg&permmsgid=msg-f:1757292619401597906

 

Megjegyzés: 

A Nemzeti Jogvédő Szolgálatnak (NJSZ) a kárpátaljai magyarok elleni jogsértéseket vizsgáló jogi monitorozó missziója eredményeit összegző emberi jogi jelentés frissített magyar és angol változatát, illetve a PestiSrácok hírportál munkatársaival és a Nemzeti Filmkészítők Egyesületével közösen elkészített, „Magyar a prés alatt Kárpátalján” című dokumentumfilm angol feliratos változatát itt találják:

http://njsz.hu/a-nemzeti-jogvedo-szolgalat-emberi-jogi-jelentese-a-karpataljai-magyarok-elleni-jogsertesekrol-magyarul-es-angolul/

https://www.youtube.com/watch?v=k00JApgRhmE

https://nemzeti.net/az-ensz-az-eu-az-ebesz-es-az-europa-tanacs-illetekes-szerveinek-magyar-kormanynak-es-ukrajna-elnokenek-is-elkuldtek-a-karpataljai-magyaruldozesrol-szolo-jelentest-es-filmet-20783026.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése