2023. február 1., szerda

Magyarország vált az EU legkorruptabb országává, Szerbiában is jelentősen romlott a helyzet

 Magyarország vált az EU legkorruptabb országává, Szerbiában is jelentősen romlott a helyzet

2023-01-31 19:55

Korábban csak hármas holtversenyben volt Magyarország az EU legkorruptabb állama, most viszont már egyedül a magyaroké az utolsó hely a Transparency International listáján.
– A visegrádi államok már rég nem a mi ligánk, de most már Románia és Bulgária is tisztább állam nálunk, Kelet-Timorral, Vietnammal és Burkina Fasó-val vagyunk egy szinten – írja a magyarországi hvg.hu hírportál.
2021-ben csak az EU második legkorruptabb helye volt Magyarország a Transparency International korrupcióérzékelési listáján, most azonban közzétették a 2022-ről szóló jelentést, és ebben Magyarország visszaszerezte az első helyét, vagyis az unió legkorruptabb országává vált. Ráadásul míg korábban, 2020-ban Magyarország csak Romániával és Bulgáriában hármas holtversenyben volt a legkorruptabb, most már egyedül övé ez a dicstelen helyezés, senkivel nem kell osztoznia rajta.
A 0-tól 100-ig terjedő skálán – amelyen minél alacsonyabb az érték, annál korruptabb az ország –, egy éve 43 pontot szerzett Magyarország, míg Bulgária 42, Románia 45 ponttal zárt. Most már Magyarország 42, Bulgária 43, Románia pedig 46 ponttal áll az EU-lista végén. Ez globálisan még mindig elegendő a középmezőnyre – 180 ország közül a 77. helyre.
Ugyanakkor a ranglistán Szerbia alig 36 pontot szerzett a lehetséges 100-ból, ezzel öt helyet rontva a lista 101. helyére került.
Az előző két évben Szerbia korrupcióérzékelési indexe 38 volt, és a Transparency International listájának 94. illetve 96. helyét foglalta el.
A TS értékelése szerint az egy évtizedes stagnálást követően ez a zuhanás várható volt a korrupcióellenes jogszabályok nyílt és nagyszámú megsértése miatt.
A térség országai közül csak Bosznia teljesített rosszabbul, és 34 pontot kapott, Albánia pedig Szerbiával osztozik a 101. pozíción.

https://szmsz.press/2023/01/31/magyarorszag-valt-az-eu-legkorruptabb-orszagava-szerbiaban-is-jelentosen-romlott-a-helyzet/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése