2023. február 1., szerda

Gyurcsánynak van egy története a Fidesszel

 A Szabad Európa honlapja

2023. február 1.

Jó reggelt kívánok!

A legfontosabb cikkeink ma reggel:


Csak látják vagy befolyásolják is a titkosszolgálatok a feketekasszák titkos pénzmozgásait?

A pártfinanszírozás szürkezónájáról szóló cikksorozatunk befejező részében számba vesszük azokat a technikákat is, amelyek „fogottá” tesznek politikusokat azon túl is, hogy valamikor részt vettek közpénzek illegális eltérítésében.

Cikksorozatunk első két részében (itt és itt) bemutattuk, hogy 2010 után hogy vált a Fidesz kizárólagos irányítójává az illegális pártfinanszírozás rendszerének – is. Felrajzoltuk azt a rejtett nagykoalíciót, amelyet a demokratikus pártok működtettek azért, hogy kielégítsék a választási verseny szülte, egyre növekvő pénzéhségüket.

A zárócikk arról is szól, hogy vajon a titkosszolgálatok csak látják vagy befolyásolják is a feketekasszák titkos pénzmozgásait, és hogy hogyan használja ki a Fidesz versenytársai önérdekeit arra, hogy számára kedvező politizálásra serkentse őket. Kitérünk többek között arra is, hogy a DK-elnök politizálásában sokak szerint anyagi érdekek is előkerülnek.

Meddig tűrik még a magyar kormány intézkedéseit

A soros uniós elnökséget ellátó svéd kormány azt tervezi, hogy konferencián mutatja be a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárások folyamatát és eredményeit. Az EP Állampolgári Jogi-, Bel- és Igazságügyi Bizottsága előtt a jogállamisággal foglalkozó svéd miniszter, Jessika Roswall azzal kezdte, hogy vannak jogállamisági problémák, „de nem habozhatunk, ha cselekedni kell”. Hozzátette: nagyon biztatónak tartja, hogy a kondicionalitási mechanizmus már hatékonynak bizonyult.

Ezt az az eljárást eddig csak Magyarország esetében élesítettek azért, mert az uniós források elköltését veszélyben látja az EU. Ezt a tagállamok tavaly decemberben meg is erősítették, annak ellenére hogy a magyar parlament a megelőző két hónapban számos korrupcióellenes és az átláthatóságot javító intézkedést fogadott el.

Az Európai Bizottság értékelésében azonban megállapította, hogy ezek a lépések részben eltértek attól, amiket Magyarország korábban vállalt, részben pedig elégtelenek. Így a tagállamok döntöttek 6,3 milliárd euró uniós forrás befagyasztásáról és a több mint 22 milliárd eurós hétéves költségvetési forrásokat blokkolták.
 

A Nagy-Magyarország mellett az erdélyi zászlót is betiltotta az MLSZ 

A legtöbb büntetést az MLSZ intézkedéseinek hibájából kaptuk – mondta a Szabad Európának adott interjúban a FARE nevű nemzetközi civil szervezet egyik magyar képviselője. Jósa Bálinttal arról is beszélgettünk, mit nem csinál a FARE (amit Szijjártó Péter korábban lemunkásőrözött), és hogyan tudnak jól együttműködni Kubatov Gáborral és a Fradival.

A Football Against Racism in Europe (FARE) egy nemzetközi hálózat, nagyjából 135 tagja van olyan országokban, ahol az Európai Labdarúgó-szövetség meccseket rendez. Míg az UEFA megfigyelője a VIP-szektorból nézi a meccset, a FARE anonim megfigyelői elvegyülnek a tömegben, ott ülnek a kemény magnál.

Az interjúból kiderül, hogy a Fradinál például fehér pólót húzatnak azokra a szurkolókra, akik olyan ruhában mennek ki, amin tiltott jelkép van, s hogy a Fradi oktatja a saját biztonsági személyzetét is. Elmondják nekik, hogy ha UEFA-meccsen valaki „nácul”, vagyis megszegi a szabályokat, akkor arra rá kell szólni vagy kiemelni. Kubatov Gábor beleállt ebbe, és saját közösségi oldalán, a Fradi médiájában rendszeresen magyarázza a szurkolóknak, hogy mit miért ne tegyenek. De ott a „szívtől az égig” köszöntés ügye is: volt, aki például telefont tartott a bal kezében közben, ezért az UEFA ellenőre náci karlendítésnek minősítette, és jött is a bejelentés.

Pedagógusok újabb csoportja tiltakozott, Magyarország a legkorruptabb

Egy évvel ezelőtt, 2022. január 31-én tartották a közoktatásban azt a figyelmeztető sztrájkot, ami az egész évet végigkísérő sztrájk- és tiltakozási hullámmá terebélyesedett. Az évfordulóra országos sztrájkot hirdetett a pedagógusok szakszervezete, a felhíváshoz a szakképzésben dolgozók is csatlakoztak. A sztrájkhétről egy korábbi cikkünkben is írtunk

A Transparency International legújabb jelentése szerint hazánk lett az EU legkorruptabb országa. A TI elemzése szerint az EU nyomására létrejött, az uniós forrásokat érintő visszaéléseket visszaszorítani hivatott lépések a kormányzat egyetlen komolyan vehető korrupció elleni intézkedéssorozatának tekinthetők. „Ez annak ellenére így van, hogy a kormány valódi célja a források megszerzése, nem pedig a jogállamiság helyreállítása” – közölte a szervezet. A szervezet emlékeztetett: a korrupció átszövi az államszervezet működését, a visszaélések a rendszer részévé váltak: az állam foglyul ejtésének folyamata már az előző évtized közepére befejeződött.

A Telex a tegnap este közzétett vagyonnyilatkozatokról közölt cikket, amiből kiderül többek között, hogy továbbra is kaszinótulajdonos a honvédelmi miniszter, aki novemberben 773 millió forintot tartott a bankban, s hogy Navracsics Tibor házat, Lázár János újabb földeket vett. A portál arról is ír, hogy Rogán Antal már csak 245 millió forintot tart takarékbetétben és május óta valamire elköltött 371 milliót. Ugyancsak a vagyonnyilatkozatok kapcsán a Magyar Nemzet azt emelte ki, hogy Hadházy Ákos Bécsben vett lakást, aminek fele részben a tulajdonosa, s hogy Gyurcsány Ferenc pedig 631 milliós lakásvásárlási előlegről és foglalóról számolt be.


Jó hírolvasást kívánok!

Horn Gabriella

szabadeuropa@rferl.or 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése