2023. február 2., csütörtök

FÁJDALMAS ÉBREDÉS

PÁSZTOR ISTVÁN: ITT AZ IDEJE EGYES RENDEZVÉNYEK ÉS BERUHÁZÁSOK TEKINTETÉBEN SZERBIAI PÉNZEKET IS KIHARCOLNI (2023. JANUÁR 31.)

 2023. február 1. 10:35
 
A vajdasági magyar intézményrendszer magyarországi támogatásáról, ezzel összefüggésben a nemzetpolitika mozgásteréről, továbbá a vasútfejlesztésről, illetve a két ország közötti vasúti összeköttetésről is beszélt a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.
„Úgy lesz jó, ahogy lesz, ilyen időket élünk, nemcsak nemzetpolitikai vonatkozásban, hanem egyéni, családi vonatkozásban is, egyszerűen ilyenek az idők."
Komment: a közösség egyszerű tagjai számára az „idők” folyamatosan nehezek voltak a múltban is, de a VMSZ a valóban tekintélyes magyarországi támogatás hátterében a „mindent elintéző” megmentő szerepében díszelgett, hirdetve az aranykort, amelyet kizárólag a pártnak és vezetésének köszönhet a vajdasági magyar közösség. Magyarország bölcs nemzetpolitikájának köszönhető kiemelkedően magas anyagi támogatás a vajdasági magyar közösségnek lett szánva, nem pedig a VMSZ önmagát fényező tevékenységére. Eljött az idő, hogy a VMSZ az esetlegesen előnytelen pénzügyi helyzetben, valós program mentén mutasson be tevékenységet, az értelmetlen és alaptalan kizárólagosság, hatalmi gőg helyett.
A VMSZ elnöke szerint itt az ideje annak, hogy bizonyos projektumok, rendezvények és beruházások tekintetében a vajdasági magyarok szerbiai pénzeket is igényeljenek, azaz kiharcoljanak. –  Ez kicsit több utánajárással jár, de meg kell lépni, mivel ennek az országnak az adófizető polgárai vagyunk" – fogalmazott a VMSZ elnöke.
Komment: láthatóan, új helyzet elé nézünk, mert eddig a magyarországi pályázatokon a sikerességet kizárólag a VMSZ, kiemelten Pásztor István jóváhagyása biztosította (természetesen, a kötelező behódolás után), ezzel szemben a jövőben, A SZERBIAI MAGYAR ADÓFIZETŐK KÜLÖNBÖZŐ PÉNZÜGYI IGÉNYEINEK TELJESÍTÉSE SZERB PÁRTOK „SEMMIT NEM KÉRŐ JÓSZÁNDÉKÁNAK” LESZ KÖSZÖNHETŐ. Mondhatnánk, csöbörből, vödörbe.
Most, amikor kiderült, amit eddig is tudtunk, végső ideje, hogy a vajdasági magyar közösség megkezdje a jövőt megszilárdító párbeszédet, amelyben a VMSZ csak egy lehet (esetleg) a párbeszédben megjelenő egyenrangú partnerek között. Erre kiemelten azért van szükség, mert a közösség még itt maradt, esetleg visszatérni szándékozó tagjai nem szeretnék jövőjüket a „bölcsen” megfogalmazott „úgy lesz jó, ahogy lesz” semmit mondó, tartalmatlan javaslat szellemében megélni.
 
Mi Civilek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése