2023. február 14., kedd

Öreg Anna: Nem az a célunk, hogy ne legyen emlékmű, hanem, hogy az úgy legyen, ahogy annak lennie kell

Öreg Anna: Nem az a célunk, hogy ne legyen emlékmű, hanem, hogy az úgy legyen, ahogy annak lennie kell

2023-02-14 14:29

A nyomásgyakorlásnak köszönhető és abban is biztos, hogy a helyi választások előtt, amelyre egy éven belül sor kerül, biztosan nem kerül újra napirendre az 1944/45-ös ártatlan áldozatok emlékének adózó emlékmű felállítása, mondja a Szabad Magyar Szónak Öreg Anna, a Szabad Polgárok Mozgalmának köztársasági parlamenti képviselője.

Hétfőn arról írtunk, hogy a 021.rs portál megtudta, egyáltalán nincs pénz az újvidéki költségvetésben az emlékmű további munkálatainak elvégzésére és az is kiderült, hogy a városi közigazgatás építési részlegénél azt állítják, hogy miután 2022 december 26-án az aktuális kivitelező felbontotta a szerződést a várossal, nem történt semmilyen előrelépés ez ügyben.

Megállapítást nyert, hogy a talapzat nagy mértékben megsérült, de a városi költségvetésben erre nem szántak pénzt. Erről a 021.rs is meggyőződött, miután betekintést nyert az idei évre tervezett felújításokról szóló dokumentumokba.

A kivitelezés egyelőre az első fázisnál tart. A portál kiderítette, hogy a második fázis során járdákat, padokat, közvilágítást építenének, de ezek sem szerepelnek a költségvetési tételek között. Kiderült, ezen a városrészen ebben az évben semmilyen munkálatot nem terveznek, aminek köze lenne a szoborhoz.

— A város sem tudott megfelelő magyarázattal szolgálni, hogy ebben a formában miért kellene ennek az emlékműnek állnia. Feltételezem, hogy megállapodott a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt, úgy gondolom, hogy okkal hallgatnak. Ezt valószínűleg így beszélték meg. Nem hallottam reakciót egyik oldalról sem. Az ellenzék sikere ez, annyiban biztos, hiszen nyomást gyakorolt a helyi hatalomra, de úgy gondolom, hogy ezzel még nincs vége. Meglátjuk mi lesz a jövőben. Amíg a vegyesbizottság össze nem ül és át nem fésüli a listát, addig tiltakozni fogunk. Nekünk nem az a célunk, hogy ne legyen emlékmű, hanem, hogy az úgy legyen, ahogy annak lennie kell. Olyan listával, ami nem egyenlíti ki a háborús bűnösöket az ártatlan áldozatokkal és úgy gondolom, hogy előbb-utóbb erre sor kerül, de nem tudni, hogy mennyi időbe telik — mondta Öreg Anna.

A  Szabad Magyar Szó kereste Pásztor Bálintot, a VMSZ alelnökét is, de a nap folyamán, cikkünk megjelenéséig nem sikerült elérnünk telefonon.

https://szmsz.press/2023/02/14/oreg-anna-nem-az-a-celunk-hogy-ne-legyen-emlekmu-hanem-hogy-az-ugy-legyen-ahogy-annak-lennie-kell/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése