2014. június 19., csütörtök

A délvidéki községek többségének nincs képviselete Belgrádban

A szerbiai városok több mint felének, s így számos délvidéki községnek sincs képviselője a köztársasági parlamentben. Szerbiában összesen 174 község van, ezek közül több mint 100-nak, azaz mintegy 1 millió polgárnak nincs parlamenti képviselője.
Minden harmadik képviselői helyet belgrádiak foglaltak el, a délvidéki községek közül pedig Újvidéknek van több, összesen 18 képviselője. Nagyjából 50 községnek egy képviselői hely jutott a parlamentben, így például Nagykikindának is, de többek között Krupanj, Žitorađa, Apatin, Óbecse, Topolya, Kladovo, Paraćin, Negotin, Medveđa, Bosilegrad, Arilje, Bela Palanka egyetlen képviselővel sem rendelkezik.
Azok a polgárok pedig, akiknek nincs képviselője a parlamentben, nehezen is tudnak kapcsolatba lépni a képviselőkkel. Már azzal az egy éve még működő gyakorlattal is felhagytak, hogy a városokban irodákat nyissanak, s ott a képviselők párbeszédet folytassanak a polgárokkal.
Ennek pozitív ellenpéldája a magyarországi Jobbik országgyűlési parlamenti képviselője, Szávay István, aki képviselői fogadóirodát nyit a délvidéki magyarság központjában, Szabadkán.
Közzétette: Terhes Tamás 2014. június 18. [18:00] 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése