2014. június 11., szerda

Június 11.Barnabás napja.
Arameus eredetű bibliai név, jelentése a vigasztalás fia. Más feltevések szerint a prófétálás fia vagy Nebo fia.
722 – Szent Bonifác, a sörfőzők és a szabók védőszentjének ünnepe.
1509 – Házasságot kötött VIII. Henrik Anglia királya Aragóniai Katalinnal, aki VIII. Henrik első felesége volt.
1798 – Elfoglalta Napoleon Bonaparte Málta szigetét.
1864 – Megszületett Richard Strauss, német zeneszerző (Till Eulenspiegel).
1880 – Megszületett Jeannette Rankin amerikai szüfrazset, politikus, aki a nők jogaiért harcolt. Az első nő volt, aki a Kongresszus alkalmazásában állt 1917-től 1919-ig, és az egyetlen tagja, aki ellenezte az I. és a II. világháborúba való belépést.
1910 – Megszületett New Yorkban Carmine Coppola Oscar-díjas amerikai zeneszerző. Ismertebb filmzenéi: Apokalipszis most I-II.; A Keresztapa 2 – Oscar-díj (1975) – Legjobb eredeti filmzene; Tucker, az autóbolond; Vörös vér; A fájdalom kövei.
1910 – Megszületett Jacques-Yves Cousteau, francia tengerkutató és búvár.
1925 – Megszületett Jean-Pierre Chabrol francia író.
1933 – Megszületett Milwaukee-ban Gene Wilder amerikai színész, komikus. Ismertebb filmjei: A vörös ruhás nő; Dutyi dili; Rabbi a vadnyugaton; Hanky Panky; Mindaz, amit önök a szexről mindig is tudni akartak; Fényes nyergek; A világ legnagyobb hősszerelmese; Nászéjszaka kísértetekkel.
1964 – Megszületett Jean Alesi forma-1-es pilóta.


1999.  június 11., péntek
* 10.30 ókor Bosznia-Hercegovinából Jugoszlávia területére érkeztek a Kosovóba vezényelt nemzetközi erők kötelékében az első orosz katonák, és a déli szerb tartomány felé vették útjukat. Az orosz katonai egység megjelenése általános meglepetést keltett a nyugati szövetségesek köreiben.
* Brüsszeli NATO-források délután közölték, hogy a NATO békefenntartó erők megkezdték benyomulásukat Macedónia felöl Kosovóba. A KFOR-egységek telepítésének kezdetét eredetileg június 12-ére tervezték. Megindulásuk előbbre hozatala – írta a Reuters – időben csaknem egybeesett azokkal a hírekkel, amelyek szerint a boszniai SFOR-erőkhöz tartozó egyik orosz csapategység Boszniából Szerbián át Koszovó felé haladt.
* Al Gore amerikai alelnök meglepetésének adott hangot, hogy orosz katonák már Jugoszlávia területére léptek, de hozzátette: Moszkva biztosítékokat adott arra, hogy  az orosz egységek nem fognak egyoldalúan bevonulni Kosovóba.
* Oroszország tevékeny szerepet fog játszani a jugoszláviai háború utáni újjáépítésben – jelentette ki Igor Ivanov orosz külügyminiszter, miután a Kremlben találkozott Borisz Jelcin orosz elnökkel.
* Martti Ahtisaari finn elnök szerint a Jugoszláviának való segélynyújtást nem szabad összekötni Slobodan Milošević jugoszláv elnök jövőjének kérdésével.
* A Jugoszláv Szövetségi Köztársaság azzal a kérelemmel fordult az Európai Unióhoz, hogy az ország bombázásának felfüggesztése után azonnal szüntesse meg a gazdasági zárlatot. (Az EU május 9-én vezetett be részleges szankciókat a JSZK ellen.)
* Filip Vujanović, a Crna Gora-i kormány elnöke kijelentette, hogy a Jugoszláv Szövetségi Köztársaságban minél előbb véget kell vetni a hadiállapotnak.
* A Demokrata Párt kérte, hogy a szerbiai hatalmi garnitúra mondjon le, úgy értékelve, hogy Szerbia csak így tudja kihasználni a béke által kínált esélyt.
* Az Új Demokrácia követelte a jugoszláv és a szerb kormány elnökének a lemondását és új átmeneti kormányok létrehozását, amelyek megvalósítják a kosovói béketervet és előkészítik a szabad és demokratikus választásokat Szerbiában.
(Az 1999. évi kronológia Bozóki Antal naplója alapján készült. Minden jog fenntartva.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése