2014. június 2., hétfő

A Novosti szerint a VMSZ területi autonómiát akar; Egeresi elismeri, hogy ez szerepel a pártprogramban, de...

egeresi066A Novosti nagyszerb napilap szokásos hungarofób és hisztérikus stílusában szinte szörnyűlködve állapítja meg, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség vezetői követelni (?) fogják az államtól, alkotmányos törvénnyel szabályozza a tartomány autonómiáját.    
A belgrádi újság leszögezi: a magyar párt nemrég támogatta a tartományi statútumot, de azt csak ideiglenes megoldásnak tekinti, amely az új szerb alkotmány meghozataláig tarthat.
- Vajdaság szélesebb autonómiájáért szállunk síkra, amely reményeink szerint beépül az új alkotmányba és ez összhangban lesz az európai szabályokkal - nyilatkozta a Novostinak Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági képviselője, majd hozzáfűzte, hogy erre az aktuális kormány mandátuma allatt kellene, hogy sor kerüljön.  
Egeresi Sándor, a VMSZ tartományi parlamenti frakcióvezetője ezt megerősítette, mondván:
- A tartomány autonómiáját alkotmányos törvénnyel szükséges definiálni, amely magasabb jogi aktus, mint a statútum, de alacsonyabb, mint az alkotmány.
És most tessék kapaszkodni: Egeresi pozitív példaként említette Dél-Tirolt, Baszkföldöt és Katalóniát, amely tartományok autonómiaszintjét alkotmányos törvény szabályozza.
A Magyar Remény Mozgalmat (MRM), amely már három és fél éve egyfolytában hangoztatja a "toleráns Sanci" által először említett példákat, a VMSZ ezért (a szerb sajtóban is) szélsőségesnek nevezte és "szorgalmasan" démonizálta. Most pedig pont ezekre a példákra hivatkozik.              
- Pozitív klímában, érzelmi többlet nélkül kellene vitát folytatni Vajdaság leendő státusáról - mondta Egeresi. Kihangsúlyozta, hogy a VMSZ érdekei elsősorban gazdasági jellegűek (no, ebben nem kételkedtünk), de ezeken kívül az új alkotmányba be kell építeni a Vajdaság sajátosságaira, multikulturális jellegére vonatkozó tételéket is.
- Az új alkotmányban ki kellene emelni, hogy Vajdaságban egyenjogú polgárok és egyenjogú nemzeti közösségek élnek - nem pedig kisebbségek, mint ahogyan a mostani alkotmányban áll - mondta Sándorunk.    
Egeresi végezetül közölte, hogy a VMSZ programjában a nyolc többségében magyarlakta észak-bácskai község területi autonómia is célkitűzésként szerepel.
- Továbbra is ez áll a programunkban, de mi elsősorban pragmatikus politikát folytatunk, számunkra az a fontos, hogy a kulturális autonómia intézményei és a nemzeti tanács erősödjön - szögezte le Egeresi.
Köszönjük neki a beismerő vallomást. Egy az egyben megerősítette azt, amire portálunk létezése óta ramutat: a VMSZ nemcsak a délvidéki magyarság érdekeivel, hanem a saját programjával ellentétben is cselekszik. Pontosabban: a programpontjai (tehát az itteni magyarságnak adott ígéretei) közül csak azokra összpontosít, amelyek hasznot hozhatnak a VMSZ-nek.
A képen: Egeresi Sándor
K. P. 
Közzétette: Szerkesztő 2. 2014. június 01. [12:00]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése