2014. június 12., csütörtök

Június 12.Villő napja.
Új keletű névalkotás Kodály Zoltán 1925-ben szerzett gyermekkórusra írt műve címe nyomán.
1839 – Először játszottak baseballt, Amerikában.
1848 – Prágában a cseh radikálisok kirobbantották a pünkösdi felkelést, amely a Habsburg-uralom ellen irányult.
1886 – Elfogadták Eiffel mérnök tervét az azóta Párizs jelképévé vált torony megépítésére.
1924 – Miltonban (Massachusetts) megszületett idősebb George Bush, az USA 41. elnöke.
1929 – Megszületett a zsidó származású, holland Anne Frank, akit a náci megszállás alatt írt naplója tett világhírűvé.
1930 – Megszületett Barbara Harris, az első amerikai női püspök.
1940 – Megszületett Benkő László zeneszerző, billentyűs, az Omega együttes tagja.
1960 – Megszületett Craig Vincent amerikai színész. Ismertebb filmjei: „Lucky” – sorozat; Casino; Texas Payback; French Exit.
1964 – Halálra ítélték Dél Afrikában Nelson Mandela (eredeti nevén: Rolihlahla Dalibhunga) Nobel-békedíjas, fekete bőrű jogi aktivistát és államfőt.
1979 – A virginiai Herndonban 75 éves korában meghalt Nagy Ferenc kisgazda miniszterelnök, aki 1946-ban Tildy Zoltán köztársasági elnökké választása után alakított kormányt.


1999. június 12., szombat
*  A NATO vezette kosovói nemzetközi erők  (KFOR)  élvonalában haladó brit egységek  előőrse délután elérte a tartomány székhelyét, Prištinát. A KFOR főparancsnoka, Sir Michael Jackson teljes körű felhatalmazással dönthet arról, milyen műveleteket lát szükségesnek a béke és biztonság megteremtésére a tartományban.
* Boris Jelcin orosz elnök jóváhagyta mintegy kétszáz fős orosz katonai előőrs éjjel végrehajtott prištinai bevonulását. Viktor Zavarzin altábornagy, a NATO mellé rendelt orosz katonai képviselő is részt vett a meglepetésszerű bevonulásban.
* Igor Ivanov orosz külügyminiszter hibának nevezte, hogy orosz békefenntartó erők bevonultak Kosovóba. Az orosz kormány elrendelte, hogy a csapatok azonnal hagyják el a tartományt, és várakozzanak a további utasításokig. Közben Moszkvában megszakadtak Ivanov és Strobe Talbot amerikai államtitkár-helyettes tárgyalásai az orosz katonák Kosovóba telepítéséről.
* Magyarország elutasította légterének használatát azon orosz repülőgépek számára, amelyek Kosovóba szállítanának katonákat, azzal az indoklással, hogy ehhez parlamenti beleegyezés szükséges.
* Bill Clinton amerikai elnök üzenetben fordult a kosovói albán menekültekhez, és felszólította őket, hogy amikor hazatérnek, ne álljanak bosszút a kosovói szerb lakosságon.
* Javier Solana, a NATO főtitkára a Focus német hírmagazinnak adott nyilatkoztaában rámutatott arra, hogy a jugoszláv kormány mindaddig nem részesül újjáépítési támogatásban, ameddig Slobodan Milošević hatalmon van.
* Miroslav Stefanović, az  Új Demokrácia képviselője  erélyesen bírálta a szövetségi kormány politikáját és kijelentette, hogy Jugoszláviai a Biztonsági Tanács határozatának elfogadásával lemondott arról a jogáról, hogy elítélhesse az agressziót és háborús kártérítést követeljen.
* Etióp és  eritrei katonák ezrei csaptak ismét össze a Mareb határfolyónál húzódó fő frontszakaszon.
* II. János Pál Pápa a lengyelországi Sandomierzben 350 000 hívő előtt megtartott szentmiséjében a szeretetre épülő civilizáció követésére és hirdetésére szólította fel a fiatalokat.
(Az 1999. évi kronológia Bozóki Antal naplója alapján készült. Minden jog fenntartva.)


Június 12. – A gyermekmunka elleni világnap
A gyermekmunka elleni világnapot 2002. június 12-én tartották először a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO), az ENSZ szakosított szervezete kezdeményezésére.
A gyermekmunka világméretű törvényi tilalma ellenére - az UNICEF adatai szerint - még mindig 246 millió 5-17 év közötti gyermek dolgozik világszerte rendszeresen, becslések szerint közülük mintegy 8 millió rabszolgaként. A dolgozó gyermekek 70 százaléka veszélyes körülmények között - bányákban, mérgező vegyi anyagokkal vagy veszélyes gépekkel - végzi munkáját.
A dolgozó gyermekek ott vannak a háztartásokban, műhelyekben, ültetvényeken, lehetőség szerint elrejtve a külvilág szeme elől. Lánygyermekek millióit dolgoztatják idegen háztartásokban, háziszolgaként, gyakran fizetés nélkül. Sok gyermek adós- vagy másfajta rabszolgaként dolgozik (csaknem 7 millióan), vagy prostitúcióra kényszerítik őket (1,8 millió), de sokakat alkalmaznak katonaként is különböző helyi konfliktusokban (300 ezer gyermek).
A gyermekmunka legfőbb oka a szegénység, a megélhetésért munkára kényszerült gyermekek legtöbbje éhbérért dolgozik, iskolába nem jár, vagy nem fejezi be tanulmányait. Az ILO célkitűzése, hogy 2016-ig felszámolják a gyermekmunka legembertelenebb formáit.
Magyarországon a gyárak jogviszonyáról szóló 1840. évi XVII. törvény szabályozta először a gyermekfoglalkoztatást. A törvény így rendelkezik: „Oly gyermekeket, akik 12. évüket még el nem érték, csak oly gyári munkákra lehet alkalmaztatni, melyek azonfelül, hogy egészségüknek nem ártalmasak, testi kifejlődésüket
nem akadályozhatják. A gyártó azonban azokat is, kik ezen időt elérték, de a 16. évet meg nem haladták, naponta erejükhöz mért munkára kilenc óránál tovább nem foglalkoztathat s ezen kilenc óra munkaidő sem lehet folytonos, de egy óra nyugidő által félbeszakítandó."
Jelenleg csak a 16. életévét betöltött személy jelentkezhet munkavállalónak, és minden 18 éven aluli foglalkoztatott fiatal munkavállalónak számít, akire külön szabályok vonatkoznak. A törvényes körülmények között megszervezett, 15 éves kortól lehetséges szünidei diákmunka nem minősül szabálytalan foglalkoztatásnak. A diákmunkásokat nem szabad túlóráztatni, továbbá éjszakai műszakban, veszélyes munkakörökben sem lehet őket alkalmazni. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése