2014. június 6., péntek

Június 6.



Norbert napja.
Eredeti német név. Jelentése: északi fény, híres.
1799 – Megszületett Alekszander Puskin, orosz költő, író, drámaíró (Anyaegin).
1827 – Megtartották az első lóversenyt Pesten.
1859 – Bánkon megszületett Bánki Donát mérnök, feltaláló.
1875 – Megszületett Thomas Mann, Nobel-díjas német író (Varázshegy, Mario és a varázsló).
1886 – Megszületett Bajcsy-Zsilinszky Endre publicista, politikus.
1913 – Megszületett Budapesten Gobbi Hilda Jászai Mari-díjas, Kossuth díjas színművésznő, Örökös Tagja a Halhatatlanok társulatának. Ismertebb filmjei: Az aranyember; Elektra; Édes Anna; Tanár úr kérem...; Mágnás Miska; Nyolc évszak; Színes tintákról álmodom; Lúdas Matyi - szinkron; Nem élhetek muzsikaszó nélkül; Csokonai Vitéz Mihály: Dorottya; A vőlegény nyolckor érkezik; Pillangó; A helység kalapácsa; A hölgy egy kissé bogaras.
1948 – Franciaországban meghalt Louis Jean Lumiere feltaláló, filmrendező, aki testvérével Auguste (Marie Louis)-al szabadalmaztatta a mozgófilm vetítésére alkalmas kinematográfot.
1949 – Megszületett Robert Englund amerikai színész. Ismertebb filmjei: Rémálom az Elm utcában 1-5.; Freddy halála – Az utolsó rémálom; Ford Fairlane kalandjai; Rémségek könyve; Piton; Akár egy rossz álom.
1956 – Södertäljéban megszületett Björn Rune Borg svéd teniszező.
1968 – Los Angelesben Robert Kennedy szenátor merénylet áldozata lett.


1999. június 6., vasárnap
* A NATO harci gépei 430 bevetést intéztek jugoszláviai célpontok ellen, amelyek közül kevesebb mint 100 végződött tényleges támadással. A katonai szövetség harci tevékenysége főként kosovói célpontok, illetve az illegális Kosovói Felszabadítási hadsereg egységeit lövő szerb tűzérségi ütegek ellen összpontosult. A NATO-gépek 13 rakétát lőttek ki Đakovica közelében levő célpontokra, Sugárhajtású gépek jelentek meg Prizren felett is.
* A NATO illetékesei ismét találkoztak – ezúttal macedóniai Kumanovóban – a jugoszláv katonai vezetőkkel. A találkozón magyarázzák, részletezik a szövetség által elkészített kivonulási tervezetet.
* A NATO szóvivőjének brüsszeli sajtótájékoztatóján hangoztatta, hogy a bombázás és a kosovói csapatkivonás technikai részleteiről folyó tárgyalás kettős stratégiája mindaddig folytatódik, amíg a Jugoszláv Hadsereg és rendőri erők kivonása bizonyíthatóan meg nem kezdődik Kosovóból.
* A kosovói béketerv végrehajtása szerdán vagy csütörtökön kezdődhet – eletetette ki Rudolf Scharping német védelmi miniszter.
* A NATO növelni fogja légi csapásait, ha a jugoszláv elnök megpróbálja módosítani a kosovói rendezési tárgyalásokat és csapatkivonási menetét – figyelmeztetett George Robertson, brit védelmi miniszter.
* Sir Charles Guthrie brit vezérkari főnök bejelentette, hogy útnak indultak az első ejtőernyős alakulatok és aknamentesítő logisztikai egységek a kosovói békefenntartó erőben részt vevő, tizenháromezer brit kontingens felvonulására.
* Orosz katonai küldött érkezett délután a macedóniai Kumanovóba, ahol reggel óta tart a NATO-jugoszláv találkozó. NATO-forrás szerint kevés előrehaladás történt a nap folyamán, és a zsákutca lehetősége sem kizárt.
* A dél-oroszországi Novocserkaszkban, lakása közelében agyonlőtték Gennagyij Nyedvigin atamánt, a doni kozákok fővezérét. Az atamán csak pár napja állt a kozák közösség szervezetének élére.
* A pozsonyi légi parádén lezuhant az Egyesült Királyság felségjelét viselő Hawk 200 típusú repülőgép. A pilóta a gép roncsai között lelte halálát.
(Az 1999. évi kronológia Bozóki Antal naplója alapján készült. Minden jog fenntartva.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése