2014. június 1., vasárnap

Az ombudsman kimondta: Szerbiában csökkentek a kisebbségi és emberi jogok

a jankovic05Saša Janković köztársasági ombudsmanból eddig nem sok haszon származott, de legalább volt annyi bátorsága, hogy az új jelentésében közölje: Szerbiában 2013-ban nem volt kielégítő az emberi és kisebbségi jogok betartása, sőt ezen a téren az előző évhez képest további hanyatlás észlelhető.
Tavaly 23 ezer polgár fordult az országos szintű jogvédőhöz 66 fajta jogsértés ügyében, ami 18 százalékkal több mint az előző évben.    
Janković szerint a társadalom legsebezhetőbb kategóriai: a mély szegénységben élő polgárok, a gyermekek, a nők, a rokkantak, a nemzeti kisebbségek, a menekültek, az LGBT-személyek (magyarán: "homokosok" és egyéb ferde hajlamúak), továbbá az emberi jogi aktivisták és a rendszer bírálói, beleértve egyes újságírókat.
A nemzeti közösségek számára igencsak sértő, hogy egy kalap alá kerültek a "melegekkel", de az ombudsman úgy döntött, ez esetben követi a "modern európai trendeket".
Abban viszont igaza van, hogy a politikai akarat felülkerekedik a joguralmon, ami alaposan gyengíti a polgárok jogvédelmét.
Janković úgy véli, nemcsak a sajtó, hanem az egész állam bulvárosítása folyik. Ez abban nyilvánul meg, hogy az állami szervek céljaikat nem a munkájukkal, hanem a médiában tálalt információk és félretajékoztatások révén érik el. A polgárok az újságok címlapjain kénytelenek keresni az igazságot.
Az ombudsman bírálta a költségvetési rendszerről szóló törvény módosítását is, amely szerint 2016-ig tilos új munkaerőt alkalmazni az állami szektorban. Szerinte ezzel is csorbulnak a polgárok jogai. (Mi lesz még az új munkatörvény meghozatala után?)
Rámutatott a helyi szintű szociális védelem gyengülésére is.
Nem lepne meg, ha az új jelentése után Janković nem maradna a helyén.
A képen: Saša Janković
K. PKözzétette: Szerkesztő 2. 2014. május 31. [14:00]


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése