2014. június 20., péntek

KI NEM MOND IGAZAT?

HOL IS TARTUNK A "TÖRTÉNELMI MEGBÉKÉLÉSSEL"?

Miután a koalíciós szerződés aláírása után (a vajdasági autonómia kurtításának végrehajtását kivéve), semmi érdemlegeset nem tudtak felmutatni a kisebbségi kormánypárt tisztségviselői szorgalmasan ismételgetik a leckét. Közpénzeken megjelenő, de pártpropagandát végző napilapunkban, hosszasan sorolják mi mindent kellene teljesítenie a nagyobbik koalíciós partnernek (saját kötelezettségeikről mélyen hallgatnak!). A "futottak" mellett mégis egy érdekességre figyeltünk fel. A kisebbségi kormánypárt politikusainak nyilatkozataiból rendszeresen kimarad a "történelmi megbékélés" témaköre. Hogy ez minek köszönhető, ebben a pillanatban nem tudhatjuk. Csak sejthetjük.
Azonban, az ígérteket mi is feltudjuk eleveníteni: a legelső soron következő szerbiai kormányülésen hatályon kívül helyezik a Csúrog-Zsablya-Mozsor magyarjaira „rásütött" kollektív bűnösségét kimondó kormányrendeletet, a vagyon-visszaszármaztatási törvényt módosítani fogják és lehetővé teszik a csere alapú föld és ingatlan visszaszármaztatást, a vagyon-visszaszármaztatási és rehabilitációs ügyeket hatékonyabban fogják kezelni , a bírósági ítéleteket " a magyarok felett elkövetett atrocitásokat "elítélő" parlamenti deklaráció szellemében" hozzák meg és végezetül,de nem utolsó sorban, támogatni fogják a Makovecz -féle templom felépítését az újvidéki Futaki úti temetőnél.
Mondanunk sem kell, hogy a felsoroltakból eddig semmi sem valósult meg. Az a bizonyos kormányülés még nem érkezett el (pedig már jó néhány lezajlott), a vagyon-visszaszármaztatási és rehabilitációs eljárások a két törvény egymásnak feszülése miatt a továbbiakban sem alkalmazható ( az eljárások nagy hányadát visszautasítják, új pert már nem lehet indítani a megszabott határidő lejárta miatt), a vagyon-visszaszármaztatási törvény nem lett módosítva, ráadásul a törvényben még mindig ott vannak a délvidéki magyarságot megbélyegző szakaszok (ezeket nem változtatná a kisebbségi kormánypárt! sic!), a bírósági ítéletek meghozatalánál a deklaráció "szellemiségét" nem veszik figyelembe (talán azért mert a deklaráció jogilag nézve nem kötelező érvényű, komolyságáról csak annyit, hogy a szerb parlament nem erkölcsi okok miatt, hanem az EU csatlakozás felgyorsítására hivatkozva fogadta el, nem beszélve arról a tényről, hogy a szerb államfő nem kért bocsánatot az elkövetett vérengzések miatt, míg a magyarországi ezt megtette), a Makovecz -féle templom felépítésére tett ígéretet meg egyenesen meghazudtolták (a kisebbségi kormánypárt ügyvezető alelnöke a vajdasági sajtóban kijelentette támogatják a felépítését, míg a most lezajlott parlamenti választások után a kisebbségi kormánypárt elnöke egy rádiós műsorban, ugyan mismásolva, de elvetette ezt). Erre a tényállásra mondta a frissen megválasztott EU parlamenti, délvidéki kisebbségi kormánypárti képviselő, hogy a "történelmi megbékélés folyamata elérte maximumát".

Nekünk már csak az maradt hátra, hogy megkérdezzük: KI NEM MOND IGAZAT?
2014. június 19.

Dokumentumok:
1. http://vmdk.org.rs/hirmodo/279-a-sajat-programjukat-sem-tartottak-be
2. http://vmsz.org.rs/a-vmsz-tamogatja-a-csonka-torony-felepiteset
3. http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2014-04-30 Határok nélkül 18,30h műsora
Köszönjük, hogy elolvasta a VMDK HíRMONDÓT!
http://www.vmdk.org.rs/hirmodo/287-ki-nem-mond-igazat

https://www.facebook.com/notes/vajdas%C3%A1gi-magyarok-demokratikus-k%C3%B6z%C3%B6ss%C3%A9ge/ki-nem-mond-igazat-hol-is-tartunk-a-t%C3%B6rt%C3%A9nelmi-megb%C3%A9k%C3%A9l%C3%A9ssel/731514080225485
2014. június 20., 10:21

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése