2014. június 7., szombat

Területi autonómiáról "dumcsiznak" azok, akik semmilyen autonómiát nem képesek (és/vagy nem akarnak?) kiküzdeni

va repas pasztorTerületi és nem területi autonómia az összehasonlító, a nemzetközi és a tételes jogban címmel háromnapos magyar nyelvű jogi-tudományos tanácskozás van folyamatban Palicson. Az előadások mellett könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetés is szerepel a konferencia programján.
Autonómia elméletben és gyakorlatban - erről szól Palicson a Magyar Nemzeti Tanács háromnapos jogi-tudományos tanácskozása. Trócsányi László, a Szegedi Tudományegyetem tanára a belgiumi németek autonómiatörekvéseit mutatta be. Szerinte egy tényezőn múlik a sikeres önrendelkezés. "Az elszakadás igénye mindig akkor merül fel, amikor valaki azt érzi, hogy ki vagyok rekesztve. Ha ezt érzem, akkor nem érzem jól magam, akkor el akarok menni. Ha viszont nem vagyok kirekesztve és partnernek tekintenek engem, akkor felülemelkedek ezen, és úgy gondolom, hogy tudok egy dialógusban élni valakivel." (A délvidéki magyarok nem VMSZ-es kétharmadának zöme valószínűleg úgy érzi, ki van rekesztve. Akkor most mi legyen? - szerk. megj.)
Az ukrán válság viszont éppen aláássa az európai autonómiatörekvéseket Törő Csaba, a Magyar Külügyi Intézet munkatársa szerint. "Ami ott zajlik, az lényegében egy sorozatos visszaélés különböző, egyébként tisztességes és tiszteletreméltó fogalmakkal és igényeknek a képviseletével." (Ez mit jelent? - szerk. kérdése)
A tanácskozás során kerekasztal-beszélgetést folytatott Répás Zsuzsanna, Magyarország nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. (No, abból aztán sok haszna származik majd a délvidéki magyarságnak - szerk megj.)
(Pannon RTV - kivéve a címet és a dőlt betűs mondatokat)
Közzétette: Szerkesztő 2. 2014. június 07. [10:10] 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése