2018. december 1., szombat

Megalakult az új Magyar Nemzeti Tanács, Hajnal Jenő maradt az elnök


Megalakult az új összetételű vajdasági Magyar Nemzeti Tanács pénteken Szabadkán a Városháza dísztermében. A szerbiai magyarság kisebbségi önkormányzati szervének elnöke Hajnal Jenő maradt – tudósít az MTI.

 
Hajnal Jenő beszédében megköszönte a támogatást, és kiemelte: azért vállalta az MNT-ben való részvételt, mert egy olyan testületben való tagságra és annak vezetésére kérték fel, amely az egész magyarságot szolgálja.

Mint mondta, a testület elnökeként nemcsak azokat szolgálja, akik rá szavaznak, hanem minden vajdasági magyart.

Az ülésen hitelesítették a tagok mandátumát is.

A november 4-i nemzeti tanácsi választáson az MNT 35 helyéért 70 jelölt indult két választási listán. Harminc helyet a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott lista, a Magyar Összefogás szerzett meg, míg öt mandátum a Magyar Mozgalom – Zsoldos Ferenc nevű listának jutott.

A szerbiai nemzeti tanácsokról – a nemzeti kisebbségek országos önkormányzatairól – szóló törvényt 2009-ben fogadták el. Ez lehetővé tette egyebek mellett azt is, hogy a Kárpát-medence magyarlakta területei közül elsőként a Vajdaságban alakulhasson meg a kisebbségek kulturális autonómiáját szavatoló intézményrendszer. Az első Magyar Nemzeti Tanácsot 2010-ben választották meg. A testület hatásköre az oktatás, a nyelvhasználat, a tájékoztatás és a kultúra területére terjed ki.

A 2011-es népszámlálási adatok szerint Szerbiában 254 ezer magyar él, de az utóbbi néhány évben tapasztalt nagymértékű elvándorlás miatt szakértők úgy vélik, hogy ennél már jóval kevesebben, valamivel több mint 200 ezren élnek a nyugat-balkáni országban.

Kép:Pannon RTV



Hajnal Jenő: Az év végéig fel kell állítani az MNT szerveit és ki kell dolgozni a jövő évi költségvetést

Az MNT régi-új elnöke arra törekszik, hogy a programban megfogalmazott összes célt megvalósítsák az elkövetkező négy évben

Fotó: Németh Ernő   


Pénteken este 30 igen szavazattal öt érvénytelen szavazólap mellett az új összetételű Magyar Nemzeti Tanács Hajnal Jenőt választotta meg elnökének. Így Hajnal Jenő immár a második ciklusban vezetheti az MNT-t. A választási kampány során azt hangsúlyozta, hogy az eddigi munkát szeretné folytatni, az elkezdett programokat tovább vinni.
- Mégis mik lesznek az elkövetkező napok legfontosabb teendői? – kérdeztük Hajnal Jenőtől megválasztása után.
- A legfontosabb feladatunk az lesz, hogy még ebben az évben minden feltételt biztosítsunk, minden szükséges dokumentumot meghozzunk, minden testületet kinevezzünk, hogy január elsejétől zavartalanul tudjuk a munkát végezni. Erre a mai ülés lehetőséget ad. A december vége pedig meg már a tervezés időszaka, a költségvetés kidolgozása. Már nincs sok idő. Hetek, napok vannak csupán arra, hogy mindezt elkészítsük és a jövő évre egy olyan költségvetést szeretnénk kialakítani és egy olyan programot összeállítani, ami arról fog árulkodni, hogy nem csak folytatjuk azt a munkát, amit elkezdtünk, hanem annál jóval többet fogunk felmutatni. Még egy dologról szeretnénk ha szólna a jövő év, arról, hogy a következő négy évben mindent, amit eltervezünk, azt megvalósítsuk. Nem azért, mert ez így jól hangzik, hanem azért, mert ezt ez a közösség megérdemli. Mi pedig ezért lehetünk most itt, mert bizalmat kaptunk a közösség tagjaitól, ezért a terveket végre kell hajtanunk.
- A végrehajtó bizottság tagjait az elnök javasolja?
- Az érvényben lévő alapszabály értelmében természetesen az elnöknek kell javasolnia a végrehajtó bizottság tagjait is, egy lista alapján szavaz majd a testület és ugyanúgy az alelnök személyére is én teszek javaslatot, illetve a bizottságokkal kapcsolatban is javaslatokat adok. Az alapszabály az elmúlt nyolc évben ezt mindig így irányozta elő.
- Erre az elkövetkező ülésen kerül sor?
- A következő ülést december 10-ére tervezzük. Addigra már szeretnénk, hogy az alelnök is megválasztásra kerüljön és a végrehajtó bizottság is felálljon. A következő lépésben pedig a nagy valószínűség szerint december 28-án sorra kerülő ülésen nemcsak ezeket a fontos dokumentumokat fogadjuk el, hanem addigra az állandó bizottságok teljes testülete is feláll.
- Négy évvel ezelőtt megváltozott a végrehajtó bizottság tagjainak a szerepköre. Akkor már nem választották szét az egyes hatásköröket, mint ahogyan az a korábbi összetétel esetén volt. Most lesznek-e nagyobb változások?
- Én úgy gondolom, hogy olyan összetételű nemzeti tanácsunk van, amely minden feltételnek, mind a kétféle munkamódszernek eleget tud tenni. Hamarosan elválik, ki lesz a végrehajtó bizottság következő elnöke és kik lesznek a bizottság tagjai. A lényeg az, hogy közös, összefüggő, együttműködő munkát várok el mindenkitől. Ugyanakkor nyilvánvalóan a hivatalt is meg kell említeni, hisz az elmúlt négy évben is tisztességesen helytállt, és így együtt, a teljes referensi szakértelemmel úgy gondolom, hogy felkészültek vagyunk a munkára. Talán soha ennyire nem voltunk még felkészülve, mint most, s ez a folytonosságnak köszönhető és annak a szavazói bizalomnak, amit a Magyar Összefogás kapott, hogy folytassuk a munkát, hogy még több mindent valósítsunk meg, hogy ennek a közösségnek egy jövőt, bizakodást és reményt tudjunk adni.
Németh Ernő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése