2018. december 14., péntek

Javasolni-e fogja Pásztor Vučićnak, menjen Koszovóba megünnepelni a koszovói hadsereg létrejöttét?

 

Elfogadta a koszovói parlament pénteken azokat a törvénymódosításokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a biztonsági erőket hadsereggé alakítsák.

A koszovói biztonsági erőkről szóló törvény szövege szerint „a Koszovói biztonsági erők védik a Koszovói Köztársaság szuverenitását és területi integritását, polgárait, vagyonát és érdekeit”, ami a Tanjug szerint összhangban áll az Európai Bizottság javaslatával. A törvény azt is kimondja, hogy „koszovói biztonsági erők egy többnemzetiségű professzionális és fegyveres katonai erő, amely az alkotmánnyal és törvényes megbízatásával összhangban belföldön és külföldön is szolgálhat”.
Ramush Haradinaj kormányfő a közösségi médiában történelminek nevezte a voksolást. Mint fogalmazott: a hadsereget nem azért alakítják meg, hogy megtámadják és elűzzék a szerbeket – mint ahogyan azt Belgrád sugallja –, hanem azért, hogy biztosítsák a békét a Koszovóban élőknek.
Aleksandar Vučić szerb elnök szerint a koszovói hadsereg megalakításával „a legrosszabb rémálom valósul meg“.
Pásztor István, a tartományi képviselőház és VMSZ elnöke kedden kifejtette, hogy messzemenően támogatja azt az ügykezelést, amit Aleksandar Vučić képvisel, de ugyanakkor aggasztónak tartja a nemzetközi közösség cinizmusát, kettős játékát (miközben a sajátját nem látja? – A szerk. megj.).
„Az utóbbi egy-két hónapban a pristinaiak hihetetlenül durva lépéseket tesznek meg … én úgy gondolom, kezdik veszíteni a talajt a lábuk alól és ez egy fajta vagdalózás … ez úgy gondolom, hogy egy pozicionálásról szól, a megbeszéltek fölöttiségének a bizonyítása, annak a bizonyítása, hogy ők megtehetnek, amit éppen akarnak, ami jelentős mértékben terheli a tárgyalásnak az esélyeit. Megint szeretném elmondani, hogy ha az ember szeretne megállapodni, békére törekszik, megnyugvásra, akkor az ember ilyen lépéseket nem szokott tenni.  Akkor szokott ilyen lépéseket tenni, hogy ha bizonytalan magában és hogyha semmiképpen nem akar megállapodni“
– mondta a VMSZ ( = Vučić Magyarjainak Szövetsége?) elnöke, aki nemrégiben kijelentette
hogy  Délvidék elcsatolásának megünneplése „a történelmi sebek begyógyítását szolgálja“.  Ha tényleg „sebeket gyógyít”, vajon miért nem javasolja „kedves” Ácójának, hogy menjen Koszovóba az albánokkal együtt megünnepelni a koszovói függetlenséget, illetve a koszovói hadsereg létrejöttét? Ehelyett „megállapodásért“, azaz Koszovó voltaképpeni felosztásáért száll síkra, noha ott jóval kevesebb szerb él, mint amennyi magyar Délvidéken.

http://delhir.info/2018/12/14/javasolni-e-fogja-pasztor-vucicnak-menjen-koszovoba-megunnepelni-a-koszovoi-hadsereg-letrejottet/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése