2018. december 1., szombat

A tömeges elvándorlás miatt a Délvidéken legalacsonyabb a munkanélküliség Szerbiában

Egy frissen megjelent felmérés szerint a Délvidéken a legalacsonyabb a munkanélküliek száma, míg Dél-Szerbiában a legmagasabb ez a szám.

Országos szinten jelenleg 11,3 százalékot tesz ki a munkanélküliek száma a Köztársasági Statisztikai Intézet adatai szerint, illetve a foglalkoztatottság nagyjából 50 százalékos, ám továbbra is igen magas a feketén, vagyis bejelentés lékül dolgozók száma.
Délvidéken a felmérés szerint jelenleg 7,9 százalék a munkanélküliek aránya. 
A Köztársasági Statisztikai Intézet felmérése azonban azt nem indokolja meg, hogy miért épp Délvidéken a legjobb a helyzet. Ám erre a választ Pék Zoltán, a VMSZ köztársasági képviselője is megadta, aki a közszférában dolgozók létszámstopjáról szóló parlamenti vitában beszélt az elvándorlásról.
Pék azt is kiemelte, hogy (a pártja által is támogatott kormány intézkedései miatt) már az összeomlás szélére sodorták a intézményrendszereket.
„Vajdaság északi részéről beszélek, ahol fennáll a szakorvosok és az egészségügyi nővérek tömeges kivándorlása. Hamarosan oda jutunk, hogy nem találunk egészségügyi személyzetet. Igaz, hogy a munkanélküliség aránya csökken, de ki kell emelni, hogy ez a tömeges migrációnak, a külföldön való munkavállalás miatt van.” – mondta Pék Zoltán a felszólalásában.
Vagyis kijelenthető a munkanélküliség csökkenése a helyi lakosok, kiemelten a magyarok elvándorlásának “köszönhető”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése