El kell mondani, a délvidéki magyar egyetemistáknak sosem volt ennyi lehetősége és támogatási forrása a Szerbiában való tanulásra, mint az utóbbi években. Elég ha csak az ösztöndíjakra, a Várady kiválósági programra, a demonstrátori ösztöndíjra vagy az Európa Kollégium kedvezményes lakhatási lehetőségére gondolunk.

Azonban a kiváló háttér támogatások nem feltétlenül jelentik, hogy kiváló oktatási lehetőségek is csatlakoznak azok mellé, de talán még nem is ez a fő indok, amiért a délvidéki fiatalok tömegei döntenek a magyarországi egyetemek mellett.
Általában az EU-s diploma megszerzésével szokták magyarázni, hogy miért nem itthoni intézményeket választanak. Azonban a fő indok kétségtelenül az anyanyelven való tanulás könnyebbsége, amelyhez hozzátartozik, hogy a szerb nyelv sajnos sokak számára okoz gondot a hétköznapok szintjén is. Az egyszerűsített magyar állampolgárság megszerzésével pedig jóval könnyebb külföldön tovább tanulni.
Azt azonban eddig nem tudtuk, hogy pontosan mennyien is tanulnak az Anyaországban a délvidéki magyar fiatalok közül. Az Oktatási Hivatal legfrissebb adataiból az derült ki, hogy a külföldi diákok számát tekintve a képzeletbeli rangsor negyedik helyén állnak a szerbiai egyetemisták. 
A magyar egyetemeken és főiskolákon, a 2017/2018-as tanévben már több mint harmincezer külföldi tanul. A legtöbben Németországból, Kínából, Iránból. A legtöbb hallgató Németországból érkezik, 3215-en. A második helyen a kínai hallgatók állnak, az ázsiai országból 2067-en, míg Iránból 1871-en érkeztek.
Ezek után következik a listán negyedikként Szerbia 1636 tanulóval, amelynek nagy része feltételezhetően délvidéki magyar fiatal.
Erre utal az is, hogy a többi elszakított országrészből is szép számban akadnak tanulók, így például Szlovákiából 1372, míg Romániából 1329 diák tanul anyaországi egyetemen.
Az 1636-os számban azonban nincsenek benne azok a délvidéki magyar egyetemisták, akik magyar állampolgárként, magyarországi bejelentett lakcímmel jelentkeztek a különböző egyetemekre, így aztán ez a szám jóval magasabb is lehet, akár 2000 feletti szám is.
2010-ben még “csak” 1385 diák tanult Magyarországon, egy kutatás szerint ez a délvidéki egyetemisták 30%-át jelentette akkor. Jelenleg pedig nagyjából 2000-2200-ra teszik a Szerbiában tanuló magyar egyetemisták számát, ám erre vonatkozó pontos adatok nincsenek. Vagyis mostanra valószínűvé vált, hogy nagyjából annyi szerbiai magyar diák választ magyar felsőoktatási intézményt, mint ahányan itthon tanulnak. Ami hosszútávon azt jelenti, hogy a Szerbiában élő magyarság körében a jelenleginél is alacsonyabb lesz a fiatal diplomások és az egyetemet végzett szakemberek száma.