2018. december 18., kedd

Magyarország komor jövő elé néz

Annál inkább tüzelnek legközelebbi munkatársai, barátai, valamint a neki engedelmek szerkesztőségek mindenre, ami összefügg a megmozdulásokkal. A példátlan minősítésekre a kormányfő valószínűleg áldását adta, mert nélküle nem történik semmi ebben az országban. És főleg a környezetéből nem nyilatkozik senki, ha nem tudja, hogy amit mond, az egyezik a hivatalos irányvonallal.
A kommentár nem tartja kizártnak, hogy a tiltakozással a magyarok megízlelték, milyen is lehet Orbán bukása. Ráadásul, a kormányapparátus durva reakciói zavaróak. A kormányfőről úgy hírlik, hogy mindig megérzi, mi az időszerű politikai slágertéma és ez rendkívüli hatalmi ösztönnel párosul nála. Példa rá, miként csapott le a menekültválságra. Annak révén nem lebecsülendő hatalmi tényező lett egész Európában.
Ám ahogyan az emberei megnyilvánulnak a demonstrációk láttán, az cáfolja a kitűnő megérzéseiről szóló értesüléseket, habár ő maga még nem szólalt meg. Annál inkább tüzelnek legközelebbi munkatársai, barátai, valamint a neki engedelmek szerkesztőségek mindenre, ami összefügg a megmozdulásokkal. A példátlan minősítésekre a kormányfő valószínűleg áldását adta, mert nélküle nem történik semmi ebben az országban. És főleg a környezetéből nem nyilatkozik senki, ha nem tudja, hogy amit mond, az egyezik a hivatalos irányvonallal.
Ám a mód, ahogyan a rezsim címkézi a bírálatokat, csak gerjesztette az ellenállást. Lélegzetelállító, hogy a kormány sorra múlja felül (alul – a szerk. megj.) önmagát a teljesen képtelen vádakkal. Ám ez az orbáni rendszer logikájából fakad. De ez éppen, hogy nyugtalanító, mert a hivatalos retorikában már egyre kevésbé számít a közös jó, a felelős kormányzás. Annál fontosabb lesz az állítólagos élet-halál harc, a jó és rossz küzdelme. És közben a formából lassanként tartalom lett. Sok magyar gondolja úgy, hogy Orbánt immár nem olyan egyszerű leváltani, a rezsimnek csakis erővel lehet véget vetni. Ennek jó pár jelét lehet ezekben a napokban látni. Gyakorlatilag semmi kilátás arra, hogy a politikus feladná rendkívül konfrontatív stílusát. Ám ez szomorú az ország és az emberek számára, mivel komor jövő elé néznek.

Deutsche Welle/Szelestey Lajos 
2018. december 18.
https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=itthon&hir=11472

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése