2018. december 21., péntek

Incidens:

 Pásztor István kidobatta az ellenzéket a tartományi képviselőházból

Fotó: 021.rs

 

December 20-án délelőtt tartotta a 27. rendes ülését a tartományi parlament, ahol többek között a költségvetésről is szavaztak. A rendes ülés kezdete előtt a képviselői órában azonban kisebb incidens tört ki, miután Pásztor István a teremőrökkel hajíttatta ki az ellenzéki képviselőket, köztük Csonka Áront és Elvegyi Ákost is.

A 10 órára összehívott ülés előtt az Alternatíva Vajdaságért ellenzéki csoport egy sajtótájékoztatót tartott, mint mondták azért, hogy felhívják a figyelmet a szerbiai társadalomban és politikai életben jelenlévő problémákra. Mint például, hogy a rendőrséget használják a választások befolyásolására, sorra fogy el a levegő a független médiaházak körül, míg az intézményekben is a párt-központúság a meghatározó. Bejelentették, hogy bojkottálni fogják a mai ülést, mivel a haladópárti-szocialista-VMSZ-es hatalmi koalíció obstrukciót alkalmazva ellehetetlenítette, hogy az ellenzék a mandátuma végéig kérdéseket tehessen fel a képviselői órában. A hatalmi pártok 80 képviselői kérdést nyújtottak be saját maguknak. Így saját párttársaikat kérdezgetik eredményeikről és dicsérik meg önmagukat. A tartományi ülések előtt általában 3-5 ilyen kérdésre szokott idő lenni, így gyakorlatilag ezt a fórumot politikai csellel teljes egészében ellehetetlenítette a hatalom, ezzel kiszűrve a kellemetlen kérdéseket.
Ezen felül Pásztorék a mai költségvetési terv elfogadtatását, összevonták további 19 napirendi ponttal, egyetlen giganapirendi pontba, hogy egy szavazással verjenek át a testületen számos fontos kérdést, mindenféle vita nélkül.
Az Alternatíva Vajdaságért nevű frakció tiltakozásul “Szabad médiát, szabad választásokat, szabad intézményeket” feliratú matricákat tűztek magukra, emellett egy azonos feliratú molinót szerettek volna kifeszíteni az ülésteremben tiltakozásuk jeléül, ám erre már nem kerülhetett sor.


A tanácsterembe belépve Milenko Jovanov Szerb Haladó Párt tartományi frakcióvezetője ugyanis oda szólt az ellenzéki tömörülést vezető Borislav Novakovićnak, hogy
“Ma matrica, holnap lábbilincs” (danas nalepnica, sutra nanogica). Az ellenzéki politikus letartóztatására utaló fenyegetés után kemény vita indult meg a két politikus között.
Ekkor Pásztor István -hatáskörét túllépve- riasztotta a biztonságiakat és az ellenzéki képviselőt kidobatta az ülésteremből, a provokáló haladó politikust természetesen nem fegyelmezte.
Portálunk az incidens kapcsán megkereste Csonka Áront is, aki elmesélte, hogy miután Borislav Novakovićot eltávolították a teremből ők még a többi ellenzéki képviselővel bennmaradtak az ülésteremben, ám a transzparenst nem feszítették ki. Ennek ellenére Pásztor István mégis úgy döntött, hogy ismét riasztja a teremőröket, akik az ellenzéki képviselőket karjuknál fogva kivezették. Arra a kérdésre, hogy mi a kidobás oka csak annyit mondtak, hogy Pásztor István rendelkezésének tesznek eleget – meséli a VMDK elnöke.
Az incidenst követően Csonka Áron arra hívta fel a figyelmet, hogy a délvidéki sajtószabadság helyzete rosszabb mint a szerb nyelvűeké, mivel máshol nincs olyan, hogy egy párt alelnökét beültetik a médiaházak vezetői közé. Ellenben az egyetlen magyar napilapunk, a Magyar Szó ügyvezető bizottságában ott ül a VMSZ-es köztársaság képviselő és pártalelnök Fremond Árpád, míg a szintén képviselői és alelnöki posztot betöltő Kovács Elvira a Hét Nap vezetői között szerepel.
“Azt a fajta “demokráciát”, amit Belgrádban látunk, azt a fajta viselkedést áthozták Pásztorék a vajdasági parlamentbe és az ellenzéket provokálják, kivezettetik. Pásztor István ezzel Maja Gojković nyomdokába lépett.” – mondta el Csonka Áron.
http://delhir.info/2018/12/20/incidens-pasztor-istvan-kidobatta-az-ellenzeket-a-tartomanyi-kepviselohazbol/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése