2018. december 23., vasárnap

Pásztor szerint Szlóbó pártjának köszönhetően példaértékű a helyzetünk

Pásztor István, a VMSZ (Vučić „Magyarjainak“ Szövetsége?) elnöke a népirtással, emberiség elleni bűnökkel és háborús bűnökkel vádolt  Slobodan Milošević által alapított Szerbiai Szocialista Párt (SPS)  10. kongresszusán elmondott beszédében elmondta, hogy „példaértékű a nemzeti közösségek helyzete Szerbiában“, aminek eléréséhez szerinte jelentősen hozzájárult a Szerbiai Szocialista Párt és a  „kis Szlóbó”, azaz Ivica Dačić.

A Szerbiai Szocialista Párt szombaton tartotta 10. kongresszusát. Az elnöki tisztségért egyedül induló régi-új vezető Ivica Dačić lett.
A nagy nyilvánosság előtt zajló kongresszus vendégei között volt mások mellett Aleksandar Vučić, a haladó rezsim feje, Alexisz Ciprasz görög kormányfő és a szélsőbaloldali Sziriza párt vezetője, Milorad Dodik, a háborús bűnökért elítélt Karadžić, Mladić, Plavšić, Krajišnik, Brđanin által létrehozott Boszniai Szerb Köztársaság elnöke (mások szerint diktátora), Dragan Marković Palma, az Egységes Szerbia nevű párt elnöke és Jagodina polgármestere – Arkan volt harcostársa, valamint Pásztor István, a VMSZ elnöke, aki állva hallgatta végig és meg is tapsolta a felhangzott Internacionálét. Az első sorban az említett személyek mellett Slobodan Milošević legközelebbi munkatársai ültek: a háborús bűnökért elítélt Nikola Šainović, Borisav Jović, Milan Milutinović, Vladislav Jovanović, Milomir Minić.

Dragan Marković Palma Arkan lagziján és az SPS tizedik kongresszusán

Ivica Dačić, aki a vérzivataros években az SPS szóvivője volt, „elvtársnők és elvtársak!” megszólítással (ami valószínűleg nem zavarta Pásztort, hiszen valamikor ő is tagja volt a Jugoszláv Kommunista Pártnak – a szerk. megj.) kezdte a miloševići időket idéző beszédjét, amelyben elmondta, hogy az SPS kezdetektől két alappilléren nyugszik: egyfelől a társadalmi igazságosság, szabadság és egyenlőség eszméjén, másfelől pedig a szerb nép és a szerbség „összes földje” iránti feltétel nélküli szereteten (A kilencvenes években láttuk is e politika következményeit – A szerk. megj.). Beszédjében Dačić többek között dicsérte a partizán mozgalom küzdelmeit (A partizánterror több százezer áldozatáról valahogy megfeledkezett – a szerk. megj.), a kilencvenes évek háborúinak legnagyobb áldozatának a szerbséget jelölte meg, a boszniai Szerb Köztársaságot a múlt század legnagyobb szerb sikerének. Mint elmondta, a boszniai Szerb Köztársaság manapság talán fontosabb nemzeti érdek Koszovónál is. Felszólalásában Milošević ifjú neveltje az egykori Jugoszlávia himnuszát idézte: „Mi csak állunk itt szilárdan, mint a hegyszorosok. Legyen átkozott, ki elárulja saját hazáját!”
Számunkra mégis legérdekesebb Pásztor István felszólalása volt. Beszédének elején a Délvidék elszakításának ünnepnappá tételét megszavazó politikus a VMSZ vezetőségének és egész tagságának legszívélyesebb és legmelegebb üdvözleteit kívánta átadni a szocialistáknak (És azon magyarok üdvözletét is akik szenvedtek, nyomorogtak, illetve akik elhagyni kényszerültek szülőföldjüket a Szerbiai Szocialista Párt politikája miatt? – A szerk. megj.).  Mint elmondta, nagy örömöt jelent számára, hogy meghívót kapott a kongresszusra, a kilencvenes évek sötét figurái, jómadarai előtt kijelentette, hogy az SPS-t és a VMSZ-t összeköti a „közös haza iránti aggodalom és lojalitás”.
„Etnikailag talán különbözünk, és még ha különbözünk is, mi vajdasági magyarok Szerbiát saját hazánknak érezzük és hűségesek vagyunk hozzá, emiatt mindenkivel tisztességes, partneri kapcsolatot fogunk kiépíteni, akik jót akarnak hazánknak (Szerbiának) (…) Szerbia példaként szolgálhat a többségi nemzet hozzáállásában a kisebbségek iránt, nemcsak a térségben, hanem egész Európában is. Ennek eléréséhez nagyon jelentősen hozzájárultak a Szerbiai Szocialista Párt tagjai is … ez alkalommal szeretnék köszönetet is mondani. Ami a szerb-magyar kapcsolatokat illeti, ezen kapcsolatok kiépítésében elévülhetetlen érdemei vannak Ivica Dačićnak
– mondta a Szerbiát hazájának érző Pásztor, akinek pártja egyre jobban emlékeztet a Milošević-rezsim Magyarok Hazájukért, Szerbiáért, Jugoszláviáért nevű fantomszervezetére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése