2020. április 22., szerda

Az Orbán-rendszer lényegében megbukott

Az Orbán-rendszer lényegében megbukott

A kórházakba szaladgálás, a repülőtéri fontoskodás, a hadihelyzetről való handabandázás, mind-mind pótcselekvés. A célja az, hogy elfedje a nyilvánosság elől, a kormány kapkodását, tanácstalanságát és azt, hogy teljesen kicsúszott a kezükből a helyzet kezelése. És most fog visszaütni az is, hogy csupa ócska, felkészületlen, tudatlan lakájjal vette körül magát, akik majd mind az irhájukat próbálják menteni. Vásárhelyi Mária:

"Tudom, hogy egy javíthatatlan optimista vagyok, de azt gondolom, hogy minden látszat ellenére, az Orbán-rendszer lényegében megbukott.
Olvasom a publicisztikákat és elemzéseket arról, hogy a kezdeti zavar után, hogyan ragadta Orbán ismét magához a kezdeményezést, és tematizálja a napirendet (hogy divatosan szóljak), de szerintem ez nem így van.
A járvány kitörésekor elvétette a lépést, és azóta nem tudja felvenni a ritmust. Amióta pedig az iskolabezárások ügyében nyilvánosan meg kellett hátrálnia, és beismernie a tévedését, azóta elvesztette a fejét.
Össze-vissza kapkod, hülyeséget hülyeségre halmoz, rémülten próbálja utolérni az eseményeket, de nem sikerül neki. Egyik katasztrófális döntése követi a másikat.
És ezek a döntések már nemcsak az ellenzéki szavazóknak fájnak, hanem a saját táborának is. A 36 ezer kórházi ágy kiürítésének döbbenetes ötlete és statáriális végrehajtása ugyanúgy érinti a fidesz szavazókat, mint a társadalom többi részét.
Hiszen mielőtt arról döntenek, hogy egy végstádiumban lévő rákbeteget, frissen amputált lábú vagy félig kómában lévő beteget kitesznek-e a kórházból, nem kérdezik meg, hogy a családja, a szomszédjai kire szavaztak 2018-ban.
A 80 ezer érettségiző diák, és a berendelni szándékozott sok ezer pedagógus között nyilván nagyjából hasonló arányban vannak Fidesz-szavazók, mint ellenzékiek és nem szavazók.
Amikor a május 4-re kitűzött érettségi miatti közfelháborodást érzekelve Orbán úgy próbál kihátrálni, hogy bejelenti, hogy május 3-án ér a csúcsra a járvány, és nyilván néhány napon belül kiderül majd, hogy emiatt mégsem lehet 4-én érettségizni, akkor a legfanatikusabb és gyógyíthatatlan rajongókon kívül mindenki tudja, hogy hülyére van véve.
Amikor "minden idők legnagyobb volumenű" gazdaságélénkítő csomagjának bejelentése után alig egy héttel kiderül, hogy az a gazdaság megmentése helyett, a válságot mélyíti el, és holnap egy vadonatúj mentőcsomagot kell bejelenteni, akkor egyre többek veszítik el a hitüket az unortodox gazdaságpolitika sikerében.
Amikor rövid időn belül 500 ezer ember veszíti el a munkáját, és vállalkozók tízezrei kerülnek válságos helyzetbe, akkor egyszer csak a mérsékelt Fidesz-fanoknak is szemet szúr majd, hogy a kormány politikájának egyetlen sikerágazata a közpénzek fosztogatása, a kormánypárti oligarchák zsebének további tömködése.
És mindaz amiről eddig írtam, alapvetően a középosztályt érinti, hiszen az alsóbb osztályok már régen le vannak írva, az ő szenvedéseiről, nélkülözéséről tudomást sem vesz a kormány, és sajnos a társadalom jó része sem.
A kórházakba szaladgálás, a repülőtéri fontoskodás, a hadihelyzetről való handabandázás, mind-mind pótcselekvés. A célja az, hogy elfedje a nyilvánosság elől, a kormány kapkodását, tanácstalanságát és azt, hogy teljesen kicsúszott a kezükből a helyzet kezelése. És most fog visszaütni az is, hogy csupa ócska, felkészületlen, tudatlan lakájjal vette körül magát, akik majd mind az irhájukat próbálják menteni.
Mindennek persze elsősorban mi magyar állampolgárok fogjuk megfizetni az árát, és biztos vagyok benne, hogy rettenetesen nehéz idők állnak előttünk, de meggyőződésem szerint Orbán ezt a háborút már a kitörésekor elvesztette."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése