2020. április 17., péntek

Krivična prijava protiv Vučića, Brnabić i Gojković zbog državnog udara

Toplički centar za demokratiju i ljudska prava podneo je Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv predsednika i premijerke Srbije, Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, i predsednice parlamenta Maje Gojković zbog sumnje da su proglašenjem vanrednog stanja bez sazivanja Skupštine Srbije, "izvršili državni udar".

Krivična prijava protiv Vučića, Brnabić i Gojković zbog državnog udara
Foto: 021.rs
 
17.04.2020. | 12:53
Kako se navodi u prijavi, oni su 15. marta "u stanju uračunljivosti, kao pripadnici organizovane kriminalne grupe koju je oformio Vučić, a u cilju sticanja neograničene političke moći i uvođenja autoritarnog modela vlasti pojedinca, primenom političke sile, doneli i svojim supotpisima potpisali Odluku o proglašenju vanrednog stanja, a da prethodno nisu sazvali ili probali da sazovu Skupštinu, čime su preuzeli njenu nadležnost, a istu suspendovali".
 
"Tužilaštvu je predloženo da se prijavljenim licima odmah odredi pritvor budući da činjenica da se nalaze na državnim funkcijama predstavlja osobitu okolnost da bi u kratkom vremenskom periodu mogli ponoviti krivično delo, kao i da je za delo koje im se stavlja na teret propisana kazna zatvora preko deset godina, a način izvršenja i težina posledice dela su doveli do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka", piše u prijavi.
 
Predloženo je da se po okončanju postupka, "prijavljena lica oglase krivim i osude na maksimalnu jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 15 godina, budući da se radi o nosiocima najviših državnih funkcija koji su učinili krivična dela protiv ustavnog uređenja koje sami moraju, pre svih, da štite".
 
"Samo maksimalnom predviđenom zatvorskom kaznom postići će se generalna prevencija, odnosno građanima će se jasno ukazati da pokušaj svrgavanja jednog od najviših državnih organa Skupštine Srbije od strane samih nosilaca najviših državnih funkcija predstavlja najteži oblik napada na ustavno uređenje, imajući u vidu posledice takvih radnji i ko je izvršilac", navedeno je u prijavi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése