„Végignéztük ahogyan az inkompetens zentai városvezetés kezelte a kialakult helyzetet, és azt is, hogyan hajtotta végre vakbuzgalommal a felsőbb utasításokat, ahelyett, hogy kézenfekvő helyi megoldásokat keresett volna az itteni lakosok szükségleteire, hogyan kullogtak az események után, és hogyan használták ki a kialakult helyzetet és a lakosok kiszolgáltatottságát gátlástalan választási kampányra. Nem szóltunk hangosan, mert nem akartuk politikával nehezíteni az emberek amúgy is sanyarú mindennapjait” – olvasható többek között abban az igen kemény hangvételű közleményben, amelyet három ellenzéki csoportosulás a zentai válságstáb munkájával kapcsolatban küldött a szerkesztőségünknek.
Az Egy az ötmillióból Zenta, a Néppártnak és a Vajdasági Magyar Demokratikus Közösségének zentai alapszervezete a COVID-19 betegség megjelenése óta igyekezett távolmaradni a napi politikai csatározásoktól, mert ahogy írják, azon voltak, hogy a különféle szervezetek közösen és egységesen győzzék le a járvány miatt kialakult veszélyt, azonban elérkezettnek látják az időt, hogy megszólaljanak.
„Egyszerűen elképesztőnek tartjuk azt a közönyt és nemtörődömséget amit a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a Szerb Haladó Párt (SNS) kádereiből verbuválódott Községi Válságstáb mutatott polgártársaink tájékoztatása terén.
Az Idea bevásárlóközpontban megjelent koronavírus fertőzésről, vagy a öt zentai és egy-egy tornyosi, valamint felsőhegyi fertőzött személyről a mai napig nem számoltak be. Ahogyan arról sem, hányan vannak házi karanténban, illetve arról, hogy a szomszédos községben lévő Idősek Otthonában jelentkező fertőzést nagy valószínűséggel a Zentai Közkórházban kapta el a 82 éves páciens”
– áll a közleményben, amely azt is felrójja a válságstábnak, hogy a polgárokat senki nem tájékoztatta, mi történt a fertőzöttekkel, hol és hogyan, mikor fertőződtek meg, és ez milyen kihatással lehet a többi polgárra, miközben napok, sőt hetek teltek el egy-egy eset között.
A három szervezet szerint az említett kérdésekkel kapcsolatban a válságtsáb néma maradt, s csak a média, valamint a covid19.rs honlap közölt információkat.
„Nem szégyenlik magukat emiatt? Nem érzik úgy, hogy önöknek, mint felelős személyeknek ki kellett volna állni a polgárok elé, és hiteles tájékoztatást adni?” – olvasható a közleményben, amely arra is kitér, hogy egy-egy nyilatkozattal meg lehetett volna előzni a községben eluralkodott pánikhangulatot, és a félinformációk, valamint a szóbeszéd útján terjedő pletykáknak is határt lehetett volna szabni.
A közlemény szerint a VMSZ és a SNS káderei ehelyett inkább a csomagok osztásával és a választási kampánnyal voltak elfoglalva, miközben nyilvános szerepléssel kellett volna megmutatni valamennyi polgár iránti törődést, és azt, hogy krízishelyzetekben képesek cselekedni.
A közlemény is egy kérdéssel zárul:
„Ezért a felsoroltak alapján meg kell kérdeznünk, van-e egyáltalán valaki a zentai városházán?”