2020. május 8., péntek

„A hatalom durván visszaélt a járványhelyzettel”

A Magyar Mozgalom közleménye

<span class="entry-title-primary">„A hatalom durván visszaélt a járványhelyzettel”</span> <span class="entry-subtitle">A Magyar Mozgalom közleménye</span>

2020. május 7. 18:27
Másfél hónap után, és a rendkívüli helyzet megszüntetésekor el kell mondanunk, hogy a hatalom minden szinten messzemenően visszaélt a helyzettel. Elítéljük, hogy:
– a járványt februárban még gúnyosan bagatellizáló elnök márciusban már százezrek halálával fenyegetve keltett pánikot,
– a kormány és az önkormányzatok propaganda célokra használták a médiában kialakított monopóliumukat,
– manipulálták a járvány kezdetének időpontjával kapcsolatos információkat a saját választási kampányuk céljából,
– üldözték a független média újságíróit, ugyanakkor tolerálták az adófizetők által pénzelt lakájmédia álhír termelését,
– valótlanságokat állítottak a védelmi felkészültséggel kapcsolatos kapacitásokról,
– az országos szakértői csapatot bábként kezelték,
– nem biztosították az egészségügyi dolgozók védelmét,
– szabálysértőknek minősítették és büntették azokat is, akik alapvető feladataik elvégzése céljából hagyták el otthonaikat vagy nem tudtak karanténkötelezettségükről,
– káoszt teremtettek a napi gyakoriságú tilalmi változtatásokkal,
– nem vették figyelembe az idősebb polgárok mozgásigényének egészségmegőrző szerepét,
– az oktatással megbízott miniszter két nap alatt kényszerítette bele a tanügy minden szereplőjét a távoktatásba, holott hagyhatott volna egy felkészülési időszakot, nem kis stresszt okozva ezzel egy olyan helyzetben, amikor azt minimalizálni kellene,
– démonizálta a külföldről hazatérőket,
– nem védte a kisvállalkozások és a fölművesek érdekeit,
– erőszakos szurkolói csoportokat mozgósított a békésen, saját otthonaikból tüntető lakosok megfélemlítésére, valamint az ellenzéki politikusok további lejáratása céljából…
– olvasható a Magyar Mozgalom közleményében, amelyben többek között az is szerepel, hogy a szervezet a szükségállapot bevezetésekor úgy ítélte meg, a kialakult helyzetben a legfontosabb a vírus elleni védekezés, ennek megfelelően felfüggesztették a választásokkal kapcsolatban megkezdett aktivitásokat, nem adtak ki közleményeket, s igyekeztek a körülményekhez és a lehetőségeikhez mérten segíteni a saját környezetükben azoknak, akiknek erre szükségük volt.
A Magyar Mozgalom elfogadta a rendkívüli állapotot, habár azt írják a közleményben, hogy annak bevezetése jogilag megkérdőjelezhető volt.
„A hírekből arról is értesülhettünk, hogy Európa-szerte a demokratikus elveket tiszteletben tartva vezettek be korlátozásokat, mégis úgy gondoltuk a hatalom gyakorlóinak feladata megítélni, melyek a megfelelő módszerek a vírus megállítására Szerbiában, remélve, hogy nem élnek vissza a helyzettel.
Jelen helyzetben, amikor a hatalmat és a döntést magához ragadó köztársasági elnök bejelentette a rendkívüli állapot megszüntetését, úgy ítéljük meg, hogy ezt a döntést nem a vírushelyzetből kifolyólag hozta meg, hanem saját hatalomgyakorlásának meghosszabbítása érdekében” – olvasható a Magyar Mozgalom közleményében, amely arra is kitér, hogy „a választások sürgetése egy olyan helyzetben, amikor a korlátozások fennmaradnak, súlyosan aggályos és antidemokratikus. Az ellenzéki szervezetektől érkező információk alapján azt látjuk, hogy a legtöbben újraértékelik a korábban meghozott választásokon való indulással kapcsolatos álláspontjukat”.
A Magyar Mozgalom szerint a minél szélesebb körű ellenzéki összefogás hozhat csak igazi eredményt, emiatt félre kell tenni az egyéni sértettséget és a minél nagyobb ellenzéki konszenzus létrehozására van szükség akár a választásokon való részvétel, akár a bojkott a döntés.
„Minden egyeztetésünk folyamán erre törekszünk, ez a célunk, a széleskörű együttműködés, hiszen a jelenlegi hatalom magához ragadott minden eszközt.
A vajdasági magyarok hosszú távú érdeke, hogy Szerbiában gyökeresen megváltozzon a politikai hatalomgyakorlás módja.
Az elmúlt évtizedben tapasztalt negatív tendenciáknak irányt kell váltaniuk, hogy az itthonmaradás ne csak a szerbiai politikai hatalmat kritikátlanul kiszolgáló Vajdasági Magyar Szövetség álságos retorikája legyen, hanem a mindennapi valóságunk” – áll a közleményben, amelyet a Magyar Mozgalom elnöksége írt alá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése