2020. május 2., szombat

A szerb parlament az újságírók elleni támadások színterévé vált

A Vajdasági Újságírók Független Egyesületének közleménye

<span class="entry-title-primary">A szerb parlament az újságírók elleni támadások színterévé vált</span> <span class="entry-subtitle">A Vajdasági Újságírók Független Egyesületének közleménye</span>

 2020. május 1. 18:59
A Vajdasági Újságírók Független Egyesülete (Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV) elítéli a hatalmi koalíció képviselőinek kirohanását, akik a köztársasági parlament rendkívüli állapot bevezetése óta megtartott első ülését arra használták ki, hogy nyilvánost támadást intézzenek az újságírók ellen, veszélybe sodorva ezzel a sajtószabadság és a polgári szabadságjogok eddig elért szintjét, de egyben a parlament intézményének tekintélyét is, amely épp a szólás szabadságán és a nyilvános párbeszéden alapul.
Szégyenletes, és egyben minden demokratikus gyakorlatnak ellentmond, hogy Szerbia legmagasabb szintű törvényhozó testületében ahelyett, hogy az állampolgárok alapvető emberi jogainak és egészségének védelméről folytatnának vitát a rendkívüli állapot idején, a képviselők azokat az újságírókat és médiumokat támadják és sértegetik, amelyek tiszteletben tartják a Szerbiai Újságírók Kódexét.
Dinko Gruhonjić újságírónak, az NDNV programigazgatójának — és azoknak a médiumoknak, amelyek professzionális módon védik a polgárok tájékozódásra való jogát — árulóként való megbélyegzése mindössze néhány nappal azután történt, hogy egy újabb nemzetközi szervezet adott negatív értékelést a sajtószabadság és az újságírói szabadság szerbiai helyzetéről, és mindössze néhány nappal a sajtószabadság nemzetközi napja előtt.
Figyelmeztetjük a nyilvánosságot, hogy a képviselők ilyen jellegű nyilvános fellépése antiparlamentáris, egyben antidemokratikus, ez pedig rendkívül veszélyes jelenség, mert az egész társadalmat szakadékba taszítják, az erősebb jogát helyezve a jog uralma fölé.
A politikai tisztségviselőknek meg kell végre érteniük, hogy az érvekkel alátámasztott kritika, és a hatalom képviselőihez intézett kérdések nem „ellenzéki” és még csak nem is „áruló” tevékenység, hanem szakmai kérdés. Egyben a politikai műveltség és a társadalmi demokrácia fokának kérdése is.
Az NDNV arra szólítja fel a polgárokat, hogy védjék meg a minőségi tájékoztatásra való jogukat, azokat a tisztségviselőket pedig, akik a professzionális újságírók és médiumok munkájában támadást és árulást vélnek látni, arra kérjük, ismerkedjenek meg a szerb alkotmány 50. szakaszával, illetve a vonatkozó törvényes rendelkezésekkel, amelyek garantálják a sajtó szabadságát.
Szükség esetén az NDNV szívesen a képviselők rendelkezésére bocsátja a Szerbiai Újságírók Kódexét, amelyből megismerkedhetnek a professzionális újságírás standardjaival – áll az NDNV május 1-én kiadott közleményében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése