2020. május 2., szombat

Građani Srbije nastavljaju podršku akciji Bukom protiv diktature

Pozivu Inicijative „Ne davimo Beograd“ i Građanskog fronta, da naprave „buku protiv diktature”, nakon aplauza za medicinske radnike i ove večeri odazvali su se građani Beograda i Srbije.

Građani Srbije nastavljaju podršku akciji Bukom protiv diktature (VIDEO) 1

Stanovnici Novog Beograda, Čukarce, Vračara, Savskog venca, Rakovice i drugih delova Beograda i Srbije večeras su se ponovo lupanjem u šerpe, pištaljkama i petardama pridružili akciji #DigniGlas#BukomProtivDiktature.
Ideja za iskazivanje bunta na ovaj način počela je 26. aprila i traje već šesti dan. Lupanjem u posuđe, pištaljkama, navijačkim trubama ili emitujući muziku sa balkona i prozora, građani iz večeri u veče izražavaju protest protiv aktuelne vlasti i, kako su ocenili organizatori, odbijaju da budu „podanici u diktaturi”.
U zemunskom naselju Gornja varoš večeras je najglasniija buka varjača i šerpi, stanovci Karaburme su još masovnije izašli na terase, balkone i prozore, a na području centralnog dela Savskog venca najuporniji su bili stanari duž Sarejevske i okolnih ulica, te Birčaninove i Resavske. Bilo je bučno i u Starom gradu, naročito u pojedinim kvartovima Dorćola, a buka je iz večeri u veče sve glasnija i na Vračaru.
Novosađani su tokom dana na Vajber grupama i na Tviteru pozivali sugrađane da večeras tokom akcije „Bukom protiv diktature“ podrže i svoju sugrađanku Anu Lalić, novinarku portala Nova.rs, koja je počtkom aprila uhapšena pod optužbom da je tekstom o nedostataku zaštitne opreme u Kliničkom centru Vojvodine širila paniku i narušila ugled te zdravstvene ustanove.
Prema navodima Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE), „nekoliko predsednika skupština stanara u Novom Sadu odbilo je da pusti na krovove zgrada nepoznate osobe koje su htele da iskažu podršku Vladi Srbije i predsedniku Srbije paljenjem baklji i vatrometa i puštanjem političkih parola sa razglasa“.
[...]

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése