2020. május 1., péntek

Tiltakozik az ellenzék a szerbiai parlament előtt






Tiltakozik az ellenzék a szerbiai parlament előtt - A cikkhez tartozó kép

2020. április 30. 19:34
A szerbiai ellenzék képviselői, akik a rendkívüli állapot bevezetése előtt a választások bojkottjára szólítottak fel és kedden ugyancsak bojkottálták a parlament ülését is, 18 órakor megkezdték a korábban bejelentett tiltakozásukat a szerb szkupstina épülete előtt. Annak ellenére, hogy 18 órakor életbe lépett a kijárási tilalom, a Szövetség Szerbiáért (SzS), a Szabad Polgárok Mozgalma (PSG), a Szociáldemokrata Párt tagjai és szimpatizánsai elfoglalták a parlament lépcsőit a rendkívüli állapot megítélésük szerint alkotmányellenes bevezetése és Szerbia polgárainak bezárása miatt.
Janko Veselinović, a Változásokért Mozgalom elnöke korábban azt mondta, a tiltakozásra nem hívták a polgárokat. Mint mondta, a rendkívüli állapot miatt tiltakoznak, valamint azért is, mert “Aleksandar Vučić rezsimje alkotmányellenesen bezárta a polgárokat” és azért is, ami tegnap este történt Szerbiában. “Tegnap este szurkolói csoportok, a Szerb Haladó Párt (SNS) tisztségviselői olyan szikrát lobbantottak fel, ami téves irányba terelheti a szerbiai helyzetet, olyan irányba, amilyent az itt jelenlévő emberek egyike sem akar. Úgy tűnik, ezt a szikrát valaki más, a másik oldalról akarja lángra lobbantani”, mondta, s hozzátette 20.05 óráig maradnak a parlament lépcsősorán.
Zoran Lutovac, a Demokrata Párt (DS) elnöke azt mondta, polgárokat nem hívtak a mai tiltakozásra, mert ennek most szimbolikus jelentősége van.
“Arra kértük a polgárokat, ne jöjjenek, mi pedig azért vagyunk itt, hogy szimbolikusan megmutassuk, hogyan nem kell csinálni. Mi itt arra figyelmeztetünk, hogy ne tegyék”, tette hozzá.
A tiltakozók között ott volt rajta kívül Sergej Trifunović, a PSG elnöke, Dragan Đilas, a Szabadság és Igazság Pártjának (SSP) elnöke, Boško Obradović, a Dveri elnöke, Boris Tadić, a Szociáldemokrata Párt elnöke és mások.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése