2020. május 6., szerda

„Ebben a szélhámosságban nem veszünk részt”

A Magyar Polgári Szövetség nem indul a választásokon

<span class="entry-title-primary">„Ebben a szélhámosságban nem veszünk részt”</span> <span class="entry-subtitle">A Magyar Polgári Szövetség nem indul a választásokon</span>
Rácz Szabó László

 2020. május 5. 18:47
– A Magyar Polgári Szövetség úgy döntött, nem vesz részt a júniusra halasztott választásokon – jelentette ki Rácz Szabó László a Szabad Magyar Szónak adott nyilatkozatában.
A párt elnöke elmondta, szándékukban állt indulni a választásokon, márciusban el is kezdték gyűjteni az aláírásokat, ami „dinamikusan haladt”, ám mindössze két nap után le kellett állniuk, mert március 15-én kihirdették a rendkívüli állapotot és befagyasztottak minden választási tevékenységet. Rácz Szabó szerint az azóta eltelt több mint 50 nap alatt a helyzet gyökeresen megváltozott.
– A koronavírus okozta járványhelyzetet a szerb hatalom, élén Aleksandar Vučić köztársasági elnökkel hisztériakeltésre, az emberi szabadságjogok megnyirbálására, tömegpszichózis kiváltására használta fel, hogy elkerülje a választási vereséget, és egész Szerbiát a saját túszává tegye. Vučić alkotmányellenesen, azaz gyakorlatilag puccsal vette át a teljhatalmat, és vezette be a rendkívüli állapotot, hogy most diktátorként uralkodhasson az egész ország felett. Így vált a koronavírus Szerbiában politikai vírussá – értékelte a jelenlegi politikai helyzetet az elnök.
A párt megítélése szerint „ebben a szélhámosságban” már nem szabad és nem is kell részt venni, de a bojkottnak nem ez az egyetlen oka. A távolságtartás okait Boris Zec, a Zenta a zentaiaké! frakció tagja sorolta fel:
– A tisztességes választások alapvető előfeltétele az egyforma esélyek és feltételek biztosítása minden részvevő számára. Ami ehhez kellene, és ami jelenleg nincs: minden párt egyforma pénzösszeg felett rendelkezhessen, és csak a megengedett pénzforrásokat használhassa, minden párt és részvevő számára egyenlőek legyenek a médiahozzáférés lehetőségei. Ami viszont nem kellene, de a gyakorlatban épp ez van: a VMSZ a külföldről kapott eurómilliókat arra használja fel, hogy megvásárolja a szavazatokat, koalíciós partnerével, a Szerb Haladó Párttal együtt zsarolja és félelemben tartja a lakosságot, a cigányság és a szociális esetek törékeny egzisztenciális helyzetét pedig arra használják ki, hogy lekenyerezzék, illetve megfélemlítsék őket.
Mindez együttvéve azt jelenti, hogy a hatalmon levő pártok óriási, és egyben erkölcstelen módon szerzett előnnyel indulnának ezen a versenyen, amelyen épp ezért abszurd dolog lenne akár részt is venni, összegzett a párt elnöke:
– Olyan ez, mintha a százméteres síkfutáson Vučić és társai már lefutották volna a távot, lemosakodtak és már pezsgőt is bontottak, aztán elsütötték a startpisztolyt, hogy tessék, indulhattok ti többiek is! Ez persze elfogadhatatlan, de a legszörnyűbb az egészben mégsem ez, hanem az, hogy ha ez így folytatódik, és behódolunk a zsarnokságnak, akkor arra a szüleink, a mi, és a gyerekeink jövője is rámegy – nyilatkozta Rácz Szabó, aki szerint ugyanakkor az MPSZ a politikai harcát tovább folytatja a magyarság érdekében, és amint lehetőség nyílik, „ismét ringbe szállnak, hogy részt vegyenek egy korrekt és becsületes választási küzdelemben”.
A párt a megoldást és a kiutat a jelenlegi helyzetből abban látná, ha záros határidőn belül átmeneti technikai kormány alakulna, amelynek szint egyetlen feladatköre lenne: előkészíteni az új, tisztességes alapokon nyugvó és egyenlő feltételeket biztosító választásokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése