2020. május 9., szombat

Ki kell fejleszteni a Vučić elleni védőoltást Szerbiai sajtószemle (2020. május 1-7.)

<span class="entry-title-primary">Ki kell fejleszteni a Vučić elleni védőoltást</span> <span class="entry-subtitle">Szerbiai sajtószemle (2020. május 1-7.)</span>

2020. május 8. 18:07
Változott-e valami a választási feltételek tekintetében a koronavírus-járvány ideje alatt, ki vesz részt azok közül a megmérettetésen, akik eddig bojkottra szólítottak? Egyebek mellett ezekkel a kérdésekkel foglalkozott a Nova S tévécsatornán Olja Bečković az Utisak nedelje (A hét benyomása) című legutóbbi műsorában, ahol a választásokon való részvétel mellett és ellen is elhangzottak érvek.
A választáson való részvételt ellenző Szabadság és Igazságosság Pártjának (SSP) alelnöke, Marinika Tepić kijelentette, a járvány alatt még rosszabb lett a politikai helyzet Szerbiában, az ellenzék felülvizsgálja a megváltozott körülmények közötti ténykedését. Mindezt annak érdekében, hogy a polgárokkal közösen kifejlesszék az Aleksandar Vučić elleni védőoltást.
– Ki kell fejlesztenünk a Vučić és diktatúrája ellen politikai védőoltást – mondta. Arra a felvetésre reagálva, hogy a gondolkodnak-e a júniusi választásokon való részvételen azt válaszolta, hogy nyolc év propaganda után az ellenzéknek hat hónap szabad sajtóra lenne szüksége, nem másfél hónapra.
– Jöhetnek a választások, én állnék a választásokon induló sor elején, amennyiben az RTS-en (Szerbiai Rádió és Televízió) hangzana el mindez, ha ott hallhatnánk Aleksandar Obradovićot, Marija Lukićot, Milan Jovanović grockai újságírót, akinek felgyújtották a házát, vagyis a valóságot és az igazat városszerte örjöngő lefizetett huligánok és fáklyagyújtogatás nélkül. Ez lenne a legfontosabb feltétel – mondta Tepić.
Arra a kérdésre, hogy szerinte legyőztük-e a vírust és ezért szüntették be a rendkívüli állapotot, vagy csak azért, mert fogytán a türelem, nem tudunk tovább várni a választásokkal, Tepić azt mondta, „nyolc éve élünk rendkívüli állapotban”. Hozzátette, a Szerb Haladó Pártnak (SNS) néhány napja van egy bizonyos számú „önkéntese, akik tömegesen vesznek részt a tesztelésen”.
– Listázzák az aktivistákat a helyi szervezeteken belül, akik holnaptól (vasárnap hangzott el a kijelentés – a szerk. megj.) részt vesznek a tesztelésen, ezzel az előttünk álló választásoknak biztosítanak alibit. De nem lepődnék meg, ha nyár végén vagy ősz elején, amikor mindennel el kellene számolni, megérkezne a vírus egy újabb hulláma és újra bezárnának bennünket – véli az SSP alelnöke.
Az Új Párt (NS) részt vesz a választáson, nem tartozik a bojkottpártiak táborához. A párt elnöke, Zoran Živković szerint semmit sem szabad elhinni Vučićnak, „mindig is hazudott, most pedig kiváltképp, amióta hatalmon van”. A kijelentését azzal támasztotta alá, hogy szerinte „eltitkolja a koronavírus következtében elhunytak számát”.
Živković szerint gyors hatalomváltásra van szükség.
– Nem lehet azt mondani, hogy bojkottáljuk a választásokat és arra várni, hogy ő majd később megváltozik. Természetesen nem fog. Erővel kell leváltani, de nem fegyverrel, hanem az emberek tömegével, akik támogatják majd az ellenzéket, hogy le tudja váltani őt. Van elegendő számú ember, aki ellene van, csak szükség van olyan komoly személyekre is, akik megszervezik a leváltását – nyilatkozta Živković.
A Ne davimo Beograd szervezet képviseletében Dobrica Veselinović volt a műsor vendége, aki elmondta, felülvizsgálják a bojkottról szóló döntésüket, mert még annál is rosszabb körülmények között élünk, mint két hónapja éltünk, de még egyeztetniük kell a polgárokkal, még nem született meg a döntés a választásokon való részvételről.
– Még azt sem tudjuk, hogyan szervezik meg a választásokat, nem tudjuk, hogy emberi életek veszélybe kerülnek-e, hogyan lehet aláírásokat gyűjteni, van-e a hatalomnak erre vonatkozó terve. Ezután lehet erről beszélni – mondta.
További részletek ezen a linken.
[...]
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése