2024. augusztus 6., kedd

A Szuverenitásvédelmi Hivatal a „párt ökleként”, megfélemlítő, zaklató szervezetként látszik működni

A Szabad Európa honlapja

2024. augusztus 6.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

A Szuverenitásvédelmi Hivatal jelentése világosan mutatja az igazi feladatát
Sokan már eleve attól tartottak az új Szuverenitásvédelmi Hivatal kapcsán, hogy érdemi funkció nélkül azt pusztán „a párt öklének” szánják. Dezinformációval foglalkozó, alacsony minőségű anyagaikból az látszik, hogy a Fidesz politikai érdekeit kiszolgáló, zaklató szervezetként kívánnak működni.

Éremért pénzt – mely országok adnak pénzjutalmat az olimpiai arany után, és mennyit?
Magyarország a világon az élbolyban van azt tekintve, hogy mekkora közpénzes sikerdíjat fizet egy-egy sportolónak egy olimpiai helyezésért. Nehéz azonban a teljes összehasonlítás, mert van, ahol autóval, ingatlannal, ékszerekkel vagy hasonlókkal kedveskedik az állam az olimpián jól szereplő sportolóinak.

Egyre több EP-képviselő tiltakozik az oroszok könnyített beengedése ellen
Már mintegy hetven európai parlamenti képviselő aláírta azt az Európai Bizottságnak írt nyílt levelet, amelyben sürgős intézkedésre szólítják fel a brüsszeli testületet, miután kockázatosnak tartják, hogy a magyar kormány könnyített módon engedne be oroszokat Magyarországra, és ezzel a teljes schengeni övezetbe. Szijjártó Péter szerint semmilyen módon nem csökken a biztonsági ellenőrzések szigorúsága.

A kormány nem adott pénzt az önkormányzatnak – több mint négyezer embert érint a vízkorlátozás, de nincs keret kútfúrásra
A hajdú-bihari Esztáron és Pocsajon már hetek óta vízkorlátozás van érvényben. A több mint négyezer embert érintő probléma régóta ismert, de a kormány eddig nem adott pénzt a helyzet megoldására. Esztár polgármestere most a lakosság segítségével próbál lobbizni az újabb kutak fúrását lehetővé tévő támogatásokért, mert az önkormányzatnak próbafúrásra sincs pénze.

Gödi Samsung: hiába függesztették fel a környezethasználati engedélyt, működik és bővül a gyár
Idén tavasszal a Budapest Környéki Törvényszék felfüggesztette a gödi Samsung gyár tíz évre szóló, tavaly decemberben kiadott környezethasználati engedélyét. A vegyipari szakszervezet ugyanakkor nem tud arról, hogy bármilyen érdemi gyártásleállítás vagy korlátozás történt volna.

Ukrajna bemutatta a nemrég érkezett F–16-os vadászgépeit
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte a régóta várt F–16-os vadászgépek megérkezését, amelyek szerinte kulcsfontosságúak hazája védelméhez a megszálló orosz erőkkel szemben.

Új európai uniós szankciók huszonnyolcjog belarusz tisztségviselő ellen
Az Európai Unió szankciókat rendelt el újabb huszonnyolc személlyel szemben, akiket az emberi jogok megsértésével és Alekszandr Lukasenka vezető ellenfelei elleni megtorlásokkal vádolnak Belaruszban.

A miniszterelnök szerint egész rendőrhadsereg száll szembe a zavargókkal Nagy-Britanniában
Keir Starmer brit miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy különleges rendőrségi erőkből álló reguláris hadsereget hoznak létre a zavargások kezelésére, az igazságszolgáltatás rendszerét pedig megerősítik, hogy foglalkozni tudjanak az erőszakos zavargásokban letartóztatott több száz emberrel.
 
Amit még tudni érdemes
Beindul az Orbán család barátjának Soroksári úti projektje, újabb négy ütemmel folytatná a City Pearl építését Adnan Polat (Népszava)
Az engedélyezési dokumentáció szerint azonban ez szinte semmi hatással nem lesz a környezetre.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése