2024. augusztus 23., péntek

Szakértők: Nem meglepő a beruházási volumen visszaesése, de a zuhanás mértéke váratlanul magas

 A Szabad Európa honlapja

2024. augusztus 23.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Közgazdászok: A ’22-es év csapdája a nagyon rossz beruházási adat
A friss beruházási adatok irányán nem, csak a mértékén lepődtek meg a gazdasági szakértők. Bod Péter Ákos és Madár István is úgy vélte, hogy a 2022-es választási évre túlfűtött gazdaság, az azóta tapasztalt forráshiány és a kormányzati improvizáció hatása a beruházási kedv zuhanása, ami az idei év GDP-jére is rányomja a bélyegét.

Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy a beruházások volumene az idei második negyedévben a nyers adatok szerint 16,8 százalékkal volt alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest. Ez a visszaesés pedig nyolcéves mélypontot jelent.

A kárpátaljai menedékes már élősködő a kormánykommunikáció szerint
Anya három csokos gyermekkel otthon: a családpolitika kedvezményezettje, akit eltart az állam. Három gyermekkel csok nélkül ukrajnai menedékesként: „Úgy él az állam pénzén, hogy nem vállal munkát.” A kancelláriaminiszter szerint ezért szüntette meg a kormány a kárpátaljaiak lakhatási támogatását.

Gulyás Gergely az utcára tett ukrajnai menekültek helyzetére vonatkozó kérdésre reagálva arról beszélt a Kormányinfón, hogy a szomszédos országok is korlátozták a menekültügyi támogatást, így a magyar gyakorlat összhangban van a cseh, a lengyel vagy a román intézkedésekkel.

Jelentős változás előtt áll az EU-s kohéziós források rendszere
Az Európai Unió egyik legnagyobb nettó befizetőjének számító Németország pénzügyminisztere már felvetette a felzárkózásra szánt pénzek elosztásának átgondolását. Ez a belső reformokkal együtt új helyzetet hozhat az erre támaszkodó tagállamok gazdaságában. Ezek egyértelmű jelzések – mondta legfrissebb podcastunkban állandó brüsszeli tudósítónk.

Hét ember, köztük Molnár Zsolt, Tóth Csaba és Horváth Csaba ellen emeltek vádat korrupció miatt
Olyan jelenlegi és volt MSZP-s politikusok ellen emeltek most vádat, mint Horváth Csaba egykori zuglói polgármester, Molnár Zsolt jelenlegi és Tóth Csaba korábbi parlamenti képviselő és Baja Ferenc korábbi miniszter. Az ügyészség parkolási ügyeket vizsgált, és a BKV informatikai szerződéseit.

„Nincs hozzá tartalom” – Németh Ilona szlovákiai képzőművész a keresztény populista konzervativizmus erősödéséről
Az új Fico-kormány a szlovák közszolgálati médiát és a legfontosabb állami kulturális intézményeket is lefejezte. A legkisebb kormánypárt, az SNS kulturális minisztere elleni petíciót többen írták alá, mint ahányan a pártra szavaztak. Az aláírásgyűjtés egyik szervezőjét, Németh Ilonát júliusban beidézte a rendőrség. A nemzetközi művészeti életben is ismert magyar képzőművésszel közéleti szerepvállalásai és művészete kapcsolódási pontjairól beszélgettünk.

Tim Walz hivatalosan is elfogadta az amerikai Demokrata Párt alelnökjelöltségét
A jelenlegi minnesotai kormányzó már hivatalosan is elfogadta, hogy a Demokrata Párt Kamala Harris mellett őt indítja alelnökjelöltként a novemberi amerikai elnökválasztáson. Tim Walz leszögezte, hogy Donald Trump győzelmével csak a gazdagok és a legszélsőségesebb gondolkodásúak járnának jól.

Az ukrán elnök először látogatott el a határtérségbe az oroszországi behatolás megindítása óta
Volodimir Zelenszkij az északkeleti Szumi régióba utazott, ahol arról számolt be, hogy az oroszországi Kurszki területen a hadsereg újabb települést vont az ellenőrzése alá, és további hadifoglyokat ejtett.
 
Amit még tudni érdemes
Kiszorítják a magyar cégeket a kínaiak: Magyarország meghódítására is kiadta a parancsot a Kínai Kommunista Párt (HVG)
Tucatjával alapítanak kínaiak olyan vállalatokat Magyarországon, amelyek láthatóan arra készülnek, hogy a kínai nagybefektetők, például a CATL vagy a BYD beszállítói lesznek, miközben a tevékenységet akár magyar cégek is elvégezhetnék. A kínai tőke pontosan követi a pekingi pártközpont elvárásait.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése