2024. augusztus 3., szombat

Nincs folyóirat, nincs főszerkesztő!

A Tartományi Kormány és az MNT nem teljesítik az alapítói kötelezettségüket! 

Lovas, csokor, Virág (Gábor)
Fotó: Forum Kiadó Facebook-oldala

A Magyar Szó (párt)napilap július 13-án – minden kommentár nélkül – közölte a Híd irodalmi, művészeti és társadalomtudományi folyóirat 2023. évi 7-8. számának tartalmát. Ebből arra lehet következtetni, hogy a folyóirat tavalyi júliusi-augusztusi száma egy teljes évi késéssel jelent meg!
Az 1934-ben alapított Hídnak évente 12 száma kellene, hogy megjelenjen, vagyis havonta egy szám, de „anyagi okok miatt a kiadó a folyóiratnak csupán négy duplaszámát jelentette meg a 2023-as évben” – írja egyebek mellett Virág Gábor, az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet igazgató-főszerkesztője a Forum Könyvkiadó Intézet (FKI) 2023. évi ügyviteléről szóló jelentésben[1].
– A Híd főszerkesztőjének mandátuma a 2023-as év végén lejárt – közli az igazgató-főszerkesztő a FKI 2024. éve szóló munkatervében[2].

A Létünk, a FKI másik – az 1971-től megjelenő társadalmi, tudományos és kulturális – folyóiratának évente négy száma kellene, hogy megjelenjen, de „a kiadó „a 2023-as évben csak egy évkönyvét tudta megjelentetni”[3]. Az is „a Forum Könyvkiadó és az Európa Kollégium együttműködésével jelent meg, és a Kollégium hallgatóinak tudományos dolgozatait tartalmazza[4]”. A folyóiratnak „2021 óta nincsen főszerkesztője”[5].

A FKI alapvető tevékenysége a könyv- és folyóiratkiadás, „alapítói” a Tartományi Kormány és a Magyar Nemzeti Tanács (MNT). A Forum Intézet a tevékenységéhez szükséges anyagi alapot a két „alapító” „donációjából, a külföldi és belföldi vissza nem térítendő támogatásokból, valamint a könyvek és folyóiratok eladásából származó saját bevételéből teremti elő” – írja a tavalyi évről szóló ügyviteli jelentésben[6].
Az igazgató-főszerkesztő a két dokumentumban – az anyagi okokon kívül – egy szóval nem tér ki arra, hogy miért nem jelenik meg rendszeresen a vajdasági magyar közösség két folyóirata, a Híd és a Létünk, hogy miért nincsenek biztosítva az anyagi feltételek a kiadásukra, hogy új főszerkesztők miért nem lettek kinevezve!?
A dokumentumokból az azonban kitűnik, hogy a Tartományi Kormány és az MNT nem teljesítik az alapítói kötelezettségüket a folyóiratok zavartalan megjelentetéséhez szükséges feltételeket illetően.

A munkahelyek belső szervezéséről és besorolásáról szóló szabályzatának 4. szakaszában egyebek mellett azt írja, hogy „az igazgató képviseli a FKI-t, eredményesen (?? – B.A.) szervezi és biztosítja a munkavégzést”[7].
Az önmagát igazgató-főszerkesztőnek tituláló Virág Gábornak (ilyen munkahely nincs a szabályzatban) vajon mekkora a felelőssége, hogy a folyóiratok nem jelennek meg, és hogy nincs kinevezett főszerkesztőjük? Milyen kár érte emiatt a vajdasági magyar irodalmi és tudományos életet, az irodalommal és társadalomtudományokkal foglalkozó alkotókat és kutatókat? Mennyi megjelenés előtt álló könyvet tiltottak le?[8]

A Magyar Nemzeti Tanácsnak van-e tudomása ezekről a problémákról? 2021 óta az alapító nem foglalkozott azzal, hogy a Létünk folyóiratnak (a Lovas-favorit dr. Mészáros Zoltán vesszőfutása utána) nincs főszerkesztője?!
Ha már az MNT, a 2023. december 29-i ülésén „elfogadta a Forum Könyvkiadó Intézet 2024. évi munkatervének és -programjának, valamint pénzügyi tervének véleményezését”[9], miért nem intézkedett a helyzet rendezése érdekében?
Lovas Ildikónak, az MNT Kulturális Bizottsága (még mindig) elnökének[10] – a néhai Pásztor István Véemeszes pártvezér volt élettársának – milyen szerepe van abban, hogy megszűnnek a magyar közösség folyóiratai? Vagy csak a Híd Irodalmi Díj[11] megszerzésében volt két alkalommal is érdekelt (2020-ban és 2022-ben[12])?
Az alapítók nem tudnak, nem mernek kiírni pályázatot a két folyóirat főszerkesztői posztjára, vagy az a baj, hogy nehezen találnak olyanokat, akik Fremond Árpád elnök (volt VMSZ alelnök) „politikai beállítottságának szájíze”[13] szerint szerkesztenek majd, mint a Magyar Szóban, a 7 Napban, a Pannon RTV-ben?

BOZÓKI Antal

__________
[1] Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgató-főszerkesztője: JELENTÉS A FORUM KÖNYVKIADÓ INTÉZET 2023. ÉVI ÜGYVITELÉRŐL. Újvidék, 2024. február 12-én. https://forumliber.rs/documents/other, 13.
[2] Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgató-főszerkesztője: A Forum Könyvkiadó Intézet 2024-es munkaterve. Újvidék, 2023. november 22-én. https://forumliber.rs/documents/other, 5.
[3] Lásd az 1-es alatti jelentést, 14.
[4] Uo.
[5] Lásd az 2-es alatti munkatervet, 5.
[6] Lásd az 1-es alatti jelentést, 2.
[7] Forum Könyvkiadó Intézet. A munkahelyek belső szervezéséről és besorolásáról szóló szabályzat a Forum könyvkiadó Intézetben. https://forumliber.rs/documents/other
[8] Krusovszky Dénes: Megjelenés előtt letiltott könyvek: így működik a kultúra támogatása ma a Vajdaságban. https://magyarnarancs.hu/sorkoz/megjelenes-elott-letiltott-konyvek-igy-mukodik-a-kultura-tamogatasa-ma-a-vajdasagban-259587. 2023. június 20.
[9] P.E.: Évzárás és tervezés. Magyar Szó, 2023. december 30. 5., vagy https://www.magyarszo.rs/kozelet/a.301676/Evzaras-es-tervezes, 2023. december 29. 21:20
és A Magyar Nemzeti Tanács 10. rendes ülése – 2023.12.29.
https://www.youtube.com/watch?v=juWjybMSRHo
[10] Kulturális Bizottsága. https://www.mnt.org.rs/rolunk/kulturalis-bizottsag
[11] Vajdasági Magyar Digitális Adattár. A Híd irodalmi díja. http://adattar.vmmi.org/
[12] Híd Irodalmi Díj. https://forumliber.rs/about-us/awards, és 2021 után ismét Lovas Ildikó kapta a Híd díjat. https://szmsz.press/2023/11/16/2021-utan-ismet-lovas-ildiko-kapta-a-hid-dijat/, 2023. november 16. 7:47
[13] Bővebben lásd az Úgy rossz, ahogy van! c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=15867, 2023. október 16.
Lásd még a Pártalapú „eligazítás” c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=16353, 2024. május 22.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése