2024. augusztus 28., szerda

Extra ösztönző az embercsempészeknek, hogy Magyarország újabban lényegében szabadon engedi őket

 A Szabad Európa honlapja

2024. augusztus 28.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Az embercsempészeti iparág és a magyarországi tapasztalatok
Az embercsempészet kiemelkedően jól jövedelmező és alacsony kockázatú illegális iparág. Jellemzően egyre professzionalizálódó szervezett bűnözői csoportok végzik. Ráadásul extra ösztönzőket ad, hogy Magyarország újabban lényegében szabadon engedi az itt elítélt külföldi embercsempészeket.

„Nem fogja megúszni” – a korábbi lett belügyminiszter szerint következményei lesznek Orbán Viktor politikájának
Hiába tűnik úgy, hogy Orbán Viktor orosz vagy kínai érdekeket szolgál ki, elsősorban saját rendszerének túlélése vezérli a külpolitikában és akkor is, amikor az Európai Uniót próbálja meg gyengíteni. Szakértők szerint azonban az EU egyre keményebben fog fellépni a fősodorral szembemenő magyar kormánnyal szemben.

Sztárnak lenni tíz forinttal a zsebedben a Kádár-korban
Hogy éltek a Kádár-kor könnyűzenei sztárjai, a mai celebek elődei? Hogy befolyásolták egyes zenekarok működését (sőt akár a létrejöttét vagy a feloszlását is) a párthatározatok? Csatári Bence történész volt a vendégünk a Szelfiben.

Katonai rádiókat próbált Oroszországba csempészni egy magyar, Amerikában tartóztatták le
Magyarországi vállalat is részese volt a szankciókat kikerülni próbáló nemzetközi hálózatnak. „A vádlott a vád szerint katonai minőségű rádiókat próbált meg vásárolni orosz állami szervezetek számára egy nemzetközi beszerzési láncon keresztül” – tájékoztatott az amerikai igazságügyi minisztérium.

Volodimir Zelenszkij: Ukrajna már tesztelte az első hazai gyártású ballisztikus rakétát
Az ukrán elnök arról számolt be, hogy végrehajtották az első kísérleteket egy hazai gyártású ballisztikus rakétával. Eközben Oroszország már második napja indít gyilkos légitámadásokat Ukrajna-szerte.

Az izraeli hadsereg újabb túszt szabadított ki
Az izraeli hadsereg kedden közölte, hogy kimentett egy újabb túszt azok közül, akiket a Hamász október 7-én, a gázai háborút kirobbantó támadása során hurcolt el.

Irán legfelsőbb vezetője kész tárgyalni az ország nukleáris programjáról az Egyesült Államokkal
Irán legfőbb vezetője jelezte, hogy kész a tárgyalások felújítására az Egyesült Államokkal országa gyors léptekkel fejlődő nukleáris programjáról. Azt üzente a teheráni kormánynak, hogy „nincs akadálya” a kapcsolat felvételének az „ellenséggel”.
 
Amit még tudni érdemes
Búcsú a gyermekvédelemtől: tömegesen távoznak a dolgozók, hat százalékuk már elhagyta a pályát a méltatlan kormányzati ellenőrzések miatt (Népszava)
Országos szinten 265-en, a munkavállalók hat százaléka már biztosan elhagyja a gyermekvédelmet, az érintett gyermekeknek pedig emiatt költözniük kell. A fővárosban még rosszabb a helyzet. A Cseppkő Gyermekotthoni Központból eddig 21-en távoztak.

Hat nappal tanévkezdés előtt bezáratja a kormányhivatal Iványiék iskoláit és a hajléktalanóvodát (444)
„Nem találkoztam még olyan eljárással, amit ez a társaság művel, de úgy látszik, ha megtehetik, akkor megteszik, és a jelek szerint mindent megtehetnek. Semmi nem számít nekik. A dolog hihetetlen mértékben felelőtlen, 200-250 gyermeket érint” – mondta Iványi Gábor.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése